Σωσίβιο για τους αμάχους στη Μέση Ανατολή η Κύπρος-Πολυεπίπεδος και ανθρωπιστικός ο ρόλος της Δημοκρατίας

Στο επίκεντρο των εξελίξεων στην Μέση Ανατολή, βρίσκεται η Κύπρος, ως διαμετακομιστικός σταθμός για την απομάκρυνση πολιτών δυτικών χωρών που βρίσκονται στο Λίβανο, ή στο Ισραήλ, αλλά και αμάχων. Όλες οι αρμόδιες Υπηρεσίας του Κράτους βρίσκονται σε ύψιστη ετοιμότητα, για να παράσχουν βοήθειες, ενώ έχει καταρτιστεί το πλάνο δράσης. Ήδη το Σχέδιο Εστία, έχει τεθεί σε πλήρη εφαρμογή για την υποδοχή και προσωρινή φιλοξενία πολιτών.

Απ’ όταν και άρχισαν οι πυραυλικές επιθέσεις στο Ισραήλ, όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κύπρου τέθηκαν σε πλήρη ετοιμότητα. Επιχειρησιακά η Δημοκρατία έχει καταρτήσει πλάνο υποδοχής πολιτών τρίτων χωρών, οι οποίοι μπορούν να αφιχθούν είτε από αέρος όσο παραμένει ανοικτός ο εναέριος χώρος του Ισραήλ, είτε και δια θαλάσσης.

Προς αυτή την κατεύθυνση, οι μαρίνες Αγίας Νάπας και Λάρνακας, βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για να υποδεχθούν σκάφη και πολίτες, ενώ καθημερινά φθάνουν στην Κύπρο έξι με επτά σκάφη τα οποία αναχωρούν από το Λίβανο και στην πλειονότητα τους μεταφέρουν πολίτες και διπλωματικές αποστολές τρίτων χωρών. Τα πρόσωπα αυτά θα παραμείνουν στην Κύπρο, είτε για λίγες ώρες, είτε για μερικές μέρες, ωστόσο, όσο παραμένει έκρυθμη η κατάσταση σε Λίβανο και Ισραήλ οι αφίξεις σκαφών αναμένεται να αυξηθούν.

Παράλληλα, σε πλήρη εγρήγορση βρίσκονται τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, με τον δικό τους ρόλο να είναι εξαιρετικά σημαντικός, καθώς έχουν να διαχειριστούν τις εκτροπές πτήσεων που έχουν προορισμό το Τελ Αβίβ, αλλά και αν παραστεί ανάγκη να υποδεχθούν άμαχους πολίτες. Από το βράδυ της Τρίτης, αρκετές πτήσεις που είχαν τελικό προορισμό την Ισραηλινή Πρωτεύουσα, έκαναν εκτροπή προς την Κύπρο, με εκατοντάδες πολίτες να προσγειώνονται στο νησί μας, βρίσκοντας προσωρινό καταφύγιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τι περιμένει το Ισραήλ για να απαντήσει στο Ιράν-Κλειδί η διάλυση της Χεζμπολάχ

Όπως ανέφερε στον REPORTER, η εκπρόσωπος Τύπου της Hermes Airport, Μαρία Κορούπη, υπάρχει πλάνο διαχείρισης και στα δυο αεροδρόμια, εξηγώντας, πως οι πτήσεις προσγειώνονται στην Κύπρο, για λίγες ώρες μέχρι να ανοίξει ο εναέριος χώρος του Ισραήλ και ακολούθως αναχωρούν. Όπως είπε, «κάποιοι εκ των επιβατών παραμένουν στους χώρους των αεροδρομίων μέχρι την αναχώρηση τους και σημείωσε πως για να μεταφερθούν οι επιβάτες σε κάποιο ξενοδοχείο θα πρέπει να γίνει διευθέτηση από την αεροπορική εταιρεία, που τους μεταφέρει».

Επιπλέον η κα. Κουρούπη, σημείωσε πως, οι πλείστες πτήσεις που εκτράπηκαν προς την Κύπρο, ήταν Ισραηλινών αερογραμμών, ενώ μια πτήση άλλης εταιρείας που είχε προορισμό στο Τελ Αβίβ, προσγειώθηκε στην Κύπρο και στη συνέχεια επέστρεψε στη χώρα από όπου αναχώρησε.

Εξάλλου, πλάνο διαχείρισης έχει καταρτιστεί και από το ΚΣΕΔ, το οποίο παρακολουθεί την κατάσταση με τις αφίξεις σκαφών, ενώ έχει ετοιμαστεί και χώρος στο παλαιό αεροδρόμιο Λάρνακας, για ολιγόωρη φιλοξενία πολιτών. Παράλληλα, έχουν γίνει οι απαραίτητες διευθετήσεις για παροχή βοήθειας είτε σε τρόφιμα είτε σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψή, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έξι με επτά αφίξεις πλοίων με Ευρωπαίους πολίτες και προσωπικό πρεσβειών φτάνουν καθημερινά στην Κύπρο

Η κατάσταση για την ώρα είναι διαχειρίσιμη, χωρίς να προκύπτει οποιοδήποτε πρόβλημα. Στο πλάνο που έχει εκπονηθεί, είναι και η φιλοξενία πολιτών τρίτων χωρών, αν παραστεί ανάγκη, σε ξενοδοχειακές μονάδες.

Όπως ανέφερε στον REPORTER, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, ο Σύνδεσμος είναι σε επικοινωνία με το αρμόδιο Υπουργείου, ενώ γίνεται προσπάθεια με ξενοδόχους, ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες για την φιλοξενία, είτε υπηκόων τρίτων χωρών, είτε πρόσφυγες που ενδεχομένως να φθάσουν στην Κύπρο. Παράλληλα, όπως τόνισε ο κ. Ρουσουνίδης, η εξεύρεση κλινών την δεδομένη στιγμή αποτελεί ένα δύσκολο εγχείρημα, καθώς όπως τόνισε, «βρισκόμαστε εν μέσω της σεζόν και οι πλείστες ξενοδοχειακές μονάδες είναι πλήρεις, ωστόσο, σε κάποιο περιορισμένο βαθμό μπορούμε να βοηθήσουμε, σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη».

Από την πλευρά του ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεόδωρος Γκότσης, εξέφρασε την ετοιμότητα της Δημοκρατίας για έναρξη μιας ακόμη μεγαλύτερης επιχείρησης εκκένωσης αμάχων, αν αυτό ζητηθεί από κάποια χώρα.

Όπως εξήγησε, ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, μέχρι στιγμής η Κύπρος παρέχει διευκολύνσεις με τις αναχωρήσεις μικρού αριθμού πολιτών τρίτων χωρών, μέσω Κύπρου, για να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους, χωρίς για την ώρα να χρειαστεί η Κύπρος να παράσχει οποιαδήποτε άλλη βοήθεια.

Παράλληλα, όσον αφορά την διαχείριση πτήσεων, η Κύπρος είναι σε ανοικτή γραμμή με την Ελλάδα, ούτως ώστε, αν παραστεί ανάγκη να χρησιμοποιηθούν και κάποια εκ των αεροδρομίων της χώρας.

Πάντως, με βάση προηγούμενη εμπειρία, η Δημοκρατία μπορεί να φιλοξενήσει για κάποιες μέρες αρκετές χιλιάδες πολιτών και φάρος στην προσπάθεια είναι το 2006, όπου η Κύπρος φιλοξένησε περίπου 60.000 άτομα που φυγαδεύτηκαν από το Λίβανο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Συννεφιά και ελαφρές βροχές στο καιρικό μενού-Στους 31 βαθμούς η θερμοκρασία
Σωσίβιο για τους αμάχους στη Μέση Ανατολή η Κύπρος-Πολυεπίπεδος και ανθρωπιστικός ο ρόλος της Δημοκρατίας
Ένα χρόνο μετά κι ακόμη δεν απάντησαν σε καταγγελία για παράνομο βρεφονηπιοκομικό οι ΥΚΕ
Καταγραφή ονομάτων στο παρατηρητήριο τιμών ζητά ο Σύνδεσμος Καταναλωτών
Γίνονται εκ νέου δεκτές αιτήσεις για Σχέδιο «Ενοίκιο Έναντι Δόσης» μέχρι τέλος Οκτωβρίου
Αναβάλλεται η διαμαρτυρία αγελαδοτρόφων-Θα συναντηθούν με εκπρόσωπο ΕΕ
Κατάθεση τελικής πρότασης ΟΚΥπΥ για συλλογική σύμβαση-Συνάντηση με συντεχνίες στις 7 Οκτωβρίου
Επιβεβαίωση στοιχείων πραγματικών δικαιούχων ζητά το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών
Εντός δύο εβδομάδων τα νέα μέτρα για δημογραφική πολιτική-Πάνω από τριάντα εκατομμύρια το κόστος
Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός στη Βουλή-Παρουσιάζει πλεόνασμα 4,8%