Ζητείται ελπίς για το μέλλον της νέας γενιάς-Σε κίνδυνο φτώχειας εάν δεν υπάρξουν στενευμένα μέτρα

Δύσκολα ενδέχεται να είναι τα επόμενα χρόνια για τη νέα γενιά, εάν δεν υπάρξει στήριξη από πλευράς της Κυβέρνησης μέσω στοχευμένων μέτρων, που θα αποτελέσουν χείρα βοηθείας από το αδιέξοδο της φτώχειας. Σημειώνεται ότι, με την ακρίβεια να καλπάζει και τις τιμές να αυξάνονται, δυσχεραίνεται ακόμη περισσότερο η ήδη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα κυπριακά νοικοκυριά, βάζοντας φρένο στις ελπίδες της νέας γενιάς, στο να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις του αύριο.

Συγκεκριμένα, στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, δείχνουν ότι η κοινωνικοοικονομική κατάσταση κατά την εφηβεία, μπορεί να επηρεάσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων στην ενήλικη ζωή. Όπως καταγράφεται, το 20,6% των Κυπρίων πολιτών ηλικίας 25 έως 59 ετών, που ανέφεραν ότι είχαν κακή οικονομική κατάσταση στο νοικοκυριό τους όταν βρισκόταν περίπου στην ηλικία των 14 ετών, διέτρεχαν κίνδυνο να βιώσουν φτώχεια, το έτος 2023, σε σύγκριση με το 9,7% όσων περιέγραψαν την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους σε αυτή την ηλικία, να είναι καλή. Δηλαδή, περίπου 2 στους 10 πολίτες που στην παιδική τους ηλικία μεγάλωσαν σε φτωχά νοικοκυριά, ήταν εκτεθειμένοι σε κίνδυνο φτώχειας ως ενήλικοι το 2023.

Μιλώντας στον REPORTER, ο οικονομολόγος Γιάννης Τελώνης, ανέφερε πως, «τόσο στην Κύπρο, όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, οι νέοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τις προκλήσεις που προκαλεί η ακρίβεια, ενώ θα είναι δύσκολο γι’ αυτούς να ανταπεξέλθουν στην περίπτωση που αποφασίσουν να ανοίξουν το δικό τους σπιτικό».

Όπως εξήγησε ο κ. Τελώνης, οι δυσκολίες των νέων στο να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις του αύριο, οφείλονται κυρίως σε τρείς παράγοντες, το κόστος στέγασης, τα χαμηλά εισοδήματα και τη σχετικότητα της φτώχειας. Σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως εξήγησε, «το γεγονός ότι πολλοί γονείς στην Κύπρο βοηθούν εισοδηματικά τα παιδιά τους, αυτό είναι υπέρ των νέων της χώρας μας».

«Διαχρονικά, τα επίπεδα φτώχειας στην Κύπρο, κυμαίνονταν πάνω κάτω στο ίδιο ποσοστό, μεταξύ 27% και 29%, που είναι και ο μέσος όρος φτώχειας στην Ευρώπη. Πρέπει όμως να διευκρινίσουμε ότι ο δείκτης φτώχειας, δεν αφορά πείνα και εξαθλίωση, γιατί τότε αφορά επίπεδα πενίας. Η φτώχεια είναι σχετική τη σήμερον ημέρα και πάντα θα υπάρχει ένα ποσοστό της κοινωνίας που θα εμπίπτει σε αυτό το φάσμα. Το επίπεδο φτώχειας ανεβαίνει επίπεδο σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης, όπως προοδεύει η οικονομία», εξήγησε.

Ερωτηθείς τι θα αποτελούσε να βοηθήσει τους νέους να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές προκλήσεις, απάντησε πως, «η λύση στο πρόβλημα θα αποτελούσαν οι στοχευμένες κοινωνικές παροχές από πλευράς του κράτους».

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, «ένα εξίσου σημαντικό ζήτημα είναι η αντιμετώπιση του θέματος της στέγασης, κάτι που έπρεπε να ήταν και προτεραιότητα της Κυβέρνησης αφού, με την αύξηση του οικιστικού αποθέματος, κρατικές στέγες θα μπορούσαν να προτίθενται προς ενοικίαση και έτσι να λυθεί ένα τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η νέα γενιά. Δυστυχώς, αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει σε μια μέρα έτσι, θα πρέπει η Κυβέρνηση να προβεί σε συντονισμένες κινήσεις για να μπορεί να επιτευχθεί».

Τέλος, ο κ. Τελώνης υπέδειξε ότι, «η αύξηση των μισθών θα αποτελούσε επίσης λύση, στην όλη κατάσταση, για να μπορούν οι νέοι να ανταπεξέλθουν στις συνεχιζόμενες αυξήσεις», προσθέτοντας παράλληλα πως, πρέπει μαζί με το στοιχείο των απολαβών, να τους δοθεί η προοπτική και τα κίνητρα για τη δημιουργία οικογένειας και όπως και της αποταμίευσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι τιμές αυξάνονται, οι μισθοί μειώνονται και οι πολίτες ταλαιπωρούνται-«Παιδιά πάνε σχολείο νηστικά»

Δειτε Επισης

Ανακαλούνται τα επιβληθέντα πρόστιμα για πραγματικούς δικαιούχους εταιρειών
Δεν αλλάζει το νομοσχέδιο για Συνήγορο του Ασθενή το Υπ. Υγείας-Μπήκε στο τελικό στάδιο στη Βουλή
«Μαθητές καπνίζουν, σπάζουν παράθυρα, κρέμονται από τα παράθυρα»-Αρκετές καταγγελίες για λεωφορεία
Αποσύρθηκαν από την κυπριακή αγορά παιδικά προϊόντα
Εντός έξι μηνών ολοκληρώνονται οι προσφορές για το δρόμο Πάφου και Πόλης-Εκτιμήσεις για κόστος 90 εκ.
Σοβαρά προβλήματα λειτουργίας στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας λόγω υπερπληρότητας και ελλείψεων
Τις προκλήσεις του επαγγέλματος ανέλυσε ο Υπ. Δικαιοσύνης σε νέους δικηγόρους
Ανατροπή με την συλλογική σύμβαση στη ξενοδοχειακή βιομηχανία- «Όχι» ΠΑΣΥΞΕ στην πρόταση Παναγιώτου
Δεν κάνουν πίσω ούτε ο ΟΚΥπΥ ούτε οι συντεχνίες-Ζήτησε νέα πρόταση για οικονομικά κριτήρια η Επ. Υγείας
Τραβά κόκκινη γραμμή η Μητρόπολη ΓΟΧ Κιτίου για μοναχούς Αββακούμ-Δεν προσχωρούν στους Παλαιοημερολογίτες