Βρήκε εν μέρει λύση ο ΟΚΥπΥ για την υποστελέχωση της Νεφρολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο Λάρνακας
15:10 - 24 Οκτωβρίου 2024
Παραμένουν άλυτα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μονάδες αιμοκάθαρσης σε Λάρνακα και Αμμόχωστο, με τους εμπλεκόμενους να ζητούν λήψη άμεσων μέτρων από τους αρμόδιους, ώστε να βρεθεί η κοινή συνισταμένη, που δεν θα θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών. Ενώπιον της Βουλής ακούστηκαν αρκετά προβλήματα, όπως υποστελεχωμένες μονάδες, παραιτήσεις ιατρών με άμεση ισχύ, χωρίς να υπάρχει περιθώριο αντίδρασης από τους εμπλεκόμενους, καθώς και για απουσία διαβούλευσης με τον ΟΚΥπΥ.
Η Επιτροπή Υγείας της Βουλής έθεσε εκ νέου επί τάπητος το θέμα που δημιουργείται με την έλλειψη κλινών και η απουσία στελέχωσης σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νεφρολογικών τμημάτων και των τμημάτων αιμοκάθαρσης των κρατικών νοσηλευτηρίων, με τους εμπλεκόμενους φορείς να αναφέρονται σε σωρεία προβλημάτων.
Στην τοποθέτησή της, η δρ. Παναγιώτα Λουκαΐδου, Διευθύντρια της Νεφρολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, επεσήμανε πως το πρόβλημα είχε ξανασυζητηθεί και το 2023 και μέχρι σήμερα αντί να επιλυθεί, εντείνεται και μεγαλώνει. «Το 2018 είχαμε πέντε νεφρολόγους, με 80 ασθενείς και συγκεκριμένο κύκλο εργασίας. Φεύγοντας ο ένας γιατρός, αφυπηρετώντας και δεν αντικαταστάθηκε. Οι ασθενείς έφτασαν τους 185. Δεν είχαμε που να τους βάλουμε. Βγάζαμε τους ασθενείς από τα κρεβάτια για να βάλουμε άλλους ασθενείς. Μετά αποφασίσαμε να τους πάρουμε σε άλλες πόλεις και ταλαιπωρούνται οι ασθενείς».
Η κα. Λουκαΐδου επεσήμανε πως στις 18 Ιουλίου παραιτήθηκε εν μία νυχτί μία συνάδελφός τους, χωρίς να βοηθήσει, με αποτέλεσμα να μείνουν τρεις γιατροί. «Ήταν καλοκαίρι. Οι γιατροί έπρεπε να πάρουν άδειες. Η δουλειά αυξάνεται το καλοκαίρι λόγω των τουριστών και είναι μία τραγωδία. Η δουλειά μας επιβαρύνεται πάρα πολύ. Από το καλοκαίρι ζητούμε βοήθεια για την στελέχωση».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ένα χρόνο μετά, ξανά στην Επ. Υγείας το θέμα υποστελέχωσης της Νεφρολογικής Κλινική στο Νοσοκομείο Λάρνακας
Η κα. Λουκαΐδου υπέδειξε, δε, ότι Λάρνακα και Αμμόχωστος είναι οι δύο μοναδικές επαρχίες σε όλη την Κύπρο που δεν έχουν μία ιδιωτική μονάδα αιμοκάθαρσης, ώστε να μπορεί να υπάρχει ένας διαμοιρασμός των ασθενών. «Δεν έχουμε ιδιώτες νεφρολόγους για να μοιραστεί η πίτα. Σε άλλες επαρχίες υπάρχουν και ιδιωτικά κέντρα και ιδιώτες γιατροί».
Από πλευράς της, η δρ. Χρυσούλα Πιπιλή, Διευθύντρια της Νεφρολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου, σημείωσε πως οι αρμόδιοι αντιμετωπίζουν την Λάρνακα και την Αμμόχωστο ως ένα κοινό μέτωπο, ωστόσο αυτό δεν πρέπει να συνεχιστεί. «Στην Αμμόχωστο αυξάνονται οι ασθενείς και θέλουν να εξυπηρετηθούν και αδυνατούν να μεταφερθούν στη Λάρνακα. Είμαστε δύο γιατροί, υπάρχουν 60 ασθενείς και 100 την τουριστική περίοδο».
Αυτή τη στιγμή, στη νεφρολογική κλινική του νοσοκομείου Αμμοχώστου εργάζονται δύο γιατροί, καθώς ο τρίτος γιατρός έχει μεταφερθεί στη Λάρνακα, ώστε να βοηθηθεί η κατάσταση. «Μένουμε εμείς ξεκρέμμαστοι. Οι ασθενείς κάνουν αιμοκάθαρση και τις αργίες και τα βράδια χωρίς on call νεφρολόγο. Είναι απαραίτητο να γίνει μία νεφρολογική κλινική και ζητούμε το νεφρολόγο ιατρό να έρθει πίσω. Ζητάμε τρίτο νεφρολόγο και να είμαστε αυτόνομοι, για να μην επιβαρύνεται η Λάρνακα. Η Αμμόχωστος δικαιούται ίση παροχή υπηρεσιών όπως όλη η Κύπρος».
Η πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Νεφροπαθών, Έμιλυ Πετρίδου, στη δική της τοποθέτηση υπογράμμισε πως η Λάρνακα και η Αμμόχωστος είναι τα δύο μεγαλύτερα αγκάθια για τους νεφροπαθείς. Όπως εξήγησε, όταν χτιζόταν η μονάδα στη Λάρνακα, ως Οργάνωση είχαν προειδοποιήσει ότι η δημιουργία μόνο 21 σημείων για αιμοκάθαρση δεν ήταν επαρκή, όμως όπως είχε αναφέρει δεν εισακούστηκαν. Σημείωσε, δε, ότι οι ασθενείς αυξάνονται, όπως και οι ανάγκες, όμως δεν υπάρχει ανταπόκριση. «Θεωρώ ότι δύο γιατροί μπορούν να καλύψουν την Αμμόχωστο, όμως το πρόβλημα είναι στη Λάρνακα. Υπάρχει πρόβλημα διοίκησης, πώς βγαίνουν οι βάρδιες, τα ραντεβού των εξωτερικών ιατρείων και θεωρώ απαράδεκτο, οι ασθενείς που κάνουν αιμοκάθαρση και έχουν την πιο συχνή χρήση των νοσοκομείων παγκόσμια, να κάνουν αναλύσεις και να μην παίρνουν τα αποτελέσματά τους. Τα παράπονα είναι ότι δεν βλέπουν νεφρολόγο κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαντά σε ΠΑΣΥΚΙ για Νεφρολογική Κλινική ο ΟΚΥπΥ-«Καμία ακύρωση ραντεβού»
Η εκπρόσωπος της συντεχνίας Ισότητα, Ευγενία Ευσταθίου, στη δική της τοποθέτηση, θέλησε να εξηγήσει πως το θέμα είναι πολυδιάστατο και έφερε ένα παράδειγμα. «Πρέπει να δώσουμε ακόμη μία διάσταση. Υπάρχει δημοσίευση από άτομο που έκλεισε ραντεβού για τη μητέρα της. Έχασε το μεροκάματο για να πάει στο ραντεβού, όταν πήγε στο νοσοκομείο την ενημέρωσαν ότι δεν ήταν διαθέσιμη η νεφρολόγος, επειδή την κάλεσε η υπουργός. Πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όλα αυτά.
Από πλευράς του, ο εκπρόσωπος του κλάδου νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ θέλησε να εστιάσει στην Αμμόχωστο. «Έχουμε 16 μηχανές και έχουμε το ίδιο προσωπικό. Κάναμε τα πάντα για να φέρουμε τρίτο γιατρό, όμως είναι στη Λάρνακα αυτή τη στιγμή. Η ίδια στελέχωση για 10 μηχανές είναι και τώρα που είναι 16 μηχανές. Δεν μπορεί να λάβει κανένας άδεια, αν αρρωστήσει».
Παίρνοντας το λόγο, ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας, έθεσε πρώτα ένα ερώτημα, αν από το 2021 μέχρι το 2024, έχουν βελτιωθεί τα δεδομένα και αν το πρόβλημα αυτό ήταν προβλέψιμο ή όχι. «Πρέπει να μάθουμε να δουλεύουμε. Πρέπει να σχεδιάσουμε και αν το κάνουμε σε πνεύμα συνεργασίας, θα κάνουμε υπομονή και θα προχωρήσουμε. Αυτό που διαφαίνεται είναι ότι δεν σχεδιάζουμε και δεν συνεργαζόμαστε. Δεν υπάρχει συνεργασία μεταξύ γιατρών και ΟΚΥπΥ».
Στη συνέχεια, ο κ. Κούμας διάβασε ένα μέρος επιστολής που είχε στείλει η δρ. Λουκαΐδου στον ΟΚΥπΥ στις 10 Οκτωβρίου, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη νεφρολογική κλινική στη Λάρνακα. «Οι γιατροί έχουν την ευθύνη και αγωνιούν. Αντί να το δει η διοίκηση να το δει και να κάτσουμε όλοι μαζί να το δούμε για να βρούμε συμβιβαστικές λύσεις, φεύγουν επιστολές για μεταθέσεις κλπ. Πρέπει να διερευνήσουμε αν αποδίδει το μοντέλο διοίκησης του ΓεΣΥ».
Η απάντηση του ΟΚΥπΥ
Ο εκπρόσωπος του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, στη δική του τοποθέτηση θέλησε αρχικά να αναφερθεί στο μονοασφαλιστικό μοντέλο του ΓεΣΥ που εφαρμόζεται, απαντώντας σε κάποιες τοποθετήσεις που ακούστηκαν, σημειώνοντας πως αυτό έχει πετύχει και προχωρά. «Αυτό είναι απάντηση σε όσα λέγονται, για να μην αφήσουμε αιχμές. Τα δημόσια νοσηλευτήρια είναι εκείνα που στηρίζουν τον ιδιωτικό τομέα».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο θέμα που συζητήθηκε στην Επιτροπή, υποστηρίζοντας πως από την τελευταία συνεδρία της Επιτροπής που συζητήθηκε το θέμα μέχρι και σήμερα, έγινε πρόοδος όσον αφορά στην Αμμόχωστο. «Το μεγάλο πρόβλημα τότε ήταν η Αμμόχωστος που είχε ένα μόνο γιατρό. Αναγνωρίστηκε η αναγκαιότητα για δεύτερο γιατρό, έγιναν προσπάθειες και πήραμε δεύτερο γιατρό».
Κληθείς να αναφερθεί στη Λάρνακα, ο κ. Χαριλάου σημείωσε πως η κλινική σχεδιάστηκε πριν πολλά χρόνια και δεν προβλέφθηκε να υπάρχει περιθώριο για αύξηση των κλινών. «Είχαμε κάνει πρόταση για να βρεθεί άλλος χώρος. Δεν μπορούμε να κάνουμε αυτό το πράγμα είπαν οι γιατροί. Η πρόταση ήταν να βρούμε ένα δωμάτιο και να μπουν τέσσερις μηχανές. Με το χέρι στο Ευαγγέλιο μας είπαν “ούτε που να το σκέφτεσαι”».
Η αναφορά του κ. Χαριλάου προκάλεσε έντονη αντίδραση της Διευθύντριας της Νεφρολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Λάρνακας, η οποία ανέφερε πως ήταν δική της εισήγηση για άλλο χώρο, ωστόσο απορρίφθηκε.
Ο κ. Χαριλάου, συνεχίζοντας, υπέδειξε πως η μονάδα στην Αμμόχωστο δημιουργήθηκε ώστε μην χρειάζεται να μετακινούνται οι ασθενείς προς τη Λάρνακα. «Έγινε προσπάθεια να φύγουν ασθενείς από Λάρνακα και να πάμε στη Λευκωσία, όσοι είναι κοντά στη Λευκωσία. Δυστυχώς, παρόλο που η κα. Πετρίδου έκανε υπεράνθρωπες προσπάθειες για να μεταφερθούν οι ασθενείς, οι ασθενείς δεν δέχθηκαν».
Στην εν λόγω αναφορά απάντησε αυτή τη φορά η πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Νεφροπαθών, η οποία σημείωσε πως ο λόγος που αρνήθηκαν οι ασθενείς ήταν επειδή δεν έδωσε έγκριση ο ΟΚΥπΥ για να πληρώνει τη μεταφορά τους, αλλά και επειδή ήθελαν τους γιατρούς τους. Ο εκπρόσωπος του ΟΚΥπΥ απάντησε πως «θέλουμε αποσυμφόρηση στη Λάρνακα, αλλά θέλουμε και τους ασθενείς μας. Όλοι αναγνωρίζουμε ότι η Λάρνακα έχει πρόβλημα».
Αναφορικά με την υποστελέχωση, ο Χαράλαμπος Χαριλάου σημείωσε ότι «είχαμε ξαφνική παραίτηση. Είχαμε τέσσερις γιατρούς και λειτουργούσαν. Η θέση από το 2022 προκηρύχθηκε πέραν των δέκα φορών για τη Λάρνακα. Σε κάποιες περιπτώσεις είχαμε ενδιαφερόμενο και η Επιτροπή Αξιολόγησης τους απέρριψε. Σε άλλες περιπτώσεις είχαμε ενδιαφέρον μέχρι την τελευταία στιγμή και αποσυρόταν και μετά δεν είχαμε κανένα ενδιαφέρον. Έχουμε τρεις προκηρυγμένες θέσεις. Μέλημά μας είναι να γίνουν έξι οι γιατροί, να συνεχίσει τη δουλειά της απρόσκοπτα η μονάδα στην Αμμόχωστο, να μην επηρεαστούν οι ασθενείς. Λειτουργούμε σε ανταγωνιστικό περιβάλλον και μας ζητούν να αυτονομηθούμε πλήρως. Οι ασθενείς δεν ενδιαφέρονται αν υπάρχουν δέκα ή άλλες ιδιωτικές μονάδες, θέλουν να εξυπηρετούνται. Θέση μας είναι ότι εντός της εβδομάδας θα λυθεί μερικώς το θέμα. Στη μόνη χώρα που μπορούμε να αποταθούμε στο εξωτερικό για να αγορά υπηρεσιών είναι η Ελλάδα, που είναι καλοί γνώστες της ελληνικής».
Καταλήγοντας τη συζήτηση, ο πρόεδρος της Επιτροπής και αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Δίπλαρος ανέφερε πως ο ΟΚΥπΥ, εντός των επόμενων ημερών, θα επισκεφτεί το νοσοκομείο Λάρνακας για να βρεθεί ο χώρος που θα λειτουργήσουν κι άλλες μονάδες αιμοκάθαρσης, ενώ κάλεσε τους παρευρισκόμενους, που έχουν επαφές με γιατρούς, να κάνουν τις ενέργειές τους, ώστε να αυξηθεί το ενδιαφέρον για να γίνουν προσλήψεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ακύρωσαν ραντεβού νεφρολογικών ασθενών χωρίς την συγκατάθεση των ιατρών στο ΓΝ Αμμοχώστου