Προσπάθεια διαφυγής από τις τριτοκοσμικές συνθήκες στο νοσοκομείο Τροόδους-Επωφελούνται και οι μεγάλοι

Από τους κυριότερους στόχους της Κυβέρνησης είναι η αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας στους κατοίκους των ορεινών περιοχών. Οι δράσεις για την αναζωογόνηση της ορεινής υπαίθρου Τροόδους που ανακοίνωσε την Τρίτη ο ίδιος ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, θα βοηθήσουν στις σημαντικές και αδικαιολόγητες, σε μεγάλο βαθμό, καθυστερήσεις στο Νοσοκομείο Τροόδους, αφού έχει ολοκληρωθεί η ανακαίνιση του κτηρίου της Πνευμονολογικής Κλινικής.

Παράλληλα αρχές Νοεμβρίου το Νοσοκομείο Τροόδους θα δέχεται και ασθενείς για διανυκτέρευση, κάτι το οποίο αναμενόταν εδώ και αρκετό καιρό από τους κατοίκους των ορεινών περιοχών, έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται, τόσο με τις αποστάσεις για μετάβασή τους στα μεγάλα νοσοκομεία, όσο και για την αμεσότερη διαχείριση των περιστατικών.

Εξηγώντας αυτές τις αποφάσεις της Κυβέρνησης, ο επίτροπος Ορεινών Περιοχών, Χαράλαμπος Χριστοφίνας, ανέφερε πως η Πνευμολογική Κλινική του νοσοκομείου Τροόδους έχει γίνει με έξοδα του Κράτους, τα οποία ξεπερνούν τα πέντε εκατομμύρια ευρώ και ήταν κλειστή εδώ και από το 2022 όταν έγιναν τα εγκαίνια από την προηγούμενη κυβέρνηση. Σημειώνοντας ότι έγινε μεγάλος αγώνας για να γίνει αποδεκτό ότι είναι απαραίτητο να λειτουργήσει η Κλινική, τόνισε πως στόχος δεν είναι μόνο να γίνουν δεκτοί στο παρόν στάδιο, ασθενείς με πνευμονολογικά ή φυματικά προβλήματα, αλλά γενικά οι ασθενείς αυτοί να μπορούν να μεταφερθούν από τον κεντρικό χώρο του νοσοκομείου, λόγω τις εκπόνησης ενός master plan ολοκλήρωσης της ανακαίνισης του κτηρίου μέχρι το τέλος του χρόνου.

«Οι ασθενείς θα πρέπει να μεταφερθούν από τον υφιστάμενο χώρο του νοσοκομείου στον οποίο βρίσκονται, να ανακαινιστεί, στη συνέχεια να επανέλθουν πίσω για να προχωρήσει η ανακαίνιση του υπόλοιπου κτηρίου του νοσοκομείου Τροόδους», σημείωσε ο κ. Χριστοφίνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πάνω από 20 δράσεις αξίας πέραν των €30 εκατ. για την ύπαιθρο Τροόδους-Οι εξαγγελίες Χριστοδουλίδη

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις των κατοίκων των ορεινών περιοχών του Τροόδους, τόνισε πως δεν είναι ευχαριστημένοι με την ως τώρα λειτουργία του νοσοκομείου και περιμένουν την συνολική του αναγέννηση, ώστε να τους προσφερθούν οι κατάλληλες υπηρεσίες υγείας. Σημείωσε πως αυτή τη στιγμή, οι συνθήκες νοσηλείας του παθολογικού θαλάμου δεν τιμούν την Κυπριακή Πολιτεία, κάτι το οποίο διαπίστωσε και ο ίδιος ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, όταν επισκέφθηκε το νοσοκομείο τον περασμένο Μάιο.

Ανακούφιση και τα μεγάλα νοσοκομεία των πόλεων

Αναφερόμενος στα προτερήματα της αναβάθμισης των υπηρεσιών υγείας σε ένα περιφερειακό νοσοκομείο, όπως αυτό του Τροόδους, ο Επίτροπος σημείωσε πως θα υπάρξει μεγάλη ανακούφιση στα αστικά κέντρα και στα νοσοκομεία των πόλεων. «Έχει ανακαινιστεί το ΤΑΕΠ του συγκεκριμένου νοσοκομείου, μία παρέμβαση κοντά στο ένα εκατομμύριο ευρώ και από την μέρα αναβάθμισής του, το κοινό αισθάνεται ασφάλεια σε ένα σύγχρονο νοσοκομείο, στο οποίο μπορεί να λάβει τα πάντα σε ότι αφορά τις Πρώτες Βοήθειες».

Τόνισε πως για όλα τα χρόνια λειτουργίας του νοσοκομείου, ο μέγιστος αριθμός που εξεταζόταν ανέρχεται στους 3400 ασθενείς τον χρόνο, ενώ σήμερα αυτό ο αριθμός έχει ξεπεράσει τους οκτώ χιλιάδες. «Αυτό σημαίνει ότι έρχονται ασθενείς από τις γύρο περιοχές, οι οποίοι δεν επιλέγουν τα μεγάλα νοσοκομεία των πόλεων, γιατί προφανώς θα εξυπρετηθούν πιο γρήγορα στο νοσοκομείο Τροόδους, δεν θα ταλαιπωρηθούν στη κίνηση εντός του οδικού δικτύου και αν χρειαστεί κάτι πιο σοβαρό, εννοείται ότι θα μεταφερθούν στα μεγάλα νοσοκομεία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εγκαινιάζει περιοδεία στην κυπριακή περιφέρεια ο Πρόεδρος-Ανταλλάζει απόψεις για ανάπτυξη των περιοχών

Στόχος της Κυβέρνησης είναι να προσφέρεται μία αξιοπρεπείς πρωτοβάθμια φροντίδα στους κατοίκους των ορεινών περιοχών.

Τα επόμενα βήματα

Την ίδια ώρα ο κ. Χριστοφίνας σημείωσε πως, το κτήριο στο οποίο θα στεγάζεται η Πνευμονολογική Κλινική δεν αποτελεί κάτι καινούργιο, αφού δημιουργήθηκε την ίδια δεκαετία που χτίστηκε το νοσοκομείο, ωστόσο ανακαινίστηκε πρόσφατα, αναβαθμίζοντάς την σε μία σύγχρονη κλινική διατηρώντας τον παραδοσιακό της χαρακτήρα. Όπως εξήγησε, πρόκειται για ένα παλιό πετρόκτιστο κτήριο, του οποίου οι ανακαινίσεις έφτασαν τα πέντε εκατομμύρια ευρώ. «Η Κλινική έχει ανοίξει από τις 22 Οκτωβρίου για σκοπούς οργάνωσης του προσωπικού και η ενημέρωση που λήφθηκε από τον ΟΚΥπΥ είναι πως, από τις 4 Νοεμβρίου θα μπορεί να δεχθεί τους πρώτους ασθενείς», σημείωσε.

Επίσης, όπως τόνισε, έχει υπογραφεί συμβόλαιο πέραν των 400 χιλιάδων ευρώ με εργολάβο, για τη δημιουργία ένας σύγχρονου ακτινολογικού θαλάμου ώστε, να μπορέσει το συγκεκριμένο νοσοκομείο να γίνει μία σύγχρονη ακτινολογική μονάδα. «Στόχος είναι να αναβαθμιστεί, να ενταχθούν ακτινολογικές υπηρεσίες που και αυτό θα συμβάλει στην αναβάθμιση της ποιότητας παροχής υπηρεσιών των κατοίκων της περιοχής», ανέφερε.

Όλα καλά λέει ο ΟΚΥπΥ

Από πλευράς του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, ερωτηθείς για την κατάσταση της λειτουργίας του νοσοκομείου Τροόδους, ανέφερε πως είναι ομαλή και οι ανάγκες των κατοίκων της περιοχής να εξυπηρετούνται. «Με την αναβάθμισή του θα εξυπηρετηθεί ακόμα μεγαλύτερος αριθμός ασθενών» σημείωσε.

Παράλληλα σημείωσε πως έχουν ξεκινήσει ήδη οι διαδικασίες για εγκατάσταση αξονικού τομογράφου και ορθοπαντογράφου, για να μπορέσει να στηθεί ένα μικρό ακτινολογικό τμήμα το οποίο θα βοηθήσει τις υπηρεσίες του νοσοκομείου.

Σε ό,τι αφορά το ΤΑΕΠ του νοσοκομείου, το οποίο έχει ολοκληρωθεί πρόσφατα, ο κ. Χαριλάου επισήμανε ότι είναι σύγχρονο και εφοδιασμένο με κατάλληλο εξοπλισμό που απαιτείται και είναι σωστά στελεχωμένο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Μετονομάστηκε ο Δήμος Ανατολικής Πάφου-Με φόντο την ιστορία το νέο του όνομα
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για την 28η Οκτωβρίου στη Λεμεσό-Αρχίζουν το βράδυ με λαμπαδηφορία
Προσπάθεια διαφυγής από τις τριτοκοσμικές συνθήκες στο νοσοκομείο Τροόδους-Επωφελούνται και οι μεγάλοι
Οι τρεις ήρωες της Μοσφιλωτής που έπεσαν μαχόμενοι το 1974
Η χειρότερη χρονιά φέτος στην Κύπρο με τις εγκαταλείψεις σκύλων-«Κάθε πέρσι και καλύτερα»
Παίρνουν μέτρα πριν την εφαρμογή απαγόρευσης διακίνησης οχημάτων λόγω ρύπων-Διευκρινίσεις Υπ. Μεταφορών
Στην ομάδα χωρών για επιστροφή στο Φεγγάρι με τις Συμφωνίες Αρτεμις η Κύπρος-Στόχος η αποικία του Άρη
Σταθεροποιήθηκε κάτω από 30 βαθμούς η θερμοκρασία-Συνεχίζουν να αγνοούνται οι βροχές
Οι τιμές αυξάνονται, οι μισθοί μειώνονται και οι πολίτες ταλαιπωρούνται-«Παιδιά πάνε σχολείο νηστικά»
«Στις 26 Ιουλίου 1974 μάθαμε ότι ο Ανδρέας ήταν νεκρός… Οι γονείς έφυγαν με τον καημό να τον δουν»