Πολύ καλές οι επιδώσεις του τουρισμού-«Είχαμε τους καλύτερους εννέα μήνες όλων των εποχών»

Φέτος είχαμε το καλύτερο εννιάμηνο όλων των εποχών στον τουρισμό δήλωσε σήμερα ο Υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής, προσθέτοντας πως ο τουρισμός το 2024 καταγράφει μια πολύ καλή επίδοση και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα καταφέρουμε και το 2025.

Σε δηλώσεις στα εγκαίνια της Cyprus Airways Flying Academy στο αεροδρόμιο Λάρνακας, και κληθείς να κάνει μια αποτίμηση της μέχρι στιγμής τουριστικής περιόδου, ο κ. Κουμής είπε πως «μιλάμε για το καλύτερο 9μηνο όλων των εποχών» αφού όπως εξήγησε «τόσο οι αφίξεις όσο και τα έσοδα καταγράφουν μια αξιοσημείωτη άνοδο. Υπό τις περιστάσεις, δηλαδή όλα αυτά που είχαμε και έχουμε να αντιμετωπίσουμε κατά το τρέχον έτος, είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι «ξεκινήσαμε με αρνητικό πρόσημο επηρεαζόμενοι από τα όσα συνέβαιναν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, είχαμε επηρεαστεί τα μέγιστα από την κρίση που χαρακτήριζε τον τομέα της αεροπλοΐας και από την οικονομική κατάσταση στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη, οπότε ναι είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από τις μέχρι σήμερα επιδόσεις στον τομέα του τουρισμού».

Ερωτηθείς που οφείλεται αυτή η άνοδος, ο Κώστας Κουμής απάντησε «στη σκληρή δουλειά που γίνεται από όλους όσοι απαρτίζουν το τουριστικό οικοσύστημα της χώρας μας, την κυβέρνηση, το Υφυπουργείο Τουρισμού, το Υπουργείο Μεταφορών, τη διαχειρίστρια εταιρεία των αεροδρομίων και βεβαίως την τουριστική βιομηχανία στο σύνολο της».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε σοφότερες σκέψεις καλεί ο ΣΤΕΚ τις συντεχνίες για την ξενοδοχειακή βιομηχανία

Σε ερώτηση ποιες είναι οι προοπτικές για τη χειμερινή περίοδο ο Υφυπουργός Τουρισμού απάντησε πως «αναμένουμε ότι η τουριστική περίοδος θα καταγράψει μια μικρή αύξηση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, η οποία είχε καταγράψει μια άνοδο της τάξης του 7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Βεβαίως, εάν η κατάσταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ήταν σε καλύτερη φάση θα είχαμε αρκετά μεγαλύτερη άνοδο», επεσήμανε.

Πρόσθεσε ότι «έχουμε κερδίσει κάποιες εβδομάδες, η πλειοψηφία των τουριστικών μονάδων της χώρας μας θα παραμείνουν ανοικτές τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Προσωπικά δεν θυμάμαι ξανά τόσες πολλές μονάδες να παραμείνουν ανοικτές αυτή την περίοδο», είπε, και σημείωσε πως «ο στόχος μας για το επόμενο έτος είναι τουλάχιστον ο μήνας Νοέμβριος να είναι πολύ καλύτερος από τον Νοέμβριο του 2024».

Ένα αντίστοιχο στόχο, συνέχισε, «είχαμε θέσει πριν από έναν χρόνο σε σχέση με τον Οκτώβριο και είναι ένα στοίχημα που έχουμε επιτύχει».

Οσον αφορά το πτητικό πρόγραμμα του Νοεμβρίου, ο κ. Κουμής είπε πως «το πτητικό πρόγραμμα της χώρας μας είναι πάρα πολύ καλό. Από και προς την Κύπρο εκτελούν δρομολόγια 55 αεροπορικές εταιρείες από 39 διαφορετικές χώρες, το πτητικό πρόγραμμα είναι εξαιρετικά καλό,  έχει επηρεαστεί κάπως από τα τελευταία γεγονότα στο γειτονικό Ισραήλ αλλά γενικότερα είναι σε πολύ καλή κατάσταση», επεσήμανε.  

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον η επίθεση του Ισραήλ κατά του Ιράν θα επηρεάσει τον τουρισμό στην Κύπρο και γενικά τον τομέα των αερομεταφορών, ο Κώστας Κουμής είπε πως «εγώ θέλω και είμαι πάντοτε αισιόδοξος".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ψηφίζουν ορεινά οι Κύπριοι για το τριήμερο-Στο 70% η πληρότητα σε παραλιακά ξενοδοχεία

"Είχαμε αντίστοιχες περιπτώσεις και πριν από λίγες εβδομάδες και πριν από λίγους μήνες και με το ξεκίνημα του έτους». Εκεί που καταλήγουμε, συνέχισε «είναι μόνο θετικά αποτελέσματα. Ο τουρισμός το 2024 καταγράφει μια πολύ καλή επίδοση και να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα καταφέρουμε και το 2025» είπε.

Σε ερώτηση εάν άρχισε η δουλειά για το καλοκαίρι του 2025, ο Υφυπουργός Τουρισμού απάντησε πως «έχουμε ήδη ξεκινήσει προγραμματισμό εδώ και αρκετούς μήνες και είμαι πραγματικά αισιόδοξος ότι θα έχουμε καλύτερη επίδοση από το 2024».

Ερωτηθείς για τον αγροτουρισμό, ο Υφυπουργός απάντησε πως «είναι ένας διαχρονικός στόχος της πολιτείας, είναι ένας τομέας όπου θέλουμε να βλέπουμε σταθερή άνοδο και ως Κυβέρνηση γενικότερα επενδύουμε στην ορεινή Κύπρο. Προχθές είμαστε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μια μεγάλη ομάδα Υπουργών στον Αμίαντο, ακούσαμε και είδαμε ιδίοις όμμασι τα προβλήματα και τις προκλήσεις της συγκεκριμένης περιοχής και είμαστε και θα είμαστε σε θέση να δώσουμε λύσεις άμεσα», σημείωσε.

Ανέφερε ακόμα ότι «ως Υφυπουργείο Τουρισμού έχουμε προκηρύξει και συγκεκριμένο πρόγραμμα επιχορηγήσεων, το γνωστό πρόγραμμα για την αναβίωση των ορεινών περιοχών και των περιοχών της υπαίθρου και έχουμε λάβει ένα πολύ μεγάλο αριθμό αιτήσεων από τις Κοινότητες που συγκροτούν την ορεινή Κύπρο και την Κύπρο της υπαίθρου».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Διαμαρτυρία Συνδέσμου Αντιστασιακών για μνημείο καταδρομέων στον Στρόβολο
Πολύ καλές οι επιδώσεις του τουρισμού-«Είχαμε τους καλύτερους εννέα μήνες όλων των εποχών»
Η ζωή και το έργο του Στέλιου Πισή μέσα από τα μάτια της μητέρας και συνεργατών του
Σε σοφότερες σκέψεις καλεί ο ΣΤΕΚ τις συντεχνίες για την ξενοδοχειακή βιομηχανία
«Οι ΕΟΑ εξέδωσαν 2131 πολεοδομικές άδειες και 2302 οικοδομικές»-Ξεκαθαερίζει το σκηνικό ο ΥΠΕΣ
Μία ώρα πίσω οι δείκτες του ρολογιού την Κυριακή-Πώς θα προσαρμοστείτε πιο εύκολα στην αλλαγή
Αίθριος ο καιρός-Στους 28 βαθμούς η θερμοκρασία
Ολοκληρώνεται το 2025 ο δρόμος Αστρομερίτη προς Ευρύχου-Ορίζοντας το 2026 για προσφορές της Γ' φάσης
Ψηφίζουν ορεινά οι Κύπριοι για το τριήμερο-Στο 70% η πληρότητα σε παραλιακά ξενοδοχεία
Κλειστός από 1η Νοεμβρίου λόγω Παραμυθούπολης ο Χώρος Στάθμευσης Νταβίλα