Μοναδικός στόχος του Προέδρου η επανέναρξη των συνομιλιών-«Βρισκόμαστε σε νέα κινητικότητα στο Κυπριακό»

Τον μοναδικό του στόχο, που είναι η επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στο εθνικό μνημόσυνο των ηρώων του απελευθερωτικού αγώνα1955-1959, Γιαννή Στυλλή και Νίκου Καραντώνη, του Σωματείου «ΝΕΟΣ ΑΙΩΝ» Τρικώμου, από τον Ιερό Ναό Αγίου Νεοφύτου, στα Κάτω Πολεμίδια.

Ο Πρόεδρος, αναφέρθηκε στη νέα κινητικότητα στο Κυπριακό, διαμηνύοντας ότι ο μοναδικός του στόχος είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας.

Στον επιμνημόσυνο λόγο του, ο Πρόεδρος ανέφερε πως «η τέλεση εθνικών μνημοσύνων των ηρώων της πατρίδας μας, αποτελεί χρέος και καθήκον τόσο της Κοινωνίας όσο και της Πολιτείας. Οι ήρωές μας, οι άνθρωποι που αψήφησαν κινδύνους, άφησαν πίσω τους οικογένεια και υποχρεώσεις, θυσίασαν στην ουσία τα πάντα και ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της πατρίδας, αξίζουν κάθε τιμής και μνήμης. Στη δική τους θυσία και τη δικής τους, εξάλλου, χρωστάμε την ελευθερία μας, τη διατήρηση της εθνικής μας ταυτότητας και την κρατική μας υπόσταση».

Όπως είπε, «ο Γιαννής Στυλλή και ο Νίκος Καραντώνης από το Τρίκωμο που τιμούμε και μνημονεύουμε σήμερα, αποτελούν παράδειγμα ανδρείας και αγάπης για την πατρίδα. Νέοι, με πάθος για τη ζωή, εργατικοί και δραστήριοι, χωρίς δεύτερη σκέψη δήλωσαν παρών στον αγώνα για αποτίναξη του αποικιοκρατικού ζυγού. Το μυαλό και την καρδιά τους κυρίευε ο πόθος της αυτοδιάθεσης, της ένωσης με την Ελλάδα, με αυτό το όραμα ζούσαν και ανέπνεαν και η συμμετοχή τους στον αγώνα της ΕΟΚΑ ήταν αναπόδραστη. Ο Γιαννής νυμφευμένος με τρία παιδιά και σε αναμονή για το τέταρτο, ο Νίκος ανύπαντρος και βιοπαλαιστής, συνεργάζονταν στον αγώνα, επιδίδονταν στην κατασκευή και τοποθέτηση ναρκών, βομβών και χειροβομβίδων και λάμβαναν μέρος σε διάφορες ενέδρες εναντίον των Άγγλων αποικιοκρατών».

Την 24η Οκτωβρίου 1958, συνέχισε, «μετά από αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες τοποθέτησης νάρκης στον δρόμο μεταξύ των αστυνομικών σταθμών του Τρικώμου, επιχειρούν ξανά με περισσότερη επιμέλεια. Και ήταν τότε που ο Γιαννής Στυλλή με πείσμα. προσπαθώντας να κάνει πιο αποτελεσματική την ενέδρα, δυστυχώς, σκόνταψε στη νάρκη. Στην έκρηξη που ακολούθησε, ο Γιαννής διαμελίστηκε και ο φίλος και συναγωνιστής του Νίκος Καραντώνης τραυματίστηκε θανάσιμα. Ήταν η στιγμή, που οι δύο σφριγηλοί νέοι, οι δύο παθιασμένοι και ανυποχώρητοι αγωνιστές της ελευθερίας πέρασαν στο πάνθεο των ηρώων και των αθανάτων. Ήταν η στιγμή που και οι δύο εγγράφηκαν επάξια στον κατάλογο των ηρωικών μορφών της ιστορίας του Κυπριακού Ελληνισμού και αποτελούν πηγή έμπνευσης για όλους μας, παράδειγμα θάρρους, ανδρείας και πατριωτισμού».

Όπως υπέδειξε, «δεν είναι καθόλου τυχαίο που οι δύο ήρωες που τιμούμε σήμερα κατάγονται από μια σπουδαία και ιστορική κοινότητα, το κατεχόμενο σήμερα Τρίκωμο. Το Τρίκωμο, ως γνωστό, υπήρξε ένα από τα σπουδαιότερα κεφαλοχώρια της Κύπρου με ανάπτυξη σε όλους τους τομείς, στην οικονομία, στο εμπόριο, στην εκπαίδευση, στην ψυχαγωγία, στον αθλητισμό και στον πολιτισμό. Οι νέοι και οι νέες του Τρικώμου ξεχώριζαν για τη μόρφωση και την κοινωνική τους δράση. Παράδειγμα, το αρχαιότερο Σωματείο της Κύπρου, ο «ΝΕΟΣ ΑΙΩΝ», το οποίο ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 1900 με την είσοδο στον 20ο αιώνα. Με πλούσια δράση στον πνευματικό, αθλητικό και πολιτιστικό τομέα, ο «Νέος Αιώνας» Τρικώμου άφησε τη σφραγίδα του και πρόσφερε ποικιλοτρόπως και πολυεπίπεδα στους εθνικούς μας αγώνες. Ιδιαίτερα, κατά τον αντιαποικιακό αγώνα της ΕΟΚΑ, τον πιο αγνό αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού. Ο «Νέος Αιώνας», καθώς και οι περισσότεροι Τρικωμίτες, πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους με διάφορους τρόπους και μεθόδους. Οι Τρικωμίτες είναι και δικαιούνται να είναι περήφανοι για την Ιστορία τους, για την ανάπτυξή τους, για τους αγώνες τους, για τους ήρωές τους, τους ανθρώπους και την παρακαταθήκη τους σε αυτό τον τόπο».

Επισήμανε ακόμα ότι «μαζί με τη σημερινή τιμή προς τους ήρωες της πατρίδας μας Γιαννή Στυλλή και Νίκο Καραντώνη, την ίδια στιγμή τιμούμε τον «Νέο Αιώνα» και όλη την κοινότητα του Τρικώμου, για τη δράση και προσφορά τους στην πατρίδα. Σας συγχαίρω, που κρατάτε τις μνήμες ζωντανές και, το κυριότερο, για το ότι καταφέρνετε να τις μεταλαμπαδεύετε στους νεότερους. Η μνήμη ενός λαού είναι ό,τι πολυτιμότερο για τη διατήρηση της ταυτότητας και της ιστορικής του συνέχειας, αλλά και για πετυχημένη αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε πως «μισό αιώνα μετά τα θλιβερά γεγονότα της τουρκικής εισβολής του 1974 βρισκόμαστε ενώπιον μιας κρίσιμης συγκυρίας στην πορεία του εθνικού μας ζητήματος. Παρά τις δύσκολες συνθήκες και τη στασιμότητα των τελευταίων χρόνων, καταφέραμε να κινήσουμε το διεθνές ενδιαφέρον και να δώσουμε νέες προοπτικές. Μετά από επίμονες και συντονισμένες προσπάθειές μας, μέσα από ένα διεκδικητικό ρεαλισμό και αποδεικνύοντας στην πράξη την πολιτική μας βούληση, βρισκόμαστε μετά από αρκετά χρόνια μπροστά σε μια νέα κινητικότητα. Και ευελπιστούμε πραγματικά, αυτός είναι ο μοναδικός μας στόχος και μοναδική μας επιδίωξη, σύντομα να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και να πετύχουμε τον πολυπόθητο στόχο της απελευθέρωσης και επανένωσης της πατρίδας μας».

Τόνισε εξάλλου πως, «γνωρίζουμε πολύ καλά τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις μας. Γνωρίζουμε πολύ καλά τον στόχο μας. Έχουμε πλάνο και σχεδιασμό και θα πράξουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να απελευθερώσουμε την πατρίδα μας».

Οι ήρωες της περήφανης κοινότητας του Τρικώμου που τιμούμε σήμερα, στην προσφυγική και προσωρινή έδρα του Σωματείου «Νέος Αιών», στα φιλόξενα Πολεμίδια, μας διδάσκουν και μας τονίζουν πολλά, επισήμανε ο Πρόεδρος. «Μας υπενθυμίζουν, πρωτίστως, ότι η πατρίδα και η ελευθερία της είναι ύψιστο αγαθό και δεν πρέπει στιγμή να εφησυχάζουμε και να επαναπαυόμαστε. Ο Γιαννής Στυλλή και ο Νίκος Καραντώνης μάς στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα αγωνιστικότητας και ανδρείας, ένα μήνυμα γνήσιου πατριωτισμού και διεκδικητικότητας των στόχων μας. Το οφείλουμε στους ιδίους, το οφείλουμε στους παθόντες της τραγωδίας του 1974, το οφείλουμε στα ίδια τα παιδιά μας».

Καταλήγοντας είπε πως «γνωρίζουμε και έχουμε αναλάβει υπεύθυνα αυτή την αποστολή και θα καταβάλουμε το άπαν των δυνάμεών μας για επίτευξη του πολυπόθητου σκοπού μας που, επαναλαμβάνω, δεν είναι τίποτα άλλο από την επανένωση της πατρίδας μας. Όραμά μας είναι ένας νέος αιώνας ειρήνης και διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους νόμιμους κατοίκους της πατρίδας μας, μια νέα εποχή χωρίς συρματοπλέγματα κατοχής, χωρίς εγγυήσεις, χωρίς διαχωριστικές γραμμές, χωρίς μίση και έχθρες. Αιώνια να είναι η μνήμη τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Προετοιμασία σε δύο επίπεδα για το Κυπριακό-«Ούτε υποτιμώ, ούτε υποβαθμίζω τις δυσκολίες που υπάρχουν»
Γερμανικές προκλήσεις από ταξιδιωτικό γραφείο-Προτείνει διακοπές στα κατεχόμενα και δίνει λίστα δέκα σημείων
Μοναδικός στόχος του Προέδρου η επανέναρξη των συνομιλιών-«Βρισκόμαστε σε νέα κινητικότητα στο Κυπριακό»
Τα τρία νέα κόμματα, το ερωτηματικό με Οδυσσέα και η πιθανότητα κατακερματισμού της Βουλής
Ο «επαναστάτης» που αντιγράφει το κακό σύστημα και κυριολεκτικά βγάζει τα άπλυτά του στη φόρα
Προχωρεί σε παρουσίαση του προγραμματισμού για το 2025 η Κυβέρνηση-«Πιστοί στις αρχές της Διαφάνειας»
ΥΠΟΙΚ: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει με υπεύθυνες πολιτικές για την οικονομία
Στήριξη στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού εκφράζει η Κοινοπολιτεία
Ν.Χριστοδουλίδης:«Επιβεβαίωση της ορθής οικονομικής πολιτικής η αναβάθμηση της πιστοληπτικής μας ικανότητας»
Δεκαπέντε πολιτογραφήσεις απασχολούμενων σε εταιρείες υψηλής ειδίκευσης-Εκκρεμούν 130 αιτήσεις