Διχασμένο το Ιράν για την αντίδραση στο Ισραήλ-Οι σκληροπυρηνικοί ζητούν άμεση απάντηση

Μετά την πρόσφατη ισραηλινή επίθεση σε ιρανικούς στρατιωτικούς στόχους, το Ιράν αντιμετωπίζει έντονο εσωτερικό διχασμό σχετικά με το αν θα απαντήσει, με σκληροπυρηνικά μέλη του κοινοβουλίου να υποστηρίζουν την άμεση αντίδραση, ενώ άλλοι παράγοντες εντός και εκτός Ιράν προτρέπουν για αυτοσυγκράτηση.

Όπως αναφέρει ο βρετανικός Guardian σε ανάλυσή του, ενώ η κυβέρνηση του Ιράν αρχικά επέλεξε να τονίσει την αποτελεσματικότητα των αντιαεροπορικών της συστημάτων και να υποβαθμίσει την κλίμακα της ζημιάς, στο εσωτερικό αναπτύσσεται συζήτηση για το κατά πόσον η παραβίαση της ιρανικής κυριαρχίας από το Ισραήλ πρέπει να μείνει αναπάντητη.

Σύμφωνα με το Ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών, η επίθεση καταδικάζεται αυστηρά, με την κυβέρνηση να δηλώνει πως «το Ιράν έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να υπερασπίζεται τον εαυτό του από πράξεις ξένης επιθετικότητας». Η εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Φατεμέ Μοχατζεράνι, ανέφερε πως «η ζημιά είναι περιορισμένη», και ότι οι Ιρανοί διατηρούν την περηφάνια τους, παρά την ισραηλινή επίθεση.

Περιφερειακές αντιδράσεις αλληλεγγύης, ιδίως από τον Κόλπο, όπως από το Ομάν, τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία, ενισχύουν τη θέση του Ιράν, αν και αρκετές από αυτές τις χώρες υπογραμμίζουν την ανάγκη αποφυγής κλιμάκωσης. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ομάν, Μπάντρ Αλμπουσαϊντί, εξέφρασε την ανησυχία του για την «κατάφωρη παραβίαση της ιρανικής εθνικής κυριαρχίας», προσθέτοντας ότι η διεθνής κοινότητα οφείλει να επικεντρωθεί στην επίλυση των βαθύτερων αιτίων της κρίσης, με κύριο άξονα την παράνομη κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα πρώτα βίντεο από την Ισραηλινή επίθεση στο Ιράν-«Έχουμε δικαίωμα να αμυνθούμε απέναντι σε επιθέσεις»

Ωστόσο, σκληροπυρηνικοί πολιτικοί στο Ιράν ζητούν ταχεία απάντηση. Ο Αμίρ-Χοσεΐν Σαμπετί, βουλευτής της Τεχεράνης, ανέφερε ότι «η σταθερότητα εξαρτάται από την αποφασιστική αντίδραση στο παραμικρό λάθος του εχθρού» και ότι η καλύτερη στιγμή για απάντηση είναι όταν το Ισραήλ είναι ήδη εμπλεκόμενο στη Γάζα και τον Λίβανο. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησαν εκκλήσεις για μια «Επιχείρηση Promise 3», αναφορά σε προηγούμενες ιρανικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ.

Αντιθέτως, ο πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης, Σαντέχ Ζιμπακαλάμ, δήλωσε ότι «η επίθεση του Ισραήλ στην Τεχεράνη είχε διπλωματική επιτυχία για την Ουάσιγκτον, καθώς κατάφερε να περιορίσει τις ισραηλινές επιθέσεις ώστε να μη χρειαστεί ιρανική αντίδραση». Ο Ζιμπακαλάμ τόνισε πως οι ΗΠΑ επανειλημμένα αποδεικνύουν ότι δεν επιθυμούν πόλεμο με το Ιράν.

Η συζήτηση για την απάντηση της Τεχεράνης συνδέεται άρρηκτα και με τη διπλωματική της θέση στην περιοχή, καθώς η επιτυχής απόκτηση μηνυμάτων αλληλεγγύης από γείτονες στον Κόλπο, αλλά και η διατήρηση δεσμών με τη Σαουδική Αραβία, ενδέχεται να επηρεάσουν τη λήψη αποφάσεων. Η Ιορδανία μάλιστα δήλωσε ότι αρνήθηκε τη χρήση του εναέριου χώρου της από το Ισραήλ, ενισχύοντας τη θέση του Ιράν.

Αναφορικά με το στρατιωτικό σκέλος, η πρωινή ανασκόπηση των ζημιών που προκάλεσαν οι ισραηλινές επιθέσεις ανέδειξε τον θάνατο δύο στρατιωτών του ιρανικού στρατού. Παρότι οι ιρανικές αρχές απέτρεψαν τους πολίτες από το να δημοσιεύσουν φωτογραφίες, η πρωτεύουσα επανήλθε γρήγορα σε κανονικούς ρυθμούς, γεγονός που αυξάνει την πίεση σε όσους ζητούν άμεση στρατιωτική αντίδραση.

Η λήψη αποφάσεων της Τεχεράνης για πιθανή απάντηση περιπλέκεται λόγω του κινδύνου κλιμάκωσης, καθώς άλλη μια ιρανική επίθεση στο Ισραήλ θα μπορούσε να προκαλέσει την εμπλοκή πρόσφατα εγκατεστημένων αμερικανικών αμυντικών συστημάτων, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε άμεση σύγκρουση με τις ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε τρία κύματα το μπαράζ βομβαρδισμών στο Ιράν-Στο στόχαστρο στρατιωτικές εγκαταστάσεις

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του Μασούντ Πεζεσκιάν βρίσκεται αντιμέτωπη με σκεπτικισμό σχετικά με την προοπτική διπλωματικών διαπραγματεύσεων, καθώς παλαιότερη υπόσχεση των ΗΠΑ για επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα απέτυχε να υλοποιηθεί, δημιουργώντας αμφιβολίες για τα δυτικά διπλωματικά μηνύματα.

Στο παρόν πλαίσιο, αναμένεται πως οποιαδήποτε απόφαση για τη λήξη των συγκρούσεων με το Ισραήλ θα μπορούσε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στις ικανότητες της Ουάσινγκτον να συμβάλει σε αποκλιμάκωση. Ωστόσο, με τις εκλογές να πλησιάζουν, μια πιθανή ειρηνική έκβαση φαίνεται απίθανη στο άμεσο μέλλον.

Δυνάμεις ανησυχούν για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας «ανησυχεί» για ενδεχόμενη «εκρηκτική κλιμάκωση» μετά τις ισραηλινές επιδρομές κατά του ιρανικού εδάφους και καλεί τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για την παρούσα εκρηκτική κλιμάκωση ανάμεσα στο Ισραήλ και την Ισλαμική Δημοκρατία που δημιουργεί πραγματικές απειλές για την σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή. Ζητούμε από όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Με μήνυμά του στη διαδικτυακή πλατφόρμα «Χ» ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, προειδοποίησε την Τεχεράνη να αποφύγει οποιαδήποτε κλιμάκωση.

«Το μήνυμά μου προς το Ιράν είναι ξεκάθαρο: δεν πρέπει να συνεχισθούν οι μαζικές αντιδράσεις κλιμάκωσης. Αυτό πρέπει να σταματήσει τώρα. Έτσι θα ανοίξει η δυνατότητα ειρηνικών εξελίξεων στην Μέση Ανατολή», ανέφερε.

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Λιβάνου καταδίκασε τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές χαρακτηρίζοντάς τις παραβίαση της ιρανικής κυριαρχίας και σοβαρή απειλή για την περιφερειακή και διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.

Η Αίγυπτος εξέφρασε σοβαρή ανησυχία για την κλιμάκωση στην Μέση Ανατολή, περιλαμβανομένης της ισραηλινής αεροπορικής επίθεσης κατά του Ιράν και καταδικάζει όλες τις ενέργειες που απειλούν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, μέσω ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών.

Σαουδάραβας αξιωματούχος δήλωσε ότι ο εναέριος χώρος της Σαουδικής Αραβίας δεν χρησιμοποιήθηκε κατά τις ισραηλινές επιδρομές της χθεσινής νύκτας, ενώ ιορδανική στρατιωτική πηγή ανακοίνωσε ότι δεν επιτράπηκε σε πολεμικά αεροσκάφη αντίπαλων περιφερειακών δυνάμεων να διασχίσουν τον ιορδανικό εναέριο χώρο.

Τέλος, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του καταδικάζει την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν. Υποστηρίζει ότι το Ισραήλ σχεδιάζει την προσάρτηση της Δυτικής Όχθης,  διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα και οδηγεί την περιοχή σε έναν ευρύτερο πόλεμο.

Δειτε Επισης

Ο ισραηλινός στρατός αποχώρησε από το Νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν στη βόρεια Γάζα
Περίεργο περιστατικό στην Ινδία–23χρονος πήγε στο νοσοκομείο και βρήκαν κατσαρίδα στο στομάχι του
Διχασμένο το Ιράν για την αντίδραση στο Ισραήλ-Οι σκληροπυρηνικοί ζητούν άμεση απάντηση
Στους 43.000 οι νεκροί από την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας
Δέκα αστυνομικοί νεκροί σε τρομοκρατική επίθεση στο νότιο Ιράν
Ανακοίνωσε επίθεση κατά της αεροπορικής βάσης του Τελ Νοφ νότια του Τελ Αβίβ η Χεζμπολάχ
Η Βενετία βάζει φρένο στον υπερτουρισμό με ακριβότερο εισιτήριο εισόδου
Δύο νεκροί στρατιώτες από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν
Nεκροί και τραυματίες από ρωσική επίθεση στην ανατολική Ουκρανία
Σε τρία κύματα το μπαράζ βομβαρδισμών στο Ιράν-Στο στόχαστρο στρατιωτικές εγκαταστάσεις