Ανακαλύφθηκε ένα εντυπωσιακό, περίτεχνο σπίτι, 2.000 ετών, γεμάτο σκηνές… ενηλίκων στους τοίχους

Ένα αρχαίο σπίτι στην Πομπηία γεμάτο με πονηρές ζωγραφιές και κρυφά έργα τέχνης αποκαλύφθηκε 2.000 χρόνια αφότου θάφτηκε κάτω από την ηφαιστειακή τέφρα.

Αυτό το ασυνήθιστα μικρό και εξαιρετικά διακοσμημένο σπίτι, που ονομάζεται «Οίκος της Φαίδρας», ανακαλύφθηκε από τους αρχαιολόγους την Πέμπτη. Η αρχαία ρωμαϊκή πόλη είναι γνωστή για τα μοναδικά διατηρημένα σπίτια και τους ανθρώπους της μετά την έκρηξη του Βεζούβιου πριν από δύο χιλιετίες.

Αυτό το μικρό σπίτι εξέπληξε τους αρχαιολόγους λόγω των πολυτελών τοιχογραφιών του και της λεπτομερούς τέχνης σε όλο το σπίτι.

1

Παρά το γεγονός ότι ήταν καλυμμένο με στάχτη για 2.000 χρόνια, αυτό το αρχαίο σπίτι εξακολουθεί να είναι στολισμένο με ζωηρά, φωτεινά έργα ζωγραφικής. Αυτά περιελάμβαναν μια σεξουαλική σκηνή μεταξύ ενός σάτυρου και μιας γυμνής νύμφης σε ένα κρεβάτι, και θεών, που πιστεύεται ότι είναι η Αφροδίτη και ο Άδωνις.

Άλλες πικάντικες τοιχογραφίες περιλαμβάνουν μια ημίγυμνη μυθολογική βασίλισσα της Αθήνας, τη Φαίδρα, από την οποία πήρε και το όνομά του το σπίτι. Άλλη τοιχογραφία περιελάμβανε υπέροχες φωτεινές απεικονίσεις ζώων και φύσης.

Το χαρακτηριστικό γνώρισμα του σπιτιού ήταν μια μεγάλη και πλούσια διακοσμημένη τοιχογραφία.

Οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν ότι αυτό το εύρημα είναι ιδιαίτερα μοναδικό, καθώς οι τοιχογραφίες και η περίτεχνη τέχνη είχε βρεθεί σε μεγαλύτερα σπίτια. Αυτό το ακίνητο περιλάμβανε ακόμη και έναν οικιακό βωμό στην είσοδο, που ήταν ζωγραφισμένος και στολισμένος με φυτά, φίδια και σπουργίτια.

3

Οι ειδικοί εξήγησαν ότι το μέγεθος του σπιτιού «μάς εντυπωσιάζει για το υψηλό επίπεδο της διακόσμησης των τοίχων του», ενώ παρατήρησαν ότι η ποιότητα των έργων τέχνης ήταν συγκρίσιμη με εκείνες σε πολύ μεγαλύτερα σπίτια που ανακαλύφθηκαν κοντά.

Αυτή η εκπληκτική ανακάλυψη έχει ρίξει φως στα διαφορετικά αρχιτεκτονικά στιλ στην αρχαία Πομπηία, δύο χιλιετίες μετά την καταστροφή της.

Μια σημαντική διαφορά σε αυτή την τοποθεσία ήταν ότι δεν χτίστηκε γύρω από το παραδοσιακό ρωμαϊκό αίθριο, έναν ανοιχτό χώρο όπου οι άνθρωποι μπορούσαν να συλλέγουν το νερό της βροχής, όπως τα περισσότερα σπίτια.

2

Αυτό το σπίτι δεν ήταν το μόνο στην Πομπηία που βρέθηκε γεμάτο έργα τέχνης. Μια ανασκαφή του 2018 βρήκε έναν τοίχο ζωγραφισμένο με τον Πρίαπο, τον θεό της γονιμότητας, να ζυγίζει το πέος του σε μια ζυγαριά, σύμφωνα με τους Times.

Ένα άλλο έργο «άτακτης» τέχνης απεικόνιζε τον θεό Δία ως κύκνο, καθώς σαγήνευε τη Σπαρτιάτισσα βασίλισσα Λήδα. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι κάτοικοι της Πομπηίας ζωγράφιζαν αυτές τις εικόνες γύρω από τα σπίτια τους ως γούρια, για να φέρουν πλούτο και ευημερία.

4

Αυτά τα «πονηρά» ευρήματα δεν ήταν η μόνη πρόσφατη και συναρπαστική ανακάλυψη στον αρχαίο χώρο.

Δεκάδες πάπυροι που βρέθηκαν στην Πομπηία πρόκειται να αποκρυπτογραφηθούν με χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Περίπου 1.000 πάπυροι αποκαλύφθηκαν σε μια τεράστια βίλα τον 18ο αιώνα. Αν και έχουν διατηρηθεί, έχουν επίσης ανθρακοποιηθεί, μαυρίσει και απολιθωθεί.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορεί να βοηθήσει στην αποκάλυψη των μυστικών πίσω από αυτούς τους κυλίνδρους που είχαν σφραγιστεί.

Πηγή: iefimerida

Δειτε Επισης

Το viral έργο με την μπανάνα κολλημένη σε τοίχο βγαίνει ξανά σε δημοπρασία με τιμή που προκαλεί ίλιγγο
ΒΙΝΤΕΟ: Απέραντο οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ εντοπίστηκε σε τούνελ στα σύνορα με το Ισραήλ
Καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης συγκλονίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό της Ισπανίας
Παιδί τραυμάτισε με μαχαίρι τον πατριό του για να προστατεύσει τη μητέρα του
Ανακαλύφθηκε ένα εντυπωσιακό, περίτεχνο σπίτι, 2.000 ετών, γεμάτο σκηνές… ενηλίκων στους τοίχους
«Ιρανοί χάκερ» έβγαλαν στη φόρα κλεμμένα email της εκστρατείας του Τραμπ
Είκοσι χρόνια κάθειρξη σε «αμετανόητο» εκμεταλλευτή κοριτσιών-Ένα από τα 70 θύματα αυτοκτόνησε
ΒΙΝΤΕΟ: Τουλάχιστον εννέα τραυματίες από μπαράζ ρουκετών της Χεζμπολάχ στη Γαλιλαία
Τραγωδία στον Καναδά-Εργαζόμενη κάηκε σε φούρνο σε κατάστημα της Walmart
Απαγγέλθηκαν κατηγορίες στην γυναίκα που έσκισε ελληνικές σημαίες επειδή νόμιζε πως ήταν ισραηλινές