Υπό πίεση ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας μετά τη συντριβή του κυβερνητικού συνασπισμού

Ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σιγκέρου Ισίμπα, βρίσκεται υπό πίεση μετά την ιστορική συντριβή του κυβερνώντος συνασπισμού στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής (27/10).

Αφότου εξελέγη μόλις τον Σεπτέμβριο αρχηγός του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP), προκήρυξε πρόωρες εκλογές φιλοδοξώντας να εδραιώσει την εξουσία του και να ενισχύσει τη θέση του LDP, το οποίο κυβερνά την Ιαπωνία σχεδόν αδιάκοπα για επτά δεκαετίες.

Ωστόσο, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση (NHK) και τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, το LDP δεν εξασφαλίζει τις 233 έδρες που απαιτούνται για να διατηρήσει την πολυπόθητη πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή (465 έδρες), κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από το 2009.

Ακόμη χειρότερα, όμως, ούτε ο συνασπισμός LDP και Komeito, δηλαδή του εταίρου του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, καταφέρνει να πετύχει αυτόν τον στόχο.

Ειδικότερα, το LDP εξασφαλίζει 191 έδρες και το Komeito 24 έδρες, σύμφωνα με την ιαπωνική τηλεόραση.

Μεγάλος κερδισμένος των εκλογών ήταν το Συνταγματικό Δημοκρατικό Κόμμα (CDP) με επικεφαλής τον Γιοσίχικο Νόντα, το οποίο αυξάνει σημαντικά τη δύναμη του, από τις 96 στις 148 έδρες.

«Κρινόμαστε σκληρά», δήλωσε ο Ισίμπα, ο οποίος έχει προγραμματίσει να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου (νωρίς τη Δευτέρα ώρα Κύπρου).

Πολιτικοί αναλυτές είχαν επισημάνει προεκλογικά πως σε περίπτωση βαριάς εκλογικής ήττας, ο Ισίμπα είναι πιθανό να παραιτηθεί. Εάν το κάνει, θα γίνει ο πρωθυπουργός με τη βραχύτερη θητεία στην Ιαπωνία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Σιγκέρου Ισίμπα διανύει την 27η ημέρα στην πρωθυπουργία της Ιαπωνίας.

Εάν δεν παραιτηθεί, θα πρέπει είτε να ηγηθεί μιας κυβέρνησης μειοψηφίας είτε να αναζητήσει νέους κυβερνητικούς εταίρους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Η Χαμάς απάντησε θετικά στην πρόταση ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός 60 ημερών, με ανταλλαγή ομήρων
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που αστυνομικοί στη Γαλλία σκίζουν με μαχαίρια φουσκωτή βάρκα με μετανάστες
Nordic Monitor: Η Τουρκία έστησε δίκτυο κατασκοπείας στην Ευρώπη με κονδύλια της ΕΕ
ΒΙΝΤΕΟ: Βρέθηκε πεντάχρονος στην έρημο στην Αριζόντα-Είχε χαθεί μαζί με τον σκύλο του
Ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών αποκαλύπτουν εκτεταμένη χρήση χημικών όπλων από τη Ρωσία στην Ουκρανία
Οκτώ χρόνια φυλάκιση για Ιμάμογλου ζητά η εισαγγελία για το πλαστό δίπλωμα
Παραπληροφόρηση πως «Τα παιδιά της Φωτιάς» ανέλαβαν την ευθύνη των πυρκαγιών, υποστηρίζουν οι Τούρκοι
ΒΙΝΤΕΟ: Ισχυρή έκρηξη σε βενζινάδικο στη Ρώμη-Αναφορές για δεκάδες τραυματίες
Ο Τραμπ αναμένει ότι η Χαμάς θα απαντήσει εντός 24 ωρών για πρόταση εκεχειρίας
Ο Τραμπ θα αρχίσει να ενημερώνει τους εμπορικούς εταίρους του για τους δασμούς