Αναταραχή μετά τις εκλογές στη Γεωργία-Η φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση αμφισβητεί το αποτέλεσμα

Το φιλορωσικό κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο» κέρδισε τις εκλογές στη Γεωργία, με την αντιπολίτευση να αμφισβητεί έντονα το τελικό αποτέλεσμα.

Η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Τίνα Μποκουτσάβα, επικεφαλής του φιλοευρωπαϊκού Ενωμένου Εθνικού Κινήματος, υποστήριξε ότι η εκλογική επιτροπή «έκανε τη βρώμικη δουλειά του δισεκατομμυριούχου Μπιτζίνα Ιβανισβίλι».

Ο 68χρονος Ιβανισβίλι, ιδρυτής και επίτιμος πρόεδρος του φιλορωσικού κυβερνώντος κόμματος, έσπευσε να πανηγυρίσει τη νίκη του Γεωργιανού Ονείρου στις εκλογές λίγο αφότου έκλεισαν οι κάλπες στα εκλογικά τμήματα.

Η 41χρονη Μποκουτσάβα προανήγγειλε ότι τις επόμενες ώρες θα καταρτιστεί σχέδιο δράσης των δυνάμεων της αντιπολίτευσης.

Η συμμαχία της φιλοδυτικής αντιπολίτευσης, ο Συνασπισμός για την Αλλαγή, διεμήνυσε επίσης ότι δεν αναγνωρίζει τα αποτελέσματα, κάνοντας λόγο για «κλεμμένες εκλογές». «Πρόκειται για συνταγματικό πραξικόπημα και κατάχρηση εξουσίας», τόνισε ο επικεφαλής του «Συνασπισμού για την Αλλαγή» Νίκα Γκβαράμια σε συνέντευξη Τύπου. Ο Γκβαράμια κατήγγειλε εκλογική νοθεία με τη βοήθεια της τεχνολογίας, χωρίς όμως να τεκμηριώσει τον ισχυρισμό του.

Το ποσοστό της συμμετοχής στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές ανήλθε στο 59%, αυξημένο σε σύγκριση με το 56% στις εκλογές του 2020.

«Η ευρωπαϊκή Γεωργία κερδίζει με 52%»

Τα exit polls που ανακοινώθηκαν αμέσως μόλις ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία έδιναν εντελώς διαφορετικές προβλέψεις για το αποτέλεσμα: σε ένα από αυτά το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο κέρδιζε με άνεση, ενώ δύο άλλα προέβλεπαν ότι η αντιπολίτευση θα έχει την πλειοψηφία στο νέο κοινοβούλιο.

Το κανάλι Imedi TV, που στηρίζει το Γεωργιανό Όνειρο, προέβλεψε νίκη του συντηρητικού κόμματος με ποσοστό 56%. Τα κανάλια Formula και Mtavari Arkhi, που στηρίζουν την αντιπολίτευση, λένε ότι τα φιλοδυτικά κόμματα θα καταφέρουν, όλα μαζί, να ελέγξουν το 150μελές κοινοβούλιο.

Το exit poll που διενεργήθηκε από το αμερικανικό ινστιτούτο Edison Research για λογαριασμό ενός τηλεοπτικού σταθμού που τάσσεται υπέρ της αντιπολίτευσης δείχνει ότι τα τέσσερα αντιπολιτεύομενα κόμματα που έχουν συνασπιστεί συγκεντρώνουν ποσοστό 51,9% έναντι 40, 9% για το Γεωργιανό Όνειρο.

Η φιλοδυτική πρόεδρος της Γεωργίας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, σε μια πρώτη αντίδραση, έγραψε στην πλατφόρμα Χ ότι «η ευρωπαϊκή Γεωργία κερδίζει με 52%».

Πηγή: Έθνος

Δειτε Επισης

Παραστάσεις Αμερικανών βουλευτών σε Μπλίνκεν-Πυρά σε Ερντογάν για εμπρηστική ρητορική
Μαθητές λυκείων κατέληξαν σε νοσοκομεία από το αλκοόλ σε κλαμπ στην Αθήνα-Συνελήφθη ο υπεύθυνος
Μοναδικός στόχος του Προέδρου η επανέναρξη των συνομιλιών-«Βρισκόμαστε σε νέα κινητικότητα στο Κυπριακό»
Πυρκαγιά στον Καταλιόντα κινητοποίησε το Τμήμα Δασών-Έκαψε μικρή έκταση από άγρια βλάστηση
Δραματική διαπίστωση ΠΟΥ-«Η κατάσταση στο βόρειο τμήμα της Παλαιστίνης είναι καταστροφική»
Ο Τζεφ Μπέζος έκοψε τη στήριξη στην Κάμαλα Χάρις-Αντιδρούν οι εργαζόμενοι
Στην ομάδα χωρών για επιστροφή στο Φεγγάρι με τις Συμφωνίες Αρτεμις η Κύπρος-Στόχος η αποικία του Άρη
Μαζική δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα σε ξενοδοχείο-Στο νοσοκομείο 14 άτομα στην Ελλάδα
Τρίτη σύλληψη για επίθεση εναντίον ντελιβερά-Τέθηκε υπό πενθήμερη κράτηση
Αναταραχή μετά τις εκλογές στη Γεωργία-Η φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση αμφισβητεί το αποτέλεσμα