Κύμα επιθέσεων του Ισραήλ στην Τεχεράνη-Με αντίποινα απειλεί το Ιράν

Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου την Τεχεράνη και την πόλη Καράτζ, στα δυτικά της πρωτεύουσας του Ιράν, καθώς το Ισραήλ εξαπέλυσε μπαράζ αεροπορικών επιδρομών εν είδει αντιποίνων για την πυραυλική επίθεση που δέχθηκε την 1η Οκτωβρίου.

Μετά τον πρώτο γύρο επιθέσεων του Ισραήλ στην Τεχεράνη γύρω στις 2 τα ξημερώματα, ακολούθησε και νέο κύμα επιθέσεων λίγο μετά τις 04:30 τα ξημερώματα του Σαββάτου, με τις ισραηλινές δυνάμεις να στοχεύουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα το νέο κύμα επιθέσεων είχε στόχο βάσεις πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Το υπουργείο Μεταφορών του Ιράκ ανακοίνωσε πως αναστέλλονται οι πτήσεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας μέχρι νεωτέρας, «λόγω των περιφερειακών εντάσεων».

Αντιαεροπορικά πυρά ακούστηκαν στο κέντρο της Τεχεράνης.

Σύμφωνα με το Channel 12, το δεύτερο κύμα των ισραηλινών επιδρομών πραγματοποιήθηκε στην ανατολική Τεχεράνη και σε μια μονάδα διοίκησης του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης.

Νωρίτερα ακούστηκαν ακόμα έξι ισχυρές εκρήξεις σε περιοχές της Τεχεράνης, όπως ανέφερε ο παρουσιαστής της ιρανικής τηλεόρασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Απέραντο οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ εντοπίστη

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim μετέδωσε πως «δεν έχει αναφερθεί πυρκαγιά ή έκρηξη» στο μεγαλύτερο διυλιστήριο της πρωτεύουσας της χώρας.

Το Ισραήλ δεν έχει πλήξει πυρηνικές ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, παρά μόνο στρατιωτικούς στόχους, επιβεβαίωσαν οι ΗΠΑ.

Η ισραηλινή αεροπορική επίθεση εναντίον του Ιράν ολοκληρώθηκε λίγο  πριν τις 6 τα ξημερώματα, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεώραση του Ισραήλ. Δεν αναφέρθηκε πλήγμα σε ισραηλινό μαχητικό αεροσκάφος που συμμετείχε στην επιχείρηση.

Λίγα λεπτά αργότερα ήρθε και η επίσημη ανακοίνωση του ισραηλινού στρατου.

Η Τεχεράνη απειλεί το Ισραήλ με αντίποινα

Το Ιράν είναι έτοιμο να απαντήσει σε κάθε είδους ισραηλινή επίθεση, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim μετά το δεύτερο κύμα επιθέσεων του Ισραήλ..

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Ισραήλ θα βρεθεί αντιμέτωπο με ανάλογη αντίδραση για κάθε πράξη του», ανέφερε αξιωματούχος στο πρακτορείο.

Τηλεφωνική επικοινωνία Όστιν-Γκάλαντ: Το Ισραήλ ασκεί το δικαίωμα στην νόμιμη άμυνα

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκάλαντ μετά την έναρξη της επίθεσης του Ισραήλ εναντίον του Ιράν, δήλωσε αξιωματούχος του Πενταγώνου χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Τουλάχιστον εννέα τραυματίες από μπαράζ ρουκετών της Χεζμπολάχ στη Γαλιλαία

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενημερώθηκε από το Ισραήλ για την επίθεση εναντίον του Ιράν λίγο πριν ξεκινήσει η επιχείρηση και δεν είχε την παραμικρή εμπλοκή σε αυτήν, δήλωσε νωρίτερα εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

«Κατανοούμε ότι το Ισραήλ εξαπολύει πλήγματα ακριβείας εναντίον στρατιωτικών στόχων στο Ιράν, ασκώντας το δικαίωμα στη νόμιμη άμυνα και ως απάντηση στην ιρανική πυραυλική επίθεση εναντίον του Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Σον Σαβέτ.

Πρώτος γύρος βομβαρδισμών

Εκρήξεις ακούστηκαν στην Τεχεράνη και στην κοντινή πόλη Καράτζ τα ξημερώματα του Σαββάτου, με το Ισραήλ να ανακοινώνει πως ξεκίνησε την επίθεση αντιποίνων στο Ιράν.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν στο Στρατιωτικό Ραδιόφωνο ότι το Ισραήλ άρχισε να πλήττει στόχους σε όλο το Ιράν, ενώ και οι IDF έβγαλαν ανακοίνωση.

«Οι IDF επιτίθενται επί του παρόντος σε ακριβείς στόχους στο Ιράν», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ισραηλινού Στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι. "Αυτό είναι ως απάντηση στις επίμονες επιθέσεις του ιρανικού καθεστώτος στο κράτος του Ισραήλ." Ο Ισραηλινός Στρατός είναι πλήρως προετοιμασμένος για επίθεση και άμυνα».

Νετανιάχου και Γκάλαντ στο υπουργείο άμυνας - στο κέντρο ελέγχου επιχειρήσεων στο Τελ Αβίβ
Το υπουργικό συμβούλιο σύμφωνα με πηγές από το Ισραήλ έδωσε την έγκρισή του αργά το βράδυ της Παρασκευής και ο Νετανιάχου τηλεφωνικά έδωσε το οκ στην στρατιωτική ηγεσία. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η επικοινωνία έγινε με αυτό τον τρόπο για να μην υπάρξει διαρροή των σχεδίων της επίθεσης

Εκρήξεις ακούστηκαν και πάνω από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης «Ιμάμ Χομεϊνί», με αποτέλεσμα οι πτήσεις να εκτρέπονται. Την ίδια ώρα μαχητικά πετούσαν πάνω από το βορειοανατολικό Ιράν, στα σύνορα Ιράκ-Ιράν.

Δειτε Επισης

«Άσκηση νόμιμης άμυνας τα ισραηλινά πλήγματα στο Ιράν»- Η ανάγνωση των ΗΠΑ για το μπαράζ επιθέσεων
Αναστολή όλων των πτήσεων στον ιρανικό εναέριο χώρο μέχρι νεοτέρας
Κύμα επιθέσεων του Ισραήλ στην Τεχεράνη-Με αντίποινα απειλεί το Ιράν
Γιατί δεν ξέρει κανείς ποιος θα κερδίσει τις (πολύ παράξενες) αμερικανικές εκλογές
Σύγχυση και ερωτήματα για τις απαγορεύσεις μετακίνησης οπαδών-Ανάγκη να ξεκαθαριστούν τα κριτήρια
Ολοκληρώνεται το 2025 ο δρόμος Αστρομερίτη προς Ευρύχου-Ορίζοντας το 2026 για προσφορές της Γ' φάσης
Δεκαπέντε πολιτογραφήσεις απασχολούμενων σε εταιρείες υψηλής ειδίκευσης-Εκκρεμούν 130 αιτήσεις
Απόλυτη ισοπαλία στην τελευταία δημοσκόπηση του CNN πριν από τις εκλογές
Ο ισραηλινός στρατός κατέλαβε το νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν στη βόρεια Γάζα
Το viral έργο με την μπανάνα κολλημένη σε τοίχο βγαίνει ξανά σε δημοπρασία με τιμή που προκαλεί ίλιγγο