Οι ενστάσεις στην δίκη Αϊκούτ περί δικαιοδοσίας και η υπόθεση οδηγός για την επικείμενη απόφαση

Ο σφετερισμός Ελληνοκυπριακών περιουσιών, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα ως απότοκο της τουρκικής εισβολής, με τις περιουσίες να γίνονται βορά στα χέρια επιχειρηματιών στα κατεχόμενα, οι οποίοι πλουτίζουν στις πλάτες των προσφύγων. Το τελευταίο χρονικό διάστημα μετά από συντονισμένες δράσεις, οδηγούνται ενώπιον των Δικαστηρίων πρόσωπα που είχαν εμπλοκή σε σφετερισμό Ελληνοκυπριακών περιουσιών, κάτι που λειτουργεί αποτρεπτικά, αφού αρκετοί αγοραστές ακινήτων που κτίστηκαν σε περιουσίες ελληνοκυπρίων, τις πουλούν όσα-όσα και φεύγουν από τα κατεχόμενα.

Η σοβαρότερη υπόθεση που βρίσκεται ενώπιον Δικαστηρίου, είναι αυτή του Σιμόν Αϊκούτ, ο οποίος φέρεται να επένδυσε με ανέγερσης ακινήτων σε πολλές περιουσίες ελληνοκυπρίων, με τον τουρκοεβραίο επιχειρηματία να βρίσκεται αντιμέτωπος με 240 κατηγορίες.

Κατά την τελευταία δικάσιμο, οι δικηγόροι υπεράσπισης του Αϊκούτ, ήγειραν ενστάσεις αναφορικά με τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου να επιδικάζει τέτοιου είδους υποθέσεις, θέτοντας το ζήτημα ότι τα αδικήματα αφορούν περιπτώσεις στα κατεχόμενα και όχι στο έδαφος κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι εντάσεις που ήγειραν οι συνήγοροι υπεράσπισης είναι αρκετά σοβαρές, καθώς ενδέχεται η απόφαση του Κακουργιοδικείου επί των ενστάσεων, σε περίπτωση που γίνουν αποδεκτές, να τινάξουν την υπόθεση στον αέρα, δημιουργώντας προηγούμενο και για μελλοντικές υποθέσεις σφετερισμών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προδικαστικές ενστάσεις στη δική Αϊκούτ-Εγείρει θέμα μη δικαιοδοσίας του Δικαστηρίου η υπεράσπιση

Για το εν λόγω ζήτημα, ο REPORTER επικοινώνησε με τους έγκριτους νομικούς, Αχιλλέα Αιμιλιανίδη και Χρίστο Κληρίδη, όπου αμφότεροί εξέφρασαν την άποψη ότι τα δικαστήρια της Δημοκρατίας έχουν την δικαιοδοσία να δικάσουν τέτοιες υποθέσεις.

Όπως σημείωσε ο κ. Κληρίδης, «η Κύπρος από απόψεως δικαίου είναι και παραμένει ενιαία, συνεπώς, κατά τη γνώμη μου τα κυπριακά Δικαστήρια έχουν δικαιοδοσία να δικάσουν οποιαδήποτε υπόθεση που αφορά διάπραξη κατ' ισχυρισμών εγκλήματος, οπουδήποτε στην ενιαία Κύπρο».

Επιπρόσθετα, επεσήμανε πως η κατοχή δεν αλλάζει τη νομική κατάσταση και τόνισε ότι, «δεν υπάρχουν άλλα νόμιμα Δικαστήρια στην Κύπρο που να ασκούν δικαιοδοσία, μόνο τα Δικαστήρια της Δημοκρατίας είναι αναγνωρισμένα και ασκούν δικαιοδοσία εφ' όλης της επικράτειας».

Από την πλευρά του ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, ξεκαθάρισε ότι, «τα Κυπριακά Δικαστήρια, φυσικά και μπορούν να εξετάσουν τα αδικήματα. Το Δικαστήριο έχει δικαιοδοσία στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανεξαρτήτως αν αυτό είναι κατεχόμενο».

Επιπλέον, όπως επεσήμανε, ο ποινικός κώδικας είναι ξεκάθαρος για αδικήματα που συντελούνται στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ξεκαθάρισε πως τα κατεχόμενα είναι έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι διώξεις σφετεριστών, η αλυσίδα επιπτώσεων και οι πολιτικές πιέσεις στα κατεχόμενα

Επιπρόσθετα, όπως σημείωσε ο κ. Αιμιλιανίδης δεν είναι σύνηθες να καταδικάζονται πρόσωπα για σφετερισμό, τουλάχιστον, όπως είπε, τα τελευταία χρόνια δεν υπήρχε καταδίκη.

Πάντως, ως προς την δικαιοδοσία των Δικαστηρίων, ο κ. Αιμιλιανίδης έφερε ως παράδειγμα την υπόθεση Αποστολίδη εναντίον Όραμς, η οποία και πάλι αφορούσε σφετερισμό περιουσίας.

Η συγκεκριμένη υπόθεση του Μελέτη Αποστολίδη εναντίον του ζεύγους Όραμς, ξεκίνησε το 2003, όταν ο κ. Αποστολίδης διαπίστωσε πως στο οικόπεδο του έκτισε σπίτι το εν λόγω ζεύγος. Ακολούθως ξεκίνησε μια μεγάλη νομική μάχη εναντίον των Βρετανών σφετεριστών της περιουσίας του.

Στην πρωτόδικη απόφαση, τα Δικαστήρια της Κύπρου, αποφάσισαν ότι οι Όραμς έπρεπε να πληρώσουν αποζημιώσεις στον Αποστολίδη για παράνομη κατοχή γης και να κατεδαφίσουν το παράνομο κτίσμα. Ακολούθως, ο δικηγόρος του Μελέτη Αποστολίδη, Κωνσταντής Καντούνας, πήγε στο Λονδίνο ζητώντας να εφαρμοστεί η απόφαση.

Πρωτόδικα, το αγγλικό Δικαστήριο αποφάσισε πως δεν έχει δικαιοδοσία για τη βόρεια Κύπρο. Η υπόθεση οδηγήθηκε ενώπιον του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, το οποίο αποφάσισε ότι το αγγλικό Δικαστήριο έχει δικαιοδοσία στη Βόρεια Κύπρο. Το 2010, το Αγγλικό Εφετείο στην Αγγλία, αποφάσισε να δικαιώσει τον κ. Αποστολίδη, ενώ παράλληλα διέταξε την εγγραφή και εκτέλεση στη Βρετανία της απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας του 2004.

Εξάλλου, στην πιο πρόσφατη περίπτωση που πρόσωπο βρέθηκε στο Δικαστήριο για σφετερισμό, ήταν η υπόθεση του τουρκοκύπριου δικηγόρου Ακάν Κιουρσάτ, η δίωξη του οποίου εν τέλει αναστάλθηκε, καθώς απεβίωσε ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας και ως εκ τούτου αποσύρθηκαν όλες οι κατηγορίες και η υπόθεση έκλεισε.

Δειτε Επισης

Πρόταση για άμεση καταβολή του 1/3 του χρέους από τα ποδοσφαιρικά Σωματεία-Το μπαλάκι στον Έφορο
Υπό εξαήμερη κράτηση ο 32χρονος για τις δύο υποθέσεις ληστειών από διανομείς φαγητού στη Λάρνακα
Απουσιάζει ξανά από τον χώρο διαμονής της στη Λευκωσία η 13χρονη Κωνσταντίνα (pic)
Με ΑΠΟΕΛ, ΑΕΛ, Απόλλωνα και Ανόρθωση θα συναντηθεί ο Έφορος Φορολογίας
Πήρε αναβολή για άλλους τέσσερις μήνες η έναρξη της δίκης για το θανατηφόρο του 2012-«Βεβαρημένο το πρόγραμμα του Δικαστηρίου»
ΒΙΝΤΕΟ: Ντελιβεράς δέχθηκε επίθεση από πολίτη-Τον χτύπησε στο πρόσωπο και του ζητούσε επίμονα 400 ευρώ
Απουσιάζουν από τον χώρο διαμονής τους στη Λευκωσία τρεις ανήλικοι (pics)
Στην κατάσχεση μεγάλης ποσότητας προϊόντων που πωλούνταν χωρίς άδεια προχώρησαν οι Αρχές
Ζήτησε χρήματα από οδηγό για τροχαίο ο αστυνομικός που συνελήφθη για διαφθορά-Ήταν ξανά σε διαθεσιμότητα
Τεράστιες οι ευθύνες των δημοτικών αρχών για την ευημερία των ζώων-Πιο βίαια από ποτέ τα περιστατικά