Τα τρία νέα κόμματα, το ερωτηματικό με Οδυσσέα και η πιθανότητα κατακερματισμού της Βουλής

Μπορεί οι βουλευτικές εκλογές του 2026 να μοιάζουν ακόμη πολύ μακρινές, αφού μέχρι τότε απομένουν ακόμα δεκαεννέα μήνες, ωστόσο τόσο τα κόμματα, όσο και άλλα πρόσωπα τα οποία ενδιαφέρονται να κατέλθουν στον στίβο της προεκλογικής, άρχισαν τις ζυμώσεις τους, ώστε να χτίσουν τα ψηφοδέλτιά τους.

Οι βουλευτικές εκλογές, όπως εξελίσσονται τα δεδομένα, δεν θα θυμίζουν σε τίποτα προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, αφού τα κόμματα και τα κινήματα που αναμένεται να διεκδικήσουν τη ψήφο του κόσμου, θα είναι πολύ περισσότερα από κάθε προηγούμενη εκλογική διαδικασία.

Ήδη, ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους, έχει ανακοινώσει πως εντός των επόμενων δύο μηνών, θα ανακοινώσει το κίνημά του, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστό ποιοι θα συνταχθούν μαζί του, στην εκλογική μάχη. Ένα άλλο κίνημα που αναμένεται να ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα, είναι αυτό του Χριστόφορου Τορναρίτη, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι αναζητά άτομα για τις βουλευτικές εκλογές, όμως ο ίδιος δεν θα διεκδικήσει την ψήφο του λαού, όπως ανέφερε. Την περασμένη Κυριακή, η συντονίστρια του επίμαχου βίντεο της κόντρας του ευρωβουλευτή Φειδία Παναγιώτου και του Χριστόφορου Τορναρίτη, Νανά Ελευθερίου αποκάλυψε ότι είχε δεχθεί πρόταση για να συμμετάσχει στο κίνημα Τορναρίτη, αλλά απάντησε αρνητικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η άγρια κόντρα Τορναρίτη-Φειδία, οι βαρύτατοι χαρακτηρισμοί και η πολιτική του αύριο στην Κύπρο

Στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα, συνεχίζει να πλανάται και το ενδεχόμενο να κατέλθει στον στίβο της πολιτικής και ο τέως Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, με δικό του συνδυασμό. Ο ίδιος, μετά την παύση του από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, δεν απέρριψε το ενδεχόμενο να δημιουργήσει κόμμα, ώστε να πολεμήσει τη διαφθορά, στην οποία στάθηκε ιδιαίτερα κατά τις ίδιες δηλώσεις. Παρόλα αυτά, δεν έχει ακόμη υπάρξει οποιαδήποτε νεότερη ενημέρωση επί τούτου.

Πρωτοεμφανιζόμενο σε εκλογές για ανάδειξη βουλευτών, θα είναι και το «Volt», το οποίο θέλει να κερδίσει επιπλέον θέσεις στη Βουλή, πέραν από αυτή της συμπροέδρου του κόμματος, Αλεξάνδρας Ατταλίδου, που σήμερα είναι ανεξάρτητη, μετά την αποχώρησή της από το Κίνημα Οικολόγων.

Δεδομένου ότι η δεξαμενή ψήφων δεν αλλάζει και είναι κοντά στις 570 χιλιάδες, με βάση τα στατιστικά στοιχεία των τελευταίων δημοτικών εκλογών και των ευρωεκλογών, αυτό σημαίνει ότι τα νέα κόμματα που θα μπουν στη μάχη, θα διεκδικήσουν και θα αποσπάσουν ψήφους από τα παραδοσιακά κόμματα. Από ποιους και πόσους ψήφους θα καταφέρει να αποσπάσει το κάθε κόμμα, αναμένεται να ξεκαθαρίσει στην πορεία και αφότου σχηματίσουν τα ψηφοδέλτιά τους και ποιους θα αποφασίσουν να συμπεριλάβουν σε αυτά.

Εάν θα έπρεπε να γίνει μια πρώτη εκτίμηση, βάσει των ονομάτων που θα ιδρύσουν τα κόμματα, κάποιος θα μπορούσε να πει ότι ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους, πιθανόν να εξασφαλίσει ποσοστά από την κεντροδεξιά και την ακροδεξιά δεδομένου ότι έχει εκλεχθεί μία φορά με τον Δημοκρατικό Συναγερμό και μια φορά με το ΕΛΑΜ. Επίσης, θα χαρακτηριστεί ως έκπληξη, εάν στο ψηφοδέλτιό του παρουσιαστεί πρόσωπο ή πρόσωπα από το χώρο της αριστεράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κάποιοι ζώνονται απ' τα Φ(ε)ιδία, άλλοι τον αποθεώνουν κι άλλοι πρέπει να ανησυχούν για το πολιτικό μέλλον

Από την άλλη, για το κόμμα του Χριστόφορου Τορναρίτη, είναι δύσκολο να γίνει πρόβλεψη από ποιους θα αποσπάσει ψήφους, αφού είναι ένα πρόσωπο το οποίο παραδοσιακά ανήκε στις τάξεις του Δημοκρατικού Συναγερμού, ωστόσο αναλόγως των επιλογών του για το σχηματισμό του ψηφοδελτίου, θα μπορεί να γίνει μια πιο ξεκάθαρη ανάλυση. Πάντως, όπως ξεδίπλωσε το σκεπτικό του σε δημόσιες τοποθετήσεις του, δεν αποκλείεται οι υποψήφιοί του να είναι από τις παρυφές της αριστεράς, μέχρι τις παραυφές της δεξιάς.

Σε ότι αφορά στο Volt, ισχύουν ότι και στην περίπτωση του κινήματος Τορναρίτη, με επιπλέον έμφαση στο Κυπριακό, ενώ για το κίνημα του τέως Γενικού Ελεγκτή, εάν και εφόσον αποφασίσει να προχωρήσει σε δημιουργία κινήματος, η μεγαλύτερη δεξαμενή ψήφων του, πιθανόν να ληφθεί από τον χώρο του Κέντρου, από τον οποίο προέρχεται.

Την ίδια ώρα, δεν αποκλείεται στις επόμενες εκλογές, να καταγραφεί νέο ρεκόρ συνδυασμών, αφού πέραν των προαναφερόμενων, θέσεις θα διεκδικήσουν τα παραδοσιακά κόμματα ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ,ΕΛΑΜ, ΔΗΠΑ, Κίνημα Οικολόγων, ως επίσης και κόμματα που κατήλθαν στις προηγούμενες εκλογές όπως το Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών, Αφύπνιση 2020, Πνοή Λαού, Κόμμα για τα Ζώα και Πατριωτικός Συνασπισμός.

Σίγουρα, τα παραδοσιακά κόμματα θα χάσουν από τα ποσοστά τους, αφού νέα κόμματα θα εμφανιστούν στην πολιτική σκηνή, όμως θα επιδιώξουν οι απώλειες να είναι οι ελάχιστες δυνατές, για να διατηρήσουν τις θέσεις τους. Όπως αναφέρουν σε διάφορες συζητήσεις, η ανησυχία τους είναι κατά πόσον θα προκύψει μεγαλύτερος κατακερματισμός στη Βουλή.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν επτά κόμματα και τρεις μεμονωμένοι βουλευτές (Κωστής Ευσταθίου, Ανδρέας Θεμιστοκλέους και Αλεξάνδρα Ατταλίδου). Σε περίπτωση που τα επτά κόμματα διατηρήσουν τις θέσεις τους και εισέλθουν στο Κοινοβούλιο άλλα τρία ή τέσσερα κόμματα, θα δημιουργηθούν νέες ισορροπίες, αφού θα είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που η Βουλή θα κληθεί να διαχειριστεί μια τέτοια κατάσταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η επισκίαση της πολιτικής επικαιρότητας από το Κυπριακό και η εικόνα απραξίας των κομμάτων

Δειτε Επισης

Μοναδικός στόχος του Προέδρου η επανέναρξη των συνομιλιών-«Βρισκόμαστε σε νέα κινητικότητα στο Κυπριακό»
Πυρκαγιά στον Καταλιόντα κινητοποίησε το Τμήμα Δασών-Έκαψε μικρή έκταση από άγρια βλάστηση
Στην ομάδα χωρών για επιστροφή στο Φεγγάρι με τις Συμφωνίες Αρτεμις η Κύπρος-Στόχος η αποικία του Άρη
Μαζική δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα σε ξενοδοχείο-Στο νοσοκομείο 14 άτομα στην Ελλάδα
Τρίτη σύλληψη για επίθεση εναντίον ντελιβερά-Χειροπέδες σε 36χρονο στη Λεμεσό
Χτύπημα στο κέντρο διοίκησης της Χαμάς από Ισραήλ-Βομβάρδισε και εγκαταστάσεις σχετιζόμενες με Χεζμπολάχ
Τρόμος στη Νότια Κορέα για ενδεχόμενη εμπλοκή της Βόρειας Κορέας στον πόλεμο της Ουκρανίας
Ύποπτη για εξτρεμισμό δραπέτευσε από την Συρία και πέθανε σε φυλακές της Τουρκίας
Επιτέθηκε σε εγκαταστάσεις καυσίμων το Ισραήλ-Προειδοποιεί με απαντήσεις το Ιράν, κουνάνε το δάκτυλο οι ΗΠΑ
Εκατοντάδες έλεγχοι στη Λεμεσό για το οργανωμένο έγκλημα-Σωρεία καταγγελιών για τροχαίες παραβάσεις