Ψηλός ο κίνδυνος για κατάρρευση του Λιβάνου-Οι φόβοι για ογκώδεις μεταναστευτικές ροές για την Κύπρο

Στο κόκκινο βρίσκεται η παγκόσμια ανησυχία, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με τις αλλεπάλληλες επιθέσεις ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν, αλλά και τη συνεχή επιδρομή των χερσαίων δυνάμεων του Τελ Αβίβ στο Λίβανο. Η Ευρώπη παρακολουθεί τις εξελίξεις στενά και ετοιμάζεται για ένα νέο κύμα μεταναστών και αυτή τη στιγμή η Βηρυτός μετατράπηκε σε ωρολογιακή βόμβα, έτοιμη να εκραγεί, με το απευκταίο σενάριο που ήταν να μην καταρρεύσει ο Λίβανος, να πλησιάζει.

Οι συνεχιζόμενες εχθροπραξίες στη Μέση Ανατολή, με την ανταλλαγή ρουκετών να έχει γίνει καθημερινό φαινόμενο, αλλά και τις πυραυλικές επιθέσεις να δίνουν και να παίρνουν, έχουν προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό, με όλες τις χώρες να παρακολουθούν τις εξελίξεις και να λαμβάνουν αποφάσεις. Μάλιστα, οι συνεχείς επιθέσεις του Ισραήλ στο Λίβανο, τις τελευταίες ημέρες, έχουν εντείνει περισσότερο την αγωνία, δεδομένου ότι πρόκειται για μία χώρα που έχει απορροφήσει ένα μεγάλο μέρος του μεταναστευτικού προβλήματος από τη Συρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εκτιμήσεις πως είμαστε ένα βήμα πριν την ανοιχτή σύρραξη Ισραήλ και Ιράν-Οι εκτιμήσεις για την Κύπρο

Η κατάσταση στο Λίβανο και οι συνεχείς πιέσεις που δεχόταν από τις μεγάλες ροές μεταναστών από τη Συρία, ήταν πολλές φορές στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχαν οι αρμόδιοι υπουργοί. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, που μέχρι πρότινος ήταν ο καθ’ ύλη αρμόδιος για τη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος, είχε πολλές φορές θέσει ενώπιον των ομολόγων του το πρόβλημα του Λιβάνου και την ανάγκη στήριξής του. Κι αυτό διότι σε περίπτωση που καταρρεύσει ο Λίβανος, οι ροές μεταναστών προς την Κύπρο κατά κύριο λόγο και στη συνέχεια προς την Ευρώπη, θα είναι τεραστίων διαστάσεων.

Την ανάγκη στήριξης του Λιβάνου, ώστε να αποφευχθεί το απευκταίο, υπογράμμισε στις πρόσφατες επαφές που είχε στην Αθήνα και ο υφυπουργός Μετανάστευσης, Νικόλας Ιωαννίδης, ο οποίος πλέον έχει αναλάβει τα ηνία για το σοβαρό μεταναστευτικό πρόβλημα. Συγκεκριμένα, σε περίπτωση που οι επιθέσεις στο Λίβανο συνεχίζονται, τότε η Ευρώπη θα έρθει αντιμέτωπη με δυσμενείς συνέπειες, καθώς θα κληθεί να διαχειριστεί ογκώδεις ροές μεταναστών, τόσο από το Λίβανο, όσο και από τη Συρία, που θα αναζητούν καταφύγιο σε ασφαλείς χώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πόλεμος επιβίωσης με τέσσερις εχθρούς για το Ισραήλ-Γιατί επιτέθηκε με 200 πυραύλους το Ιράν

Το Υφυπουργείο Μετανάστευσης παρακολουθεί στενά την κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, ώστε αν κριθεί αναγκαίο να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις, που θα βοηθήσουν στη διαχείριση του προβλήματος. Το γεγονός ότι οι αριθμοί των εισροών μεταναστών στην Κύπρο έχουν μειωθεί αισθητά τους τελευταίους μήνες συμβάλλει θετικά στις αποφάσεις, καθώς δίνει την ευκαιρία στην Κύπρο να είναι πιο έτοιμη να δεχθεί νέες ροές.

Ωστόσο, αυτό που διαμηνύεται είναι ότι σε περίπτωση που παρατηρηθούν μεγάλες ροές μεταναστών, η Κύπρος δεν πρέπει να είναι η μόνη που θα δεχθεί πίεση, δεδομένου πως λόγω του μεγέθους της, δεν είναι δυνατό να σηκώσει το δυσανάλογο βάρος. Προς αυτό το σκοπό, τονίζεται πως πρέπει να υπάρξει μία συντονισμός ενεργειών με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεδομένου ότι η Κύπρος αυτή τη στιγμή είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος και θα πρέπει να λάβει στήριξη από τους εταίρους της.

Πάντως, αυτή τη στιγμή υπάρχουν τα εθνικά σχέδια, όπως το Εστία, για την παροχή βοήθειας στους υπηκόους των χωρών που υποβάλουν αίτημα και μάλιστα, μέχρι στιγμής, έχουν υποβληθεί αιτήματα από εννέα χώρες. Πέραν τούτου, οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους βρίσκονται σε εγρήγορση, για να είναι έτοιμες να δράσουν εκεί και όπου χρειαστεί. Στο μεταξύ, από τα δεδομένα που επικρατούν μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι ο Λίβανος είναι έτοιμος να καταρρεύσει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι απομακρυσμένο αυτό το σενάριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τι περιμένει το Ισραήλ για να απαντήσει στο Ιράν-Κλειδί η διάλυση της Χεζμπολάχ

Στο προσκήνιο και η ανάγκη για επαναξιολόγηση καθεστώτος Συρίας

Παράλληλα, η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή, επαναφέρει στο τραπέζι και το ζήτημα που έχει ανοίξει προ πολλού ο υπουργός Εσωτερικών, αναφορικά με την επαναξιολόγηση του καθεστώτος της Συρίας και συνεχίζει να προωθεί ο Νικόλας Ιωαννίδης. Υπενθυμίζεται πως θέση της Κύπρου είναι ότι πρέπει να γίνει επαναξιολόγηση κινδύνου κάποιων περιοχών, που δεν υπάρχει ενεργή εμπόλεμη κατάσταση, ώστε να είναι εφικτό να γίνονται επαναπατρισμοί.

Ο υφυπουργός Μετανάστευσης έθεσε το θέμα στην Ελληνίδα ομόλογό του, ενώ το επόμενο διάστημα θα τεθεί και στους Ευρωπαίους εκ νέου η εν λόγω πρόταση, με στόχο να αρχίσουν οι ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Την ετοιμότητα της ΚΔ έναντι προκλήσεων μεταναστευτικού εξέφρασε ο Υφ. Μετανάστευσης

Δειτε Επισης

Βάζουν τρυπάνι σε «Ηλέκτρα» και «Πήγασο»-Το πλάνο της Κυβέρνησης για τις γεωτρήσεις του 2025
Η τραγική ιστορία του Maurice Tillet-Η παραμόρφωση λόγω ασθένειας, η πάλη και οι φήμες για Shrek
Η ανάγνωση της Λευκωσίας πίσω από το μήνυμα του Πάπα για το Κυπριακό-«Απόδειξη διεθνούς ενδιαφέροντος»
Εφηύραν εναέριο χώρο των κατεχομένων οι Τούρκοι-Διαμαρτυρία στο Γάλλο στρατιωτικό ακόλουθο για παραβίαση
Απεργοί έριξαν την πύλη εισόδου της «βουλή» στα κατεχόμενα-Απειλούν με κλιμάκωση μέτρων
Στο μαύρο κουτί οι ελπίδες για τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας-«Λάθος να γίνονται εικασίες» διαμηνύει το Κρεμλίνο
Ανησυχία για τα αποθέματα ψαριών στην Πάφο-Κινδυνεύουν με εξάλειψη οι ψαράδες
Βουλιάζουν τα ορεινά από τους εκδρομείς-Πυκνή τροχαία κίνηση προς Κακοπετριά
Βρετανός διηγείται πώς επιβίωσε επί 18 χρόνια στην πιο σκληρή φυλακή της Ταϊλάνδης
Καταγγέλθηκαν οδηγοί που κατανάλωσαν αλκοόλ και ναρκωτικά-Συντονισμένη επιχείρηση στην Πάφο