Αρχηγό Αστυνομίας αλλάξαμε. Νοοτροπία αλλάξαμε;

Σε πρόσφατο δημοσίευμα διαδικτυακής εφημερίδας γινόταν αναφορά σε μεταθέσεις αξιωματικών και ανώτερων αξιωματικών, με οδηγίες του νέου Αρχηγού Αστυνομίας κ. Θεμιστού Αρναούτη, οι οποίες θα έχουν ισχύ στις 29/10/2024.

Η αξιολόγηση για το ποιος θα είναι επικεφαλής σε Αστυνομική διεύθυνση/Υπηρεσία/Τμήμα ή στην Αστυνομική ακαδημία, και στην συνέχεια η κρίση για τοποθέτηση του καταλληλότερου είναι στην αρμοδιότητα του Αρχηγού.

Στον περί Αστυνομίας Νόμο του 2004 (Ν.73(I)/2004) ως έχει μέχρι σήμερα τροποποιηθεί, ¨Αξιωματικός¨ σημαίνει κάθε μέλος της Αστυνομίας βαθμού Ανώτερου Υπαστυνόμου και Υπαστυνόμου, ενώ ¨Ανώτερος Αξιωματικός¨ σημαίνει κάθε μέλος της Αστυνομίας βαθμού Αστυνόμου Β΄ και ανώτερου.

Στην Αστυνομική διάταξη (Α.Δ.) αρ. 4/2 με τίτλο «Αστυνομική ακαδημία Κύπρου (Α.Α.Κ.)» και τελευταία ημερομηνία τροποποίησης της την 10/6/2024, καθορίζει ότι τόσο ο Διευθυντής της ΑΑΚ όσο και οι υποδιευθυντές της, είναι Ανώτεροι Αξιωματικοί που ορίζονται από τον Αρχηγό Αστυνομίας.

Η Αστυνομία συγκροτείται σύμφωνα με τις εκάστοτε εγκεκριμένες οργανικές θέσεις και διάρθρωση από τέτοια μέλη των ακόλουθων βαθμών όπως το Υπουργικό Συμβούλιο δυνατό να ορίζει, δηλαδή από τους: Αρχηγό, Υπαρχηγό, Βοηθό Αρχηγό, Ανώτερο Αστυνόμο, Αστυνόμο Α΄, Αστυνόμο Β΄, Ανώτερο Υπαστυνόμο, Υπαστυνόμο, Λοχία, Αστυφύλακα.

Νοείται ότι ο Αρχηγός Αστυνομίας δύναται, σε περιπτώσεις που καθορίζεται σε Κανονισμούς, να διορίσει μέλος της Αστυνομίας ως αναπληρωτή για χρονική περίοδο, που δεν υπερβαίνει τα δύο (2) χρόνια, νοουμένου ότι αυτό κατέχει τα προσόντα για προαγωγή στη θέση στην οποία διορίζεται να ενεργεί αναπληρωματικά. Η χρονική διάρκεια του αναπληρωματικού διορισμού είναι καθορισμένη εκ του νόμου, με μέγιστη διάρκεια τα τέσσερα (4) χρόνια.

Η φράση κλειδί είναι «διορίζεται να ενεργεί αναπληρωματικά». Δηλαδή δύναται αξιωματικός να ενεργεί ως Ανώτερος Αξιωματικός αλλά δεν είναι τέτοιος.

Ο οικείος νόμος καθορίζει ρητά τους βαθμούς των μελών της Αστυνομίας που υπάγονται στον τίτλο «Ανώτερος αξιωματικός». Ο αναπληρωματικός βαθμός δεν συμπεριλαμβάνεται.

Ο προηγούμενος Αρχηγός Αστυνομίας αποφάσισε συνεπεία αφυπηρέτησης του τότε Αστυνομικού Διευθυντή Επαρχίας Λάρνακας να τοποθετήσει από την 2/7/2024 ως νέο Διευθυντή τον Αναπληρωτή Αστυνόμο ΄Β κ. Χαράλαμπο Ζαχαρίου.

Δηλαδή στην περίπτωση της Λάρνακας δεν έχουμε ως Διευθυντή, μέλος της Αστυνομίας βαθμού Αστυνόμου ΄Β αλλά «αναπληρωτή» Αστυνόμο ΄Β κατά παράβαση της Α.Δ.1/20

2 / 2

με τίτλο ¨Επαρχιακές Αστυνομικές Διευθύνσεις¨ που καθορίζει ότι Αστυνομικός Διευθυντής πρέπει να είναι Ανώτερος αξιωματικός.

Στις νέες μεταθέσεις που θα ισχύσουν την 29/10/2024 ως το δημοσίευμα εντοπίζεται το εξής. Μετατίθεται ο Αναπληρωτής Αστυνόμος ΄Β κ. Χαράλαμπος Ζαχαρίου από την θέση του Αστυνομικού Διευθυντή Επαρχίας Λάρνακας στην θέση του Διευθυντή της Αστυνομικής Ακαδημίας Κύπρου.

Όπως προαναφέρθηκε, και η θέση του Διευθυντή της ΑΑΚ πρέπει να καλυφθεί από Ανώτερο αξιωματικό. Προηγουμένως Διευθυντής της ΑΑΚ ήταν ο Ανώτερος αξιωματικός, Αστυνόμος Ά κ. Παναγιώτης Κουντουρέσιης, ο οποίος μετατίθεται ως Διευθυντής στην επαρχία Λάρνακας. Δηλαδή με την μετάθεση του κ. Κουντουρέσιη, διορθώνεται το λάθος του πρώην Αρχηγού Αστυνομίας και τηρούνται οι πρόνοιες της Α.Δ.1/20.

Φθάνουμε στο σημερινό διαδικτυακό δημοσίευμα, όπου ο Αρχηγός Αστυνομίας ανακάλεσε την από 29/10/2024 μετάθεση του κ. Ζαχαρίου, με αποτέλεσμα να παραμείνει ως Αστυνομικός διευθυντής επαρχίας Λάρνακας και προφανώς ο κ. Κουντουρέσιης να παραμείνει ως Διευθυντής της ΑΑΚ.

Δηλαδή, η παραβίαση της Α.Δ.1/20 συνεχίζει από τον νυν Αρχηγό Αστυνομίας.

*Δικηγόρος, Δημήτρης Απαισιώτης

Δειτε Επισης

Ας μην βάζουμε το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν πάνω από ανθρώπινες ζωές
Πολιτική επιχειρηματολογία έναντι ευχολογίων
Αυτισμός και η ποικιλομορφία του
Συμβασιούχοι Οπλίτες: Άμεση ανάγκη για στήριξη και αναβάθμιση τους στην Εθνική Φρουρά
Η νομιμότητα αποστολής προσκλητηρίων γάμου με φακέλους της Αστυνομίας και η άγνοια του Αρχηγού
Η έκθεση Ντράγκι και η επιβίωση της ΕΕ
Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε ομαλά, με δεκάδες νέες δράσεις και καινοτομίες, στον δρόμο για ένα σύγχρονο, δημοκρατικό και συμπεριληπτικό σχολείο
Καιρός να πάρουμε τη μοίρα μας στα χέρια μας
Πενήντα χρόνια μετά-Μνήμη Δώρου Λοΐζου
Η νομιμότητα κατοχής ταυτόχρονα τριών θέσεων στην Αστυνομία