Η Γαλλία εξετάζει την καθιέρωση εισιτηρίου στην Παναγία των Παρισίων

Την επιβολή εισιτηρίου για τους επισκέπτες που θα θελήσουν να μπουν στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Παρισίων πρότεινε η υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας, Ρασιντά Νταλί, αρχίζοντας τη συζήτηση για τη χρηματοδότηση της θρησκευτικής κληρονομιάς στη χώρα.

Στόχος του εισιτηρίου, είπε η υπουργός, είναι να μπορεί η χώρα να διατηρεί σε καλή κατάσταση τις παγκοσμίου φήμης εκκλησίες και τους καθεδρικούς ναούς της.

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Le Figaro, η Νταλί ανέφερε ότι η πρόταση αφορά σε χρέωση 5 ευρώ ανά επισκέπτη, που αποσκοπεί και στην αύξηση των εσόδων της Νοτρ Νταμ, που ενδέχεται να φτάνουν τα 75 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Στη Γαλλία, όπου η κοσμικότητα του κράτους αποτελεί μέρος της εθνικής ταυτότητας, το κράτος είναι υπεύθυνο για τη συντήρηση των θρησκευτικών χώρων της χώρας, συμπεριλαμβανομένων 15.000 ταξινομημένων ως ιστορικών μνημείων, στα οποία η επίσκεψη είναι συνήθως δωρεάν.

Η Παναγία των Παρισίων βρίσκεται στο στάδιο της ανακατασκευής μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που προκάλεσε σοβαρές ζημιές στη στέγη και το κωδωνοστάσιό της, ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν είχε συγκεντρώσει τεράστια οικονομική στήριξη για την ανοικοδόμησή της.

Μεγαλύτερο εισιτήριο για τους τουρίστες εκτός ΕΕ

Η Ντατί, πρώην δήμαρχος της περιοχής του Παρισιού, τόνισε επίσης ότι οι τουρίστες από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να πληρώνουν μεγαλύτερο εισιτήριο για να επισκέπτονται μη θρησκευτικά αξιοθέατα.

«Είναι φυσιολογικό ένας Γάλλος επισκέπτης να πληρώνει το ίδιο αντίτιμο για να μπει στο Λούβρο με έναν Βραζιλιάνο ή ένα Κινέζο επισκέπτη;», δήλωσε η υπουργός.

«Θέλω οι επισκέπτες εκτός της ΕΕ να πληρώνουν περισσότερα για το εισιτήριο εισόδου και αυτό το παραπάνω ποσό να διατίθεται για τη χρηματοδότηση των εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης της εθνικής μας κληρονομιάς».

Παράλληλα η υπουργός είπε ότι πολλά από τα διάσημα κτίρια της χώρας που προσελκύουν εκατομμύρια τουρίστες ετησίως βρίσκονται σε κακή κατάσταση και χρειάζονται νέες πηγές χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων προκλήσεων διατήρησης, ειδικά στην πρωτεύουσα.

Το υπουργείο, ανέφερε, εργάζεται για την εφαρμογή μιας νέας τιμολογιακής πολιτικής, η οποία πιθανότατα θα απαιτήσει συντονισμό με διάφορους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, από τον Ιανουάριο του 2026.

«Μια χώρα που παραιτείται από την υλοποίηση μεγάλων πολιτιστικών έργων παραιτείται από το να είναι ένα μεγάλο έθνος», σημείωσε η υπουργός.

Πηγή: protothema.gr

Δειτε Επισης

Πτώση ελικοπτέρου έξω από την Πάρμα-Tρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους
Πληροφορίες ότι ο γκρίζος λύκος Ντεβλέτ Μπαχτσελί νοσηλεύεται εξαιτίας καρδιολογικού προβλήματος
Ομοσπονδιακό Δικαστήριο μπλοκάρει εφαρμογή διατάγματος Τραμπ για αποστέρηση υπηκοότητας σε νεογέννητα
Τα μαζεύει ο Ρούμπιο-Μιλά για «ανοικοδόμηση» τις Γάζας τώρα-Δεν στέλνουν στρατιώτες οι ΗΠΑ
Ανέβηκαν τα Ρίχτερ στις Κυκλάδες-Σεισμός άνω των πέντε βαθμών νοτιοανατολικά της Αμοργού
ΒΙΝΤΕΟ: Λευκή η νύχτα στο Τρόοδος-Επέστρεψαν τα χιόνια
Δεσμεύονται συνεχώς τα αποθέματα αερόσακων-Οι διανομείς ζητούν κατανόηση και υπομονή
Διεθνείς αντιδράσεις μετά την πρόταση του Τραμπ για ανάληψη ελέγχου της Γάζας
Ένταλμα σύλληψης εναντίον προσώπου για τις απειλές κατά του Πρόεδρου, με φόντο την υπόθεση του σφετεριστή
Ο Τριντό ανακοίνωσε τη διεξαγωγή οικονομικής συνόδου Καναδά-ΗΠΑ την Παρασκευή