Αυξητική τάση στην αγορά κατοικιών παρά τα περί στεγαστικής κρίσης-Αύξηση 19,2% στις πωλήσεις σε εννέα μήνες

Σταθερά αυξητική είναι η τάση σε ό,τι αφορά στις πωλήσεις καινούργιων κατοικιών, με τα διαμερίσματα να έχουν τη μερίδα του λέοντος σε σύγκριση με τις οικίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας (ΤΚΧ), τους πρώτους εννέα μήνες του 2024 καταγράφηκε αύξηση 19,2% στις πωλήσεις σε σύγκριση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο. Συγκεκριμένα, την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2024 κατατέθηκαν 5.253 αγοραπωλητήρια έγγραφα για κατοικίες, εκ των οποίων τα 4.335 αφορούν διαμερίσματα και τα 918 αφορούν οικίες. Η συγκεκριμένη τάση παρατηρείται σε όλες ανεξαιρέτως τις Επαρχίες, ενώ είναι σημαντικό το γεγονός ότι η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση παρουσιάζεται σε Επαρχίες, στις οποίες δεν εντοπίζεται αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον από ξένους αγοραστές.

Η στροφή προς την αγορά διαμερίσματος, που σε παγκύπρια βάση η αύξηση αγγίζει το 30%, σε αντίθεση με τη μείωση στις πωλήσεις οικιών (-9,2% σε σύγκριση με την περίοδο 1-9/2023), συνδέεται ιδιαίτερα με τους νέους και τις νεαρές οικογένειες και επηρεάζεται από το κόστος της στέγασης και τη δυσκολία εξασφάλισης δανεισμού για τα αυξημένα κεφάλαια που απαιτούνται για την απόκτηση κατοικίας. Την ίδια στιγμή, όπως προκύπτει από τη γεωγραφική διασπορά των νέων αγορών, φαίνεται ότι, ιδιαίτερα σε σχέση με τη Λευκωσία, μεγάλος αριθμός πολιτών έχει αξιοποιήσει για σκοπούς αγοράς διαμερίσματος τη στεγαστική βοήθεια που παρέχεται μέσω των αναθεωρημένων στεγαστικών σχεδίων για αναζωογόνηση ορεινών, ακριτικών και μειονεκτικών περιοχών και περιοχών της υπαίθρου.

Την ίδια στιγμή, εκπονήθηκε και υλοποιείται από το Υπουργείο Εσωτερικών μια ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική, με στόχευση στην παραγωγή στεγαστικού αποθέματος προσιτής κατοικίας, μέσα από σειρά μέτρων που προσφέρουν περισσότερες επιλογές για τους πολίτες, κυρίως για όσους ανήκουν στη μέτρια και χαμηλά αμειβόμενη εισοδηματική τάξη.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται τα Σχέδια διάθεσης οικοπέδων σε οικογένειες με χαμηλά και μέτρια εισοδήματα, η παραχώρηση οικονομικής ενίσχυσης σε νέους και νεαρά ζευγάρια μέχρι 41ος ετών, και η περαιτέρω αναβάθμιση των Στεγαστικών Σχεδίων αναζωογόνησης ορεινών, ακριτικών και μειονεκτικών περιοχών και περιοχών της υπαίθρου, τα οποία επιδιώκουν να ενισχύσουν τη δυνατότητα των πολιτών για απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας. Επιπλέον, βρίσκονται σε εξέλιξη ή άμεση δρομολόγηση το Σχέδιο «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω», τα πολεοδομικά κίνητρα και το Σχέδιο «Build to Rent», που εμβολιάζουν την αγορά με πρόσθετο οικιστικό απόθεμα σε προσιτές τιμές ενοικίασης ή και πώλησης και μεσοπρόθεσμα θα δώσουν περισσότερη ώθηση στις πωλήσεις κατοικιών.

Στον ακόλουθο πίνακα, παρουσιάζονται τα δεδομένα του ΤΚΧ και οι συγκρίσεις για τις αυξήσεις και τις μειώσεις τόσο σε όγκο όσο και σε αξία, παγκύπρια και ανά Επαρχία:

Capture

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Προχωρούν με αγωγές κατά του ΟΑΥ τα διαγνωστικά κέντρα-Ανακοίνωσαν και δίωρη στάση εργασίας
Αυξητική τάση στην αγορά κατοικιών παρά τα περί στεγαστικής κρίσης-Αύξηση 19,2% στις πωλήσεις σε εννέα μήνες
Κυρίως αίθριος σήμερα ο καιρός-Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία
Εντείνεται ο πόλεμος των διαγνωστικών κέντρων με τον ΟΑΥ-Δεν θέλουν άλλη συζήτηση
Μεγαλύτερος κίνδυνος φτώχειας στην Κύπρο για όσους μεγάλωσαν σε φτωχά νοικοκυριά
Παράταση στις φορολογικές δηλώσεις λόγω κυβερνοεπιθέσεων-Μη διαθέσιμο προσωρινά το TAXISnet για χρήστες εξωτερικού
Παρουσίασε τις προτεραιότητες του για αλιεία και ωκεανούς ο Κ. Καδής-Απαντούσε σε ερωτήσεις Ευρωβουλευτών
Διεθνές συνέδριο για την Κυβερνοασφάλεια-«Η προστασία δημοκρατίας στην εποχή ΑΙ αποτελεί κοινή ευθύνη»
To 18% των επιχειρήσεων στην Κύπρο δέχθηκε κυβερνοεπιθέση-Τα αποτελέσματα έρευνας από το CITEA
Εξαιρετικές επιδόσεις Κυπρίων μαθητών σε διαγωνισμό εκθέσεων της Κοινοπολιτείας