Πάνω από 300 σελίδες το πόρισμα του εμπειρογνώμονα για τη Μονή Αββακούμ-«Βλασφημία το βιβλίο»

Ένα πόρισμα πάνω από 300 σελίδες, κατέθεσε ενώπιον του Συνοδικού Δικαστηρίου ο δεύτερος εμπειρογνώμονα που είχαν ζητήσει οι μοναχοί της αδελφότητας της Μονής Αββακούμ, με το μαρτυρικό υλικό να ξεπερνά τις 1,000, με τον θεολόγο Ιωάννη Αντωνιάδη να αναφέρει πως οι μοναχοί δεν είχαν αμφισβητήσει την αυθεντικότητά του μαρτυρικού υλικού.

Ο κ. Αντωνιάδης, ο οποίος είναι συνεργάτης της Αρχιεπισκοπής, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο και σχολιάζοντας τις δηλώσεις των μοναχών ότι πρόκειται να ανοίξουν δική τους Μονή, τόνισε πως αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, δεδομένου ότι θα πρέπει να έχουν μία αδελφότητα και πρέπει να λάβει έγκριση από τον οικείο Μητροπολίτη, ενώ ο Μητροπολίτης θα πρέπει να δώσει άδεια και για τη λειτουργία από τον Μητροπολίτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εξάψαλμος μοναχών μετά την καθαίρεση-«Η πέτρα του σκανδάλου ήταν ο ίδιος ο Μητροπολίτης και ο Βαρνάβας»

Ο κ. Αντωνιάδης επεσήμανε, δε, ότι με βάση την απόφαση του Συνοδικού Δικαστηρίου, συνεχίζουν να είναι μοναχοί και μπορούν να ασκητεύουν. «Κάποια μοναστήρια, αν απευθυνθούν κοντά στην αδελφότητα, θα μπορούσαν να τους δεχτούν, ως απλούς μοναχούς. Δεν έχουν αποσχηματιστεί ως μοναχοί. Μπορούν να πάνε σε ένα μοναστήρι».

Κληθείς να σχολιάσει τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και κατά πόσο ήταν σωστές, ο Ιωάννης Αντωνιάδης επεσήμανε πως «ο Μητροπολίτης Ταμασού παρέπεμψε το θέμα στην Ιερά Σύνοδο, που αποφάσισε να δικάσει την υπόθεση το Συνοδικό. Το Συνοδικό περισυνέλλεξε δεκάδες μαρτυρίες. Το μαρτυρικό υλικό έφτασε τις 1,000 σελίδες και ο Εισαγγελέας συνέταξε κατηγορητήριο πέραν των 100 σελίδων. Ο δεύτερος εμπειρογνώμονας είχε αποφασίσει την γνησιότητα του οπτικοακουστικού υλικού, παρέδωσε ένα πόρισμα 300 σελίδων. Κλήθηκαν οι μοναχοί να απολογηθούν, είπαν τις δικές τους θέσεις».

Ο κ. Αντωνιάδης πρόσθεσε πως κατά τη διάρκεια της δίκης δεν υπήρξε οποιαδήποτε ένσταση στην αυθεντικότητα του μαρτυρικού υλικού, αλλά για το πώς λήφθηκε το υλικό αυτό. «Μπορούν να εφεσιβάλουν την απόφαση, τους δίνεται η δυνατότητα, προς την Ιερά Σύνοδο, που θα κρίνει την καθαίρεση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Από Αρχιμανδρίτες απλοί μοναχοί-Η ανακοίνωση του Συνοδικού για το σκάνδαλο Αββακούμ

Ερωτηθείς σχετικά για τις αναφορές των μοναχών, περί άλλων σκανδάλων που τέθηκαν κατά τη διαδικασία αλλά η Ιερά Σύνοδος τα έκρυψε, ο κ. Αντωνιάδης υπέδειξε πως «τους δόθηκε η ευκαιρία στο εκκλησιαστικό Δικαστήριο να παρουσιάσουν κάποια τεκμήρια και στοιχεία, εναντίον άλλων κληρικών, αλλά δεν νομίζω να το έκαναν. Διήλθαμε τόσο καιρό σε μία διαδικασία που είχαν την ευκαιρία να το κάνουν».

Στη συνέχεια, ο ίδιος θέλησε να κάνει ένα σχόλιο για την πρόθεση των μοναχών να συγγράψουν βιβλίο, με τίτλο «Εκκλησία - Tο κράτος μαφία της Κύπρου». «Το θεωρώ ως άκρως προσβλητική την αναφορά τους και βλασφημία προς τον ίδιο τον Χριστό, που είναι η κεφαλή της εκκλησίας. Θεωρώ ότι ούτε το σχήμα τους δεν μπορούν να το κάνουν αυτό. Ο καθένας έχει δικαίωμα να κάνουν οτιδήποτε θέλει και αν ο άλλος θεωρεί ότι είναι λίβελος, μπορεί να απευθυνθεί στα πολιτικά Δικαστήρια».

Καταλήγοντας και ερωτηθείς σχετικά, ο θεολόγος επεσήμανε πως «αυτή τη στιγμή δεν προκύπτει οποιοδήποτε ζήτημα με τις ενέργειες του Μητροπολίτη Ταμασού. Υπάρχει ενδεχόμενο, όταν κλείσει οριστικά αυτή η υπόθεση, να μπορέσει να δώσει τη δική του θέση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καθαιρέθηκαν οι Αρχιμανδρίτες Νεκτάριος και Πορφύριος-Προστέθηκαν δυο νέες κατηγορίες

Δειτε Επισης

Διαψεύδει τον Τατάρ ο Πρόεδρος-«Δεν υπάρχει οτιδήποτε που είναι ανοιχτής ατζέντας»
Δεκαπέντε άτομα ενώπιον του Δικαστηρίου των Βάσεων για παρακολούθηση και παρενόχληση
Τρία πρόσωπα καταζητούνται από την Αστυνομία για διάρρηξη κτηρίου στη Λευκωσία
Σε σοβαρή κατάσταση 31χρονος μετά από τροχαίο στην Λευκωσία-Προσέκρουσε σε δέντρα και εκτινάχθηκε εκτός του οχήματος
Πάνω από 300 σελίδες το πόρισμα του εμπειρογνώμονα για τη Μονή Αββακούμ-«Βλασφημία το βιβλίο»
Απορρίπτει το 4+1 η Κυβέρνηση-Δεν θέλει τριμερή κοινωνικού χαρακτήρα αλλά ουσίας
Εμπρησμός οχήματος στο Τσέρι-Η φωτιά επεκτάθηκε και σε γκαράζ καταστρέφοντας άλλα τρία αυτοκίνητα
Σε κρίσιμη κατάσταση 31χρονος που έπεσε από μπαλκόνι διαμερίσματος για να ξεφύγει από την Αστυνομία
Έκρηξη βόμβας σε όχημα 78χρονου στη Λεμεσό-Ψάχνει κίνητρα και δράστη η Αστυνομία
Έχασε τη μάχη για τη ζωή ο 41χρονος οδηγός σκυβαλοφόρου μετά το τροχαίο