Στη Λετονία η Αννίτα Δημητρίου-«Η Κύπρος δεν θα δεχθεί ποτέ αλλαγές σε διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα»

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα δεχθεί ποτέ προσπάθειες για μονομερή αλλαγή των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων ενός κυρίαρχου κράτους μέσω στρατιωτικής επίθεσης, ούτε στην Ουκρανία, ούτε στην Κύπρο, δήλωσε την Πέμπτη η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου, η οποία συμμετείχε στις εργασίες της Τρίτης Κοινοβουλευτικής Συνόδου της Διεθνούς Πλατφόρμας για την Κριμαία, την οποία φιλοξένησε το Κοινοβούλιο της Λετονίας, στη Ρίγα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων, σε παρέμβασή της, η Πρόεδρος της Βουλής, καταδίκασε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και επαναβεβαίωσε την ακλόνητη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Τόνισε επίσης τη σταθερή προσήλωση της Κύπρου στις αρχές του διεθνούς δικαίου, το οποίο, όπως ανέφερε, «πρέπει να λειτουργεί ως φάρος στις ενέργειες όλων των κρατών».

«Θα συνεχίσουμε όλοι μαζί να αγωνιζόμαστε για ένα ειρηνικό, ασφαλές και λαμπρό μέλλον για τον λαό της Ουκρανίας», τόνισε η κ. Δημητρίου, εκφράζοντας την ευχή αυτό να ισχύσει και για την Κύπρο, καθώς φαίνεται να αναδύεται η προοπτική μιας νέας προσπάθειας για επανέναρξη των συνομιλίων, με στόχο την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Κάλεσε όλους να στηρίξουν τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ως τη μόνη οδό που μπορεί να οδηγήσει στην επανένωση της Κύπρου και του λαού της, σε συνθήκες ασφάλειας, ειρήνης και ευημερίας. «Συνθήκες που χρειαζόμαστε σήμερα περισσότερο από ποτέ», είπε.

Αναφέρεται ακόμη ότι η Προέδρος της Βουλής επισήμανε ότι η προσάρτηση της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας, της πόλης της Σεβαστούπολης και άλλων ουκρανικών περιοχών από τη Ρωσία είναι νομικά άκυρη και δεν πρόκειται να τύχει διεθνούς αναγνώρισης. Η Κύπρος, υπογράμμισε η κ. Δημητρίου, δεν θα δεχθεί ποτέ προσπάθειες για μονομερή αλλαγή των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων ενός κυρίαρχου κράτους μέσω στρατιωτικής επίθεσης, ούτε στην Ουκρανία, ούτε στην Κύπρο, ούτε πουθενά αλλού στον κόσμο.

Η ιστορία, σημείωσε η Πρόεδρος της Βουλής, έχει αποδείξει ότι η έλλειψη λογοδοσίας και η ατιμωρησία αποθρασύνουν τους παραβάτες της διεθνούς νομιμότητας, αποσταθεροποιούν τη διεθνή τάξη και απειλούν την παγκόσμια ασφάλεια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει για τα εγκλήματα πολέμου, που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής, τόσο της Κριμαίας όσο και άλλων ουκρανικών εδαφών.

Προστίθεται ότι η κ. Δημητρίου τόνισε ότι η Κύπρος δε μπορεί να δεχθεί πολιτικές δύο μέτρων και δύο σταθμών όσον αφορά στην εφαρμογή των κανόνων διεθνούς δικαίου. Επισήμανε δε ότι οι τρέχουσες, κρίσιμες, εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, «μας υπενθυμίζουν πως δεν υπάρχουν παγωμένες συγκρούσεις, καθώς ανά πάσα στιγμή μπορεί να οδηγηθούν σε ανάφλεξη, θέτοντας σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα».

Η Κύπρος, ανέφερε η Πρόεδρος της Βουλής, θα συνεχίσει να παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια στην Ουκρανία και να συνεισφέρει στο «Ταμείο της ΕΕ για την Ουκρανία», ενώ χαιρέτισε τη δημιουργία Μητρώου από το Συμβούλιο της Ευρώπης για τη ρύθμιση των αξιώσεων της Ουκρανίας όσον αφορά στην καταβολή αποζημιώσεων για τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η κ. Δημητρίου επαναβεβαίωσε την αμέριστη συμπαράσταση της ηγεσίας και του λαού της Κύπρου στον πολύπαθο λαό της Ουκρανίας, τονίζοντας ότι η αλληλεγγύη των Κυπρίων στον Ουκρανικό λαό παραμένει ισχυρή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων, η κ. Δημητρίου υπογράμμισε επίσης τη σταθερή στήριξη της Κύπρου στις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Ουκρανίας και δήλωσε την ετοιμότητα της Βουλής των Αντιπροσώπων να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στην ευρωπαϊκή της πορεία.

Προστίθεται ότι μετά το πέρας της Διάσκεψης υιοθετήθηκε Δήλωση η οποία, μεταξύ άλλων, επαναβεβαιώνει την μη αναγνώριση των παρανόμως προσαρτημένων από τη Ρωσία, Ουκρανικών εδαφών όπως την Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας, τη Σεβαστούπολη και άλλων Ουκρανικών περιοχών, χαρακτηρίζοντας αυτές τις παράνομες από τη Ρωσία ενέργειες ως κατάφωρες παραβιάσεις της Χάρτας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και απειλή στη διεθνή ασφάλεια και τη διεθνή έννομη τάξη. Η Δήλωση καλεί επίσης διάφορους διεθνείς οργανισμούς και ιδιαίτερα τα Ηνωμένα Έθνη, το Συμβούλιο της Ευρώπης και τον ΟΑΣΕ να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια παρακολούθησης της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας.

Αναφέρεται επίσης ότι στο περιθώριο της Συνόδου, η Πρόεδρος της Βουλής είχε χωριστές συναντήσεις με τον Προέδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Θεόδωρο Ρουσόπουλο, την Πρόεδρο της Βουλής της Λιθουανίας, Viktorija Čmilytė-Nielsen και τον Πρόεδρο της Βουλής της Εσθονίας Lauri Hussar. Κατά τις συναντήσεις, η κ. Δημητρίου ενημέρωσε τους ομολόγους της για τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό και αντηλλάγησαν απόψεις για ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η επιδεινούμενη κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μαθητής άνοιξε πυρ σε καφετέρια λυκείου στο Νάσβιλ-Τουλάχιστον δύο τραυματίες
Ιερακοθηρία για έλεγχο υπερπληθυσμού της φάσσας συζήτησε η Επ. Περιβάλλοντος
Ξεκαθάρισμα Κυβέρνησης για τη δημιουργία παραρτήματος Πανεπιστημίου, ζητά ο Καρούσος
Μεγάλη ποσότητα αδασμοαφορολόγητων καπνικών πίσω από κλουβιά πουλιών-Υπολογίζεται στις 200.000 ευρώ η αξία (pics)
Θέλει να τα βρει με τον Αρχιεπίσκοπο ο Μητροπολίτης Τυχικός-Θα βρεθούν για να «διευθετηθεί η παρεξήγηση»
Στάση εργασίας την Πέμπτη από Μέλη ΔΕΠ και ΕΕΠ της Σχολής Διοίκησης του ΤΕΠΑΚ
Πρόταση για διαγραφή της στέρησης επαγγελματικής άδειας οδηγών σε άτομα που καταδικάστηκαν στο παρελθόν για ουσίες
Απειλεί τη Ρωσία με κυρώσεις ο Τραμπ αν δεν βρεθεί «τώρα» συμφωνία για την Ουκρανία
Καταγγέλλουν επίθεση από κουκουλοφόρους Κούρδοι στη Λεμεσό-Έδωσαν βίντεο στη δημοσιότητα
Το 2027-28 αναμένεται η λειτουργία σχολής ΤΕΠΑΚ στη Λάρνακα