Δεν συγκλίνουν οι απόψεις για τη λειτουργία καταστημάτων την Κυριακή-Οι θέσεις των εργαζομένων

Εκ διαμέτρου αντίθετες είναι οι θέσεις των συντεχνιών που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους, αναφορικά με το θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων και τις Κυριακές, με τους μεν να υποστηρίζουν πως δεν πρέπει να υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή και τους δε να υποστηρίζουν πως η κατάσταση αυτή έχει καταστρέψει το επάγγελμα του πωλητή. Σημειώνεται πως θέση της Κυβέρνησης είναι ότι δεν πρέπει να αλλάξουν τα δεδομένα και δεν υπάρχει οποιαδήποτε σκέψη για έκδοση διατάγματος προς αυτή την απόφαση.

Το θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές προέκυψε λόγω της επιμονής της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής να επαναφέρει τη συζήτηση, δεδομένου ότι μέλη της έχουν εντοπίσει ένα νομικό κενό, που δημιουργήθηκε λόγω της μη έκδοσης ενός διατάγματος από πλευράς Υπουργείου Εργασίας, που να ρυθμίζει την κατάσταση. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Εργασίας σε κάθε ευκαιρία, καλεί το Γιάννη Παναγιώτου όπως εκδώσει το εν λόγω διάταγμα, ώστε να ρυθμίζει τη λειτουργία των καταστημάτων, ειδικά την ώρα που η θέση της Κυβέρνησης είναι ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν αποφάσεις που να αλλάζει το καθιερωμένο ωράριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έκοψε την κουβέντα για το ωράριο των καταστημάτων ο Παναγιώτου-Δεν κλείνουν την Κυριακή

Το γεγονός ότι τα τελευταία δέκα χρόνια τα καταστήματα λειτουργούν με το συγκεκριμένο τρόπο, έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν κάποια κατεστημένα, που βοηθούν τους υπαλλήλους, αναφορικά με τα εργασιακά τους δεδομένα και δικαιώματα. Προς αυτό το σκοπό, επικρατεί η άποψη πως δεν πρέπει να υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή, αναφορικά με τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

«Το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων είναι ρυθμισμένο 38 την εβδομάδα σε επταήμερη βάση, με δύο μέρες ελεύθερες για τον κόσμο. Αυτό εφαρμόζεται από το 2014, έχει γενικευτεί και τα καταστήματα εργάζονται σε αυτή την βάση, ο κόσμος λαμβάνει τα ρεπό του. Τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι μηδαμινά. Μετά από δέκα χρόνια να επιστρέψουμε σε κάτι που έχει ξεπεραστεί είναι αχρείαστο. Οι υπάλληλοι εργάζονται πενθήμερο, κάθε δεκαπέντε έχουν ένα Σαββατοκύριακο ελεύθερο και έχει καθιερωθεί το θέμα», ανέφερε στον REPORTER ο γγ της ομοσπονδίας ιδιωτικών υπαλλήλων Κύπρου της ΣΕΚ, Ελισσαίος Μιχαήλ.

Αυτό που διαμηνύει η ΣΕΚ είναι ότι από τη στιγμή που το θέμα του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές θεωρείται λήξαν, είναι καιρός να αρχίσει μία συζήτηση που να αφορά στο μείζον θέμα των ωφελημάτων που πρέπει να δοθούν στους υπαλλήλους των καταστημάτων, ώστε να διασφαλίζεται ένα καλύτερο εργασιακό περιβάλλον.

«Πρόκειται για τους πιο χαμηλόμισθους υπαλλήλους, σε πολλές περιπτώσεις δεν λαμβάνουν τον 13ο μισθό, ταμεία προνοίας κλπ. Το ενδιαφέρον μας είναι στην κατοχύρωση των υπαλλήλων, αναφορικά με τα δικαιώματα. Έχουμε θέσει στο Υπουργείο Εργασίας τα αιτήματά μας για τα ωφελήματα των υπαλλήλων. Κάποια θέματα δεν θα ρυθμιστούν με νομοθεσίες, θα είναι μέσω συλλογικών συμβάσεων. Αυτά θα πρέπει εκεί και όπου οργανώνονται συντεχνίες, να στέκονται δίπλα στις συντεχνίες. Εκεί που έχουμε παρουσία, υπάρχουν αρκετά ωφελήματα και οι μισθοί είναι ελαφρώς ψηλότεροι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παραμένουν τα κενά για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων-Ανοίγει ξανά τη συζήτηση η Βουλή

Άλλη εικόνα από την ΠΕΟ

Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η θέση της ΠΕΟ, η οποία θεωρεί ότι το καθεστώς λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές έχει δημιουργήσει αρκετά προβλήματα σε πολλούς εργαζόμενους, με αποτέλεσμα να γίνεται λόγος για καταστροφή του επαγγέλματος του πωλητή.

«Για τους εργαζόμενους, η λειτουργία της Κυριακής τους δημιούργησε τεράστια προβλήματα. Αν το δούμε από το 2014 και μετά, ένα επάγγελμα που είχε αξιοπρέπεια, αυτό του πωλητή και είχε άτομα που εργάζονταν και ήξεραν ότι θα πάνε στη σύνταξη, πλέον δεν υπάρχει αυτό. Πλέον είναι νεαρός κόσμος, που θέλει να εξασφαλίσει ένα εισόδημα και ενδιαφέρεται μόνο για το ωράριο. Καταστράφηκε το επάγγελμα του πωλητή και της πωλήτριας με αυτές τις αποφάσεις», επεσήμανε ο Πάνος Παναγιώτου, μέλος της ΠΕΟ.

Ουσιαστικά, αυτό που υποστηρίζει η ΠΕΟ είναι ότι πέραν από το γεγονός ότι οι υπάλληλοι εργάζονται την Κυριακή, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στην οικογενειακή τους ζωή, δημιουργείται πρόβλημα και με το ωράριο εργασίας τους, καθώς και με το μισθό τους. Συγκεκριμένα, από τη στιγμή που οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλεύουν σπαστά ωράρια, διαμηνύει η ΠΕΟ, δεν είναι εφικτό να υπάρχει έλεγχος από τους αρμόδιους, αν ο μισθός ανταποκρίνεται στα ωράρια εργασίας τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πότε παίρνουν ρεπό και πότε διπλό μισθό οι εργαζόμενοι-Η συζήτηση του ωραρίου έριξε φως στα δικαιώματά τους

«Αυτό δημιούργησε μία αρνητική περιρρέουσα γύρω από το επάγγελμα, με αποτέλεσμα να είναι μόνο νεαροί και ξένοι ως πωλητές. Η θέση μας είναι ότι η Κυριακή είναι για την οικογένεια. Τα μόνα καταστήματα που επωφελήθηκαν ήταν τα πολυκαταστήματα, οι μικροκαταστηματάρχες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Εκείνο που έλεγαν ότι τα μικρά καταστήματα ήταν η ραχοκοκκαλιά της οικονομίας, πλέον δεν ευσταθεί».

Ο κ. Παναγιώτου, μάλιστα, επικαλέστηκε την προτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα κράτη μέλη, για επέκταση των συλλογικών συμβάσεων, ώστε να καλύπτεται το 80% των υπαλλήλων, για να καλέσει το Υπουργείο Εργασίας να το εφαρμόσει και στους υπαλλήλους των καταστημάτων. «Είναι καιρός να γίνει για τους υπάλληλους σε καταστήματα. Είναι σημαντικό. Πρέπει να γίνει ελκυστικό στον κόσμο το επάγγελμα».

Ενάντια στην αλλαγή ωραρίου ο ΠΑΣΥΛΕ

Σημειώνεται πως την άποψη της Κυβέρνησης να μην υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και να κλείνουν τις Κυριακές συμμερίζεται και ο ΠΑΣΥΛΕ, ο οποίος μέσω του γενικού γραμματέα του χαρακτήρισε το θέμα λήξαν. Συγκεκριμένα, ο Μάριος Αντωνίου ανέφερε πως η συζήτηση είναι άστοχη και υπέδειξε πως δημιουργεί αχρείαστη αναστάτωση και ανασφάλεια στην αγορά. Μάλιστα, κάλεσε τους αρμόδιους να είναι πιο προσεκτικοί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΠΑΣΥΛΕ: Λήξαν το θέμα του ωραρίου καταστημάτων-«Ας αντιληφθούν τη ζημιά στο λιανεμπόριο και την οικονομία»

Δειτε Επισης

Καθυστερήσεις επί καθυστερήσεων για την τροποποίηση των όρων της ανακουφιστικής φροντίδας
Με αίθριο καιρό τιμά την 28η Οκτωβρίου η Κύπρος-Στους 28 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Τέσσερις δράσεις ΥΠΑΝ στην Εθνική Στρατηγική για Αυτισμό-Άρχισε η καταγραφή δεδομένων
Καθημερινό φαινόμενο οι κλοπές οχημάτων και πινακίδων-Οι προτιμήσεις των δραστών σε χρώματα και μάρκες
Δεν συγκλίνουν οι απόψεις για τη λειτουργία καταστημάτων την Κυριακή-Οι θέσεις των εργαζομένων
Ασύλληπτη τραγωδία στα κατεχόμενα-Έδωσαν οινόπνευμα σε επτά βρέφη, νεκρό το ένα
Καταγγελίες για το πάρτι με αλκοόλ που έστειλε ανήλικους σε νοσοκομεία-«Η κόρη μου βγήκε σε κωματώδη κατάσταση»
Αυτός αναζητείται για την κλοπή σαράντα χιλιάδων ευρώ από ανταλλακτήριο χρημάτων στη Λεμεσό (pics)
Συγκλονισμός από καταγγελία ανήλικης στην Ελλάδα-Γνώρισε άνδρα μέσω διαδικτύου και εκείνος τη βίασε
Ισχυρός σεισμός πέντε Ρίχτερ στην κεντρική Τουρκία