Στιούαρτ: Οι Κύπριοι πρέπει να μάθουν να ζουν και πάλι μαζί στο νησί

Αν ελπίζουμε σε λύση του Κυπριακού, οι Κύπριοι πρέπει να μάθουν να ζουν ξανά μαζί στο νησί, δήλωσε ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόλιν Στιούαρτ, σε ομιλία του στο 5ο Κυπριακό Φόρουμ στη Λευκωσία.

Χαρακτήρισε επίσης «ενθαρρυντική» την είδηση ότι ο Ελληνοκύπριος και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης συμφώνησαν να συναντηθούν ανεπίσημα με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών αργότερα μέσα στον μήνα στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με τον κ. Στιούαρτ, εδώ και 60 χρόνια η ΟΥΝΦΙΚΥΠ προσπαθεί να διατηρήσει την ειρήνη στην Κύπρο, με 150.000 στρατιώτες και αστυνομικούς από 44 χώρες να έχουν συμμετάσχει σε αυτή την προσπάθεια και 187 μέλη της αποστολής να έχουν δώσει τη ζωή τους για την ειρήνη, ενώ διαδοχικοί Γενικοί Γραμματείς έχουν αφιερώσει τις καλές τους υπηρεσίες για να βοηθήσουν τους Κύπριους ηγέτες να λύσουν το Κυπριακό.

Εξήντα χρόνια μετά, νιώθουμε ότι βρισκόμαστε και πάλι σε ένα σταυροδρόμι, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στην Κύπρο, συνέχισε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη τα κράτη μέλη του ΟΗΕ υιοθέτησαν το Σύμφωνο για το Μέλλον, μια ευρεία επαναδέσμευση στην πολυμέρεια.

«Είναι εύκολο να νιώθει κανείς αποκομμένος από τέτοιες παγκόσμιες συναντήσεις, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, αλλά φέτος η κατάσταση του κόσμου φαίνεται ιδιαίτερα άσχημη. Στην ομιλία του προς τη Γενική Συνέλευση, ο Γενικός Γραμματέας περιέγραψε μια κατάσταση που έχει καταστεί μη βιώσιμη. Είμαστε αντιμέτωποι με πρωτοφανείς προκλήσεις και η μόνη λύση είναι η αναζωογόνηση του διεθνούς πολυμερούς συστήματος», σημείωσε.

Ως πολίτες αυτού του πλανήτη, οι Κύπριοι ανησυχούν εξίσου με όλους τους άλλους από τους μαινόμενους πολέμους, την έλλειψη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, την κλιματική αλλαγή και τις αυξανόμενες ανισότητες, συνέχισε, προσθέτοντας ότι η Κύπρος είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή, με στοιχεία να δείχνουν ότι πάνω από το 50% του νησιού κινδυνεύει ήδη με ερημοποίηση.

«Υπάρχει όμως και ένας άλλος σημαντικός λόγος για τον οποίο το Σύμφωνο για το Μέλλον αφορά την Κύπρο. Παρόλες τις διαιρέσεις που υπάρχουν στον κόσμο αυτή τη στιγμή, 193 χώρες, μερικές από τις οποίες βρίσκονταν σε πόλεμο μεταξύ τους, κατάφεραν να βρουν το θάρρος, να επιστρατεύσουν πνεύμα διαλόγου και συμβιβασμού και να καταλήξουν σε συμφωνία», συνέχισε ο κ. Στιούαρτ.

Πρόσθεσε ότι παρά το γεγονός ότι δεν ήταν η καλύτερη συμφωνία που θα ήλπιζε κάθε ένα από τα μέρη και παρά τις προκλήσεις και στην εφαρμογή της, η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι το πνεύμα της πολυμέρειας δεν είναι, όπως φοβούνται ορισμένοι, νεκρό και ότι όταν υπάρχει η πολιτική βούληση μπορεί να βρεθεί μια συμφωνία ακόμη και ενάντια σε όλες τις αντιξοότητες.

Στη συνέχεια χαρακτήρισε «ενθαρρυντική» την είδηση ότι ο Ελληνοκύπριος και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης συμφώνησαν να συναντηθούν ανεπίσημα με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών αργότερα μέσα στον μήνα στη Νέα Υόρκη.

«Είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα και όλοι ελπίζουμε ότι μαζί θα μπορέσουν να βρουν έναν τρόπο να προχωρήσουν μπροστά που τελικά θα οδηγήσει σε συνομιλίες για την επίτευξη λύσης του Κυπριακού. Η αισιοδοξία είναι κατοχυρωμένη στην περιγραφή της θέσης μου, αλλά ταυτόχρονα γνωρίζω ότι δεν θα είναι εύκολο. Ωστόσο, όπως έχω ξαναπεί σε αυτό το Φόρουμ, το διακύβευμα είναι υψηλό, διότι ο χρόνος τελειώνει. Οι διαιρέσεις στο νησί συνεχίζουν να βαθαίνουν, και, ενώ δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία, την ίδια στιγμή δεν μπορούμε να υπολογίζουμε ότι θα υπάρξουν άλλες ευκαιρίες στο μέλλον. Οπότε καλύτερα να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη σημερινή δυνατότητα, σε περίπτωση που είναι η τελευταία», τόνισε.

Τα Ηνωμένα Έθνη συνεχίζουν τις προσπάθειές για να χτίσουν γέφυρες πέρα από το χάσμα και να καταργήσουν τα τείχη, ανέφερε στη συνέχεια, τονίζοντας ότι οι οικονομικοί δεσμοί είναι οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι για να φέρουμε το νησί πιο κοντά, με την οικονομική ολοκλήρωση να ανοίγει το δρόμο για την πολιτική ενότητα.

Πρόσθεσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη συνεχίζουν να διευκολύνουν τις τακτικές συναντήσεις των 12 τεχνικών επιτροπών, όπου αφοσιωμένοι εμπειρογνώμονες και από τις δύο πλευρές εργάζονται αποτελεσματικά από κοινού για την αντιμετώπιση θεμάτων που απασχολούν όλους τους Κύπριους (περιβάλλον, έγκλημα, πολιτιστική κληρονομιά, φύλο) και φέρνουν κοντά ομάδες νέων, γυναικών και καλλιτεχνών από τις δύο πλευρές του νησιού.

«Αν ελπίζουμε σε μια διευθέτηση του Κυπριακού ζητήματος, μια αλήθεια παραμένει: Οι Κύπριοι πρέπει να μάθουν να ζουν ξανά μαζί στο νησί, να ξεπεράσουν το “εμείς εναντίον αυτών”.  Και το πρώτο βήμα είναι να αυξήσουμε την αμοιβαία κατανόηση, κάτι που φαίνεται να επιδεινώνεται κάθε χρόνο», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι πολλοί Κύπριοι έχουν προσεγγίσει ανθρώπους της άλλης κοινότητας και έχουν ακούσει τις ιστορίες τους.

«Όταν ακούς, πραγματικά ακούς, τις ιστορίες του άλλου, το πρώτο πράγμα που αναγνωρίζεις είναι ότι όλοι υπέφεραν και αυτή η αναγνώριση είναι το πρώτο βήμα στο δρόμο προς τη συμφιλίωση. Υπάρχει πάντα κάποια αλήθεια στην αφήγηση της άλλης πλευράς, και υπάρχουν πάντα κάποιες πτυχές της δικής μας αφήγησης που δεν αντέχουν τόσο καλά στον έλεγχο. Αλλά το τελικό αποτέλεσμα τέτοιων αλληλεπιδράσεων είναι ότι, σε αντίθεση με τα δύο αντικρουόμενα δημόσια αφηγήματα, διαπιστώνουμε ότι στην πραγματικότητα υπάρχει πολύ περισσότερο κοινό έδαφος απ' ό,τι αντιλαμβανόμαστε», σημείωσε ο κ. Στιούαρτ.

«Καθώς το Κυπριακό εισέρχεται στην έβδομη δεκαετία του στην ατζέντα του ΟΗΕ, μπροστά σε όλα όσα συμβαίνουν γύρω από αυτό το νησί, ας είναι αυτή η χρονιά που θα αποκαλύψουμε το κρυμμένο κοινό έδαφος και θα συμφωνήσουμε για την πορεία προς τα εμπρός για την Κύπρο», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στιούαρτ: Οι Κύπριοι πρέπει να μάθουν να ζουν και πάλι μαζί στο νησί
Στην Προεδρία της Αντιπροσωπείας Ευρωκοινοβουλίου-Σερβίας ο Λουκάς Φουρλάς
Να επιμείνει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ανεξαρτήτως τουρκικής στάσης κάλεσε η Αννίτα τον ΠτΔ
Ξεκαθάρισε το τοπίο ο Πρόεδρος για τις δηλώσεις Κουλία-«Καμία θεσμική εκτροπή δεν προκλήθηκε»
Επιμένει ότι η Ομοσπονδία δεν είναι στο μενού της τριμερής ο Ερτουγρούλογλου
Διαψεύδει τον Τατάρ ο Πρόεδρος-«Δεν υπάρχει οτιδήποτε που είναι ανοιχτής ατζέντας»
Απορρίπτει το Υπουργείο Γεωργίας το δημοσίευμα του Politico για τον ρόλο Καδή στην περίπτωση του ΟΕΔΑ Πεντακώμου
Κρατά τις καλές πρακτικές Οδυσσέα ο Γ. Ελεγκτής-Θα δημοσιεύει ειδικές εκθέσεις, κάνει βήμα πίσω από ΜΜΕ
Απορρίπτει το 4+1 η Κυβέρνηση-Δεν θέλει τριμερή κοινωνικού χαρακτήρα αλλά ουσίας
Σε ρυθμούς τριμερούς μπήκε το Κυπριακό, ερώτημα η κάμψη της τουρκικής αδιαλλαξίας