Προετοιμασία σε δύο επίπεδα για το Κυπριακό-«Ούτε υποτιμώ, ούτε υποβαθμίζω τις δυσκολίες που υπάρχουν»

Έχουμε ένα συγκεκριμένο πλάνο στο μυαλό μας, ένα συγκεκριμένο σχεδιασμό, που υλοποιούμε από την πρώτη μέρα για το Κυπριακό και σιγά σιγά φέρνει αποτελέσματα, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι δεν υποτιμά ούτε υποβαθμίζει τις δυσκολίες που υπάρχουν.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική την πρωτοβουλία του ΓΓ των ΗΕ, και να τον ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά για τη σύγκληση της πρόσφατης άτυπης συνάντησης με τον κ. Τατάρ. Ήταν ένα πρώτο βήμα σημαντικό. Θυμάστε τις δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη όπου αρνείτο να γίνει έστω και μια κοινωνική συνάντηση, και αυτή ήταν και η απάντηση του σε αρκετές περιπτώσεις που τον είχα προσκαλέσει, έστω και να βρεθούμε για κοινωνική συνάντηση. Άρα, θεωρώ αρκετά σημαντικό το ότι ο ΓΓ έλαβε την πρωτοβουλία.

Από και πέρα υπάρχουν δύο αποτελέσματα, μακάρι να υπήρχαν πολύ περισσότερα. Εμείς προσπαθήσαμε για να υπάρξουν. Δυστυχώς, υπήρξε η αρνητική τοποθέτηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη.

Επικεντρωνόμαστε σε δύο θέματα αυτή τη στιγμή και αυτό ήταν και το περιεχόμενο τόσο της επιστολής μου προς τον ΓΓ, αλλά και σε διπλωματικό επίπεδο, οι προσπάθειες που γίνονται από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη, αλλά και από τον Διαπραγματευτή στη Λευκωσία.

Πρώτον, αυτή η άτυπη πολυμερής διάσκεψη, την οποία θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική, έτσι ώστε να πετύχουμε τον στόχο της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Και η δική μας προσπάθεια επικεντρώνεται ακριβώς στο να γίνει εκείνη η κατάλληλη προετοιμασία για να υπάρξουν αποτελέσματα. Στόχος μας δεν είναι απλώς να έχουμε μια άτυπη πολυμερή διάσκεψη και να οδηγήσει σε ένα αρνητικό αποτέλεσμα, δεν είναι αυτός ο στόχος μας και ούτε προσεγγίζουμε το Κυπριακό μέσα από τέτοιες εξελίξεις που δεν θα φέρουν θετικό αποτέλεσμα.

Το δεύτερο αφορά τη συνάντηση στη Λευκωσία, έχουμε εκφράσει την ετοιμότητα μας, είναι γνωστές οι θέσεις μας για συγκεκριμένα σημεία διέλευσης, αναμένω να γίνει αυτή η συνάντηση το συντομότερο δυνατόν, είμαι έτοιμος από δικής μου πλευράς, το έχω δηλώσει και στα ΗΕ, και αναμένω να δω ποια αποτελέσματα θα υπάρξουν.

Θεωρώ σημαντικό, θέλω να το αναφέρω γιατί είναι η διάσταση των ΗΕ, υπάρχουν και δύο άλλες διστάσεις οι οποίες θεωρώ στην παρούσα συγκυρία υπήρξαν καθοριστικές στο να ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια.

Πρώτον είναι η δική μας ξεκάθαρη πολιτική βούληση που αποδείχθηκε όχι με λόγια, αλλά με συγκεκριμένες ενέργειες. Να σας θυμίσω ότι εμείς προτιμούσαμε να είχαμε έναν ειδικό απεσταλμένο, ο ΓΓ προχώρησε με προσωπικό απεσταλμένο. Το αποδεχθήκαμε, αποδεχθήκαμε την πρώτη εισήγηση του ΓΓ η οποία απορρίφθηκε από την τουρκοκυπριακή πλευρά, συνεργαστήκαμε με την κα Ολγκίν και ήμασταν έτοιμοι να συνεχίσει τις υπηρεσίες της. Δυστυχώς, υπάρχει άρνηση από τουρκικής πλευράς. Προχωρήσαμε με τα 14 μονομερή μέτρα, κάναμε κινήσεις στα ευρωτουρκικά, όλα αυτά απέδειξαν στη διεθνή κοινότητα την ξεκάθαρη πολιτική βούληση της δικής μας πλευράς.

Το δεύτερο αφορά το διεθνές ενδιαφέρον που υπάρχει που δεν είναι μόνο από τον ΓΓ των ΗΕ, το βλέπουμε και σε επίπεδο ΕΕ, το βλέπουμε και σε επίπεδο Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Και θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στην ΕΕ γιατί από την αρχή είχαμε πει ότι η ΕΕ μπορεί να διαδραματίσει ένα καθοριστικό ρόλο, γιατί έχει εκείνα τα εργαλεία που μπορεί να μας οδηγήσουν σε μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση πραγμάτων.

Άρα, συνοψίζοντας, έχουμε ένα συγκεκριμένο πλάνο στο μυαλό μας, ένα συγκεκριμένο σχεδιασμό που υλοποιούμε από την πρώτη μέρα, σιγά σιγά φέρνει αποτελέσματα.

Ούτε υποτιμώ ούτε υποβαθμίζω τις δυσκολίες, τα προβλήματα, τις προκλήσεις. Αλλά εκείνο που μετά βεβαιότητας μπορώ να πω είναι ότι γνωρίζουμε πού θέλουμε να πάμε, ξέρουμε τους στόχους μας, ξέρουμε ποιες είναι οι ‘κόκκινες γραμμές΄ μας, δεν τίθεται θέμα οποιασδήποτε μορφής λύσης που να ξεφεύγει του πλαισίου και θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα».

Σε άλλη ερώτηση, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «υπάρχει η άρνηση του κ. Τατάρ, όπως υπήρχε και η άρνηση του κ. Τατάρ εδώ και αρκετό καιρό, από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μου, να συναντηθούμε ακόμη και για κοινωνική συνάντηση. Όμως, τα δεδομένα έφεραν αυτή τη συνάντηση με τον ΓΓ. Τίποτα δεν είναι εύκολο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι σταματάμε την προσπάθεια. Είναι η δική μας πατρίδα υπό κατοχή, είναι η δική μας πατρίδα που υποφέρει και από δικής μας πλευράς θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν».

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενημέρωση για το πότε θα διεξαχθεί η πολυμερής συνάρτηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν έχει καθοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία. Εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι έχει ξεκινήσει αυτή η προεργασία για να υπάρξει αποτέλεσμα. Το βασικό ζητούμενο είναι να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα μετά από αυτή την πολυμερή συνάντηση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ισραηλινή όμηρος σκοτώθηκε από πλήγμα των IDF-Στους 120 οι νεκροί σε 48 ώρες στη Γάζα
Προκλητικός ξανά ο Χακάν Φιντάν-«Ιστορικό λάθος της ΕΕ να εντάξει την Κύπρο»
ΠτΔ στην ΕΡΤ: Η βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας ενισχυτική της δικής μας προσπάθειας
Κόμπος και Μπορέλ συζήτησαν για τη μέση Ανατολή στη Λευκωσί
Νέα στοιχεία για τον θάνατο του βρέφους στη Ελλάδα-«Γεννήθηκε με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις»
Σχεδόν 1,000 περιστατικά βίας κατά γυναικών το 2022-2023-Στις 41 οι γυναικοκτονίες μέσα σε δέκα χρόνια
Στο κόκκινο η αγωνία για το Ουκρανικό-Ο Πούτιν ξεκινά μαζική παραγωγή του ασταμάτητου πυραύλου
Επανέλαβε τη προσήλωση του Ην. Βασιλείου σε μία βιώσιμη λύση του Κυπριακού ο νέος Ύπατος Αρμοστής
Στ. Στεφάνου: Υπάρχουν προβλήματα και χρειάζεται αρκετή δουλειά για τη μεταρρύθμιση ΤΑ
Ικανοποίηση για την αναβάθμιση της Κύπρου από Moody's-«Μεγαλύτερη αξία λόγω γεωπολιτικών κινδύνων»