Αρνούνται αποζημιώσεις για το δουλεμπόριο οι Βρετανοί αλλά προσφέρονται να μάθουν από τα λάθη της ιστορίας

Κανένας από εμάς δεν μπορεί να αλλάξει τα λάθη του παρελθόντος, αλλά μπορούμε να δεσμευτούμε, με όλη μας την καρδιά, στο να μάθουμε τα διδάγματα της ιστορίας, δήλωσε ο βασιλιάς Κάρολος υπό το φως του αιτήματος χωρών-μελών της Κοινοπολιτείας για επανορθώσεις από τη Βρετανία για το δουλεμπόριο, στο πλαίσιο συνόδου των αρχηγών κυβερνήσεων του διεθνούς οργανισμού των 56 κρατών, στη Σαμόα. Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου σερ Κιρ Στάρμερ απέκλεισε το ενδεχόμενο οικονομικών αποζημιώσεων σε χώρες της Κοινοπολιτείας. 

Αν και η βρετανική Κυβέρνηση δηλώνει πως το θέμα των επανορθώσεων δεν είναι στην ατζέντα της συνόδου, χώρες-μέλη από την Καραϊβική και την Αφρική φέρονται να επιχειρούν να μπει σχετική αναφορά στο τελικό ανακοινωθέν. 

Στην ομιλία του ως επικεφαλής της Κοινοπολιτείας ο 75χρονος Κάρολος είπε ότι κατανοεί πώς «οι πιο επώδυνες πτυχές του παρελθόντος μας αντηχούν» και ότι είναι «ζωτικής σημασίας να καταλάβουμε την ιστορία μας για να μας καθοδηγεί στη λήψη των σωστών επιλογών στο μέλλον μας».

Συμπλήρωσε πως «κανένας από εμάς δεν μπορεί να αλλάξει τα λάθη του παρελθόντος, αλλά μπορούμε να δεσμευτούμε, με όλη μας την καρδιά, στο να μάθουμε τα διδάγματα (της ιστορίας) και στο να βρούμε δημιουργικούς τρόπους να διορθώσουμε της ανισότητες που ανθίστανται ακόμα».

Φτάνοντας στη Σαμόα για τη σύνοδο ο  Βρετανός Πρωθυπουργός σερ Κιρ Στάρμερ απέκλεισε το ενδεχόμενο οικονομικών αποζημιώσεων σε χώρες της Κοινοπολιτείας. 

Είπε, ωστόσο, πως σε σχέση με το δουλεμπόριο έχει ειπωθεί συγνώμη και συνέχισε: «Η γενιά μας μπορεί να πει ότι το δουλεμπόριο ήταν αποτρόπαιη πρακτική και θα πρέπει να μιλάει για την ιστορία μας. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε την ιστορία μας, αλλά θα πρέπει σίγουρα να μιλάμε για αυτή».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αρνούνται αποζημιώσεις για το δουλεμπόριο οι Βρετανοί αλλά προσφέρονται να μάθουν από τα λάθη της ιστορίας
Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις φρίκης στη Γαλλία-Ο Πελικό βίασε τη Ζιζέλ και σε βενζινάδικο
Συνάντηση Μπλίνκεν με Πρωθυπουργό Λιβάνου στο Λονδίνο
Πυρά Ερντογάν κατά ΗΠΑ-«Χρησιμοποιούν τρομοκράτες στην Τουρκία»
Στη δημοσιότητα η διαθήκη Σινουάρ-Άφησε συγκεκριμένες οδηγίες για τους ομήρους της Χαμάς
Το PKK ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στην Άγκυρα
Έτοιμη για εκεχειρία η Χαμάς –Την Κυριακή στο Κατάρ οι κρίσιμες συνομιλίες με το Ισραήλ
«Η Ρωσία «βοήθησε» τους Χούθι της Υεμένης να επιτεθούν σε δυτικά πλοία»-Άρθρο της Wall Street Journal
Έφηβος στη Βοσνία μαχαίρωσε μέχρι θανάτου αστυνομικό μέσα στο τμήμα
Τρεις δημοσιογράφοι νεκροί σε νέους βομβαρδισμούς Ισραήλ στον Λίβανο