Οι τιμές αυξάνονται, οι μισθοί μειώνονται και οι πολίτες ταλαιπωρούνται-«Παιδιά πάνε σχολείο νηστικά»

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν το τελευταίο διάστημα για τον κίνδυνο φτώχειας, με την Κύπρο να μην αποτελεί εξαίρεση από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κι αυτό διότι διάφορα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα σε ολόκληρο τον κόσμο, συντείνουν στις αυξήσεις των τιμών βασικών αγαθών, την ίδια ώρα που οι μισθοί παραμένουν οι ίδιοι ή μειώνονται, με αποτέλεσμα να χαμηλώνει και το βιοτικό επίπεδο των πολιτών.

Το πρόβλημα της φτώχειας δεν είναι θεωρητικό, αλλά πέρα για πέρα υπαρκτό και αυτό προκύπτει μέσα από την έκθεση του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών η οποία καταδεικνύει πως, 1,1 δισεκατομμύριο άνθρωποι, σε 110 χώρες αντιμετώπιζαν ακραία πολυδιάστατη φτώχεια, ενώ από αυτή την συνθήκη δεν εξαιρούνται τα παιδιά. Συγκεκριμένα, περίπου 584 εκατομμύρια άνθρωποι κάτω των 18 ετών βίωσαν ακραία μορφής φτώχειας.

Η εικόνα στην Κύπρο είναι καλύτερη, ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις οικογενειών που βιώνουν δυσκολίες και ο κίνδυνος φτώχειας είναι ορατός, επηρεάζοντας δυσμενώς και πολλά παιδιά.

Μιλώντας στον REPORTER, η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Μύρια Βασιλείου, ανέφερε ότι δυστυχώς υπάρχουν παιδιά στην Κύπρο που διαβιούν σε πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες, σημειώνοντας πως σε κάποιες σχολικές μονάδες υπάρχουν από κανένα μέχρι δυο παιδιά με οικονομικά προβλήματα, ενώ σε κάποια άλλα σχολεία είναι περισσότερα. Σημείωσε μάλιστα, πως κάποια παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο χωρίς φαγητό, λόγω οικονομικών δυσκολιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μεγαλύτερος κίνδυνος φτώχειας στην Κύπρο για όσους μεγάλωσαν σε φτωχά νοικοκυριά

Επιπρόσθετα, όπως ανέφερε η κα. Βασιλείου, «αρκετοί εκπαιδευτικοί γνωρίζοντας ότι κάποια παιδιά αντιμετωπίζουν δυσκολίες, τα προτρέπουν να παραμένουν στο προαιρετικό ολοήμερο σχολείο, όπου παρέχεται -στα παιδιά που πληρούν τα οικονομικά κριτήρια- σίτιση, ώστε να μπορούν να έχουν ένα πιάτο φαγητό».

Επιπλέον, όπως σημείωσε η κα. Βασιλείου, η ΠΟΕΔ εξέφρασε τη θέση ότι θα πρέπει να αυξηθεί το ποσοστό των μαθητών που δικαιούνται να λαμβάνουν σίτιση στο σχολείο. Πέραν όμως από τη σίτιση, η πρόεδρος της ΠΟΕΔ, ανέφερε ότι υπάρχουν παιδιά που τον χειμώνα μπορεί να μην έχουν ούτε σακάκι για να προστατευτούν από το κρύο, ενώ όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «μπορεί να το ξεχνάμε, αλλά το πρόβλημα υπάρχει και δεν αφορά παιδιά μόνο με μεταναστευτική βιογραφία».

Παράλληλα, ανησυχητικά είναι τα στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, η οποία αναφέρει πως το ποσοστό όσων διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας και προέρχονται από φτωχά νοικοκυριά είναι σχεδόν το διπλάσιο από το ποσοστό όσων προέρχονται από νοικοκυριά με καλύτερη οικονομική κατάσταση. Η τάση αυτή παρατηρείται σε όλη την ΕΕ και από αυτή τη λίστα δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η Κύπρος, όπου το ποσοστό είναι υπερδιπλάσιο.

Κληθείς από τον REPORTER να σχολιάσει τα ευρήματα της Στατιστικής Υπηρεσίας, o οικονομολόγος, Μάριος Χρίστου, ανέφερε πως, «είναι δεδομένο ότι ένας άνθρωπος, ο οποίος στην παιδική του ηλικία, μεγάλωσε σε φτωχή οικογένεια, πολύ πιθανόν να μην έχει τις ίδιες ευκαιρίες εκπαίδευσης με άλλους ανθρώπους, που είχαν την οικονομική δυνατότητα και ως εκ τούτου είναι σε δυσμενέστερη θέση έναντι των υπολοίπων, που έχουν περισσότερες ευκαιρίες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έρχονται νέα μέτρα στήριξης-Θετικός στις εισηγήσεις των συμπολιτευόμενων κομμάτων ο Κεραυνός

Επιπρόσθετα, ο κ. Χρίστου επεσήμανε ότι οι κοινωνικές συνθήκες είναι άμεσα συνυφασμένες με τον κίνδυνο φτώχειας, καθώς επηρεάζουν την ευημερία των πολιτών, ενώ όπως επεσήμανε ένα άλλο ζήτημα το οποίο επηρεάζει πολύ και την χώρα μας, είναι ότι σμικρύνεται η μεσαία τάξη και οι περισσότεροι κινούνται προς την φτωχότερή βαθμίδα. Αυτό, όπως εξήγησε ο οικονομολόγος, οφείλεται στη μείωση των μισθών λόγω των κρίσεων, ωστόσο παρά το ότι μειώνονται οι μισθοί τα κόστη αυξάνονται και αυτό δημιουργεί πρόβλημα, με τη μεσαία τάξη να μικραίνει.

Επιπλέον, αναφερόμενος στις οριζόντιές αυξήσεις στον δημόσιο τομέα, υπέδειξε πως μια αύξηση της τάξης του 10% για κάποιο που πληρώνεται με 1000 ευρώ, θα ανέλθει στα 100 ευρώ, ενώ αν κάποιος πληρώνεται με 5000 ευρώ, τότε η αύξηση που θα λάβει είναι 500 ευρώ. Αυτόματα, μεγαλώνει το χάσμα και δημιουργείται πρόβλημα, φέρνοντας σημαντικές διαφορές στους μισθούς στο δημόσιο με τον ιδιωτικό τομέα.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης, ανέφερε ότι αρκετός κόσμος αντιμετωπίζει δυσκολίες, σημειώνοντας ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος φτώχειας, ενώ παράλληλα, όπως επεσήμανε, η υποχώρηση του πληθωρισμού δεν φέρει μείωση των τιμών, αλλά επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεων με το πρόβλημα για τους καταναλωτές να παραμένει.

Δειτε Επισης

Άμεση ψήφιση νομοθεσίας για ξενόγλωσσα προπτυχιακά ζητούν Πρυτάνεις Πανεπιστήμιο Κύπρου και ΤΕΠΑΚ
Συνελήφθη ο 29χρονος που μαχαίρωσε τον συγκάτοικό του στη Λεμεσό
Στους στόχους της Ρωσίας η αμερικανική βάση στην Πολωνία-«Μεγαλώνει ο πυρηνικός κίνδυνος» λέει η Μόσχα
Ο άγριος καυγάς της Μουρτζούκου με την 17χρονη σύντροφό της-«Μην παίρνεις την αστυνομία, θα πεθάνεις»
Μαθητές σκαρφάλωσαν σε εν κινήσει λεωφορείο, άλλος πυροβολούσε με πλαστικά σφαιρίδια-Σωρεία καταγγελιών στη Βουλή
Τις πρώτες βοήθειες παρείχε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε συνεπιβάτη της σε πτήση της Swiss Air
Με βεληνεκές 5.800 χιλιομέτρων ο ρωσικός πύραυλος που εκτοξεύθηκε προς το Ντνίπρο
Σύγκληση απόψεων για ελέγχους των Τakata μέσω ΜΟΤ-Σκέψεις και για ακινητοποίηση οχημάτων
Αυτές είναι οι διευθετήσεις και τα μέτρα της Αστυνομίας για τον ποδοσφαιρικό αγώνα ΠΑΦΟΣ F.C.-ΑΠΟΕΛ
Σε ομάδα εργασίας στις Βρυξέλλες το Γραφείο Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων