Αγωνία στους Δημοκρατικούς για τις επιδόσεις Χάρις όσο ο Τραμπ κερδίζει έδαφος

Δύο μήνες μετά τη ανάληψη από την Κάμαλα Χάρις του χρίσματος των Δημοκρατικών για την υποψηφιότητά της στις αμερικανικές εκλογές απέναντι στον Ρεπουμπλικανό, Ντόναλντ Τραμπ, η ενθουσιώδης στήριξή της έχει αρχίζει να συναντάται με την αβεβαιότητα.

Όπως αναφέρει το BBC σε ανάλυσή του, παρά τη σημαντική άνοδο που κατέγραψε στις δημοσκοπήσεις, η Χάρις φαίνεται να προσελκύει κυρίως τους παραδοσιακούς Δημοκρατικούς ψηφοφόρους, οι οποίοι ανησυχούσαν για την ικανότητα του 81χρονου Τζο Μπάιντεν να διεκδικήσει ξανά την προεδρία. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως έχει προσελκύσει στο Δημοκρατικό Κόμμα νέα κοινά.

Καθώς πλησιάζει η ημέρα των εκλογών, η Χάρις καλείται να διευρύνει τη βάση της προσπαθώντας να προσελκύσει ανεξάρτητους και αναποφάσιστους ψηφοφόρους. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις ωστόσο, δείχνουν ότι η κούρσα παραμένει αμφίρροπη, ενώ ο Τραμπ κερδίζει έδαφος στις κρίσιμες «μπλε τείχους» πολιτείες – Μίσιγκαν, Ουισκόνσιν και Πενσυλβάνια – καθώς και μεταξύ των μαύρων και Λατίνων ψηφοφόρων.

Οι ανησυχίες για τη Χάρις είναι έντονες, ειδικά στις πολιτείες-κλειδιά, όπου πολλοί ψηφοφόροι εξακολουθούν να αισθάνονται ότι δεν τη γνωρίζουν αρκετά. Η ίδια αρχικά αποδοκίμασε τον Τραμπ χαρακτηρίζοντάς τον «ασόβαρο» και «παράξενο», αλλά πρόσφατα υιοθέτησε έναν πιο σκληρό τόνο, αποκαλώντας τον «φασίστα» και «ασταθή». Η αρχική της πρόθεση να μεταφέρει ένα μήνυμα χαράς και ελπίδας, έχει αντικατασταθεί από προειδοποιήσεις για τους κινδύνους μιας δεύτερης θητείας του Τραμπ.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Χάρις μπορεί να κερδίσει τη λαϊκή ψήφο, αλλά αυτό δεν αρκεί για να κερδίσει το εκλεκτορικό σώμα, όπου η νίκη σε βασικές πολιτείες είναι κρίσιμη. Η δημοσκοπική ισοδυναμία με τον Τραμπ σε αυτές τις πολιτείες σημαίνει ότι η τελική έκβαση μπορεί να κριθεί στην ελάχιστη λεπτομέρεια.

Την ίδια ώρα, οι δύο υποψήφιοι συγκεντρώνουν αμφότεροι το 48% των προτιμήσεων των ψηφοφόρων για τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση των New York Times/Siena College που διεξήχθη σε εθνικό επίπεδο και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Το αποτέλεσμα, που έρχεται λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από την ημέρα των εκλογών και ενώ εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει, δεν δείχνει ενθαρρυντικό για την Κάμαλα, σύμφωνα με τους New York Times. Στις πρόσφατες εκλογές, οι Δημοκρατικοί είχαν προβάδισμα στη λαϊκή ψήφο, ακόμη και όταν έχαναν το Κολέγιο Εκλεκτόρων και συνεπώς τον Λευκό Οίκο. Προσδοκούσαν από την Χάρις να οικοδομήσει ένα ισχυρό εθνικό προβάδισμα ως ένδειξη ότι θα τα πάει καλά σε κρίσιμες πολιτείες όπως το Μίσιγκαν, η Πενσυλβάνια και το Ουισκόνσιν.

Η Χάρις και ο Τραμπ παραμένουν ουσιαστικά ισόπαλοι ακόμη και μετά από τρεις από τους πιο ταραχώδεις μήνες στην πρόσφατη αμερικανική πολιτική ιστορία.

Ένα ντιμπέιτ υψηλού επιπέδου, δύο απόπειρες δολοφονίας του Ρεπουμπλικανού, δεκάδες συγκεντρώσεις σε επτά πολιτείες-πεδία μάχης και εκατοντάδες εκατομμύρια που δαπανήθηκαν για διαφημίσεις φαίνεται ότι δεν έκαναν πολλά για να αλλάξουν την πορεία της κούρσας.

Η θέση της Χάρις, αν μη τι άλλο, δείχνει πως έχει χάσει έδαφος μεταξύ των πιθανών ψηφοφόρων σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση των Times/Siena College, που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Οκτωβρίου. Τότε, είχε ένα μικρό προβάδισμα έναντι του Τραμπ, 49% έναντι 46%. Η συγκεκριμένη μεταβολή είναι εντός του περιθωρίου σφάλματος.

Ενώ αυτή η τελευταία δημοσκόπηση των Times/Siena College προσφέρει μια ματιά στο εθνικό κλίμα, οι προεδρικές εκλογές θα κριθούν στις επτά πολιτείες μάχης όπου η Χάρις και ο Τραμπ έχουν αφιερώσει το συντριπτικό μέρος του χρόνου και των πόρων τους.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις σε αυτές τις πολιτείες - Αριζόνα, Τζόρτζια, Μίσιγκαν, Νεβάδα, Βόρεια Καρολίνα, Πενσυλβάνια, Ουισκόνσιν - δείχνουν ότι η αναμέτρηση είναι οριακή.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Ρουχαλάκι με αίμα και εμετό θα προσκομίσει στις αρχές η 24χρονη στην Αμαλιάδα-«Αποδεικνύει την αλήθεια»
Παιδί τραυμάτισε με μαχαίρι τον πατριό του για να προστατεύσει τη μητέρα του
Ανακαλύφθηκε ένα εντυπωσιακό, περίτεχνο σπίτι, 2.000 ετών, γεμάτο σκηνές… ενηλίκων στους τοίχους
«Ιρανοί χάκερ» έβγαλαν στη φόρα κλεμμένα email της εκστρατείας του Τραμπ
Είκοσι χρόνια κάθειρξη σε «αμετανόητο» εκμεταλλευτή κοριτσιών-Ένα από τα 70 θύματα αυτοκτόνησε
ΒΙΝΤΕΟ: Τουλάχιστον εννέα τραυματίες από μπαράζ ρουκετών της Χεζμπολάχ στη Γαλιλαία
Απαγγέλθηκαν κατηγορίες στην γυναίκα που έσκισε ελληνικές σημαίες επειδή νόμιζε πως ήταν ισραηλινές
Αγωνία στους Δημοκρατικούς για τις επιδόσεις Χάρις όσο ο Τραμπ κερδίζει έδαφος
Παραλίγο να χάσει τη ζωή του ακόμα ένα μωρό στα χέρια της 24χρονης από την Αμαλιάδα
Δια βίου καταδίκη για τον δολοφόνο της 16χρονης Χελίν στα κατεχόμενα-Το συγκινητικό μήνυμα της μητέρας της