Μη παραδοχή απάντησαν οι τρεις για την βόμβα σε δεσμοφύλακα, τα... έψαλλε ξανά ο 42χρονος-«Αστεία πράματα»

Μη παραδοχή απάντησαν σε όλες τις κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν οι τρείς κατηγορούμενοι που παραπέμφθηκαν σε δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου για την βομβιστική επίθεση σε όχημα αξιωματικού των Κεντρικών Φυλακών, που σημειώθηκε στις 4 Ιουλίου στον Αρχάγγελο, εκ των οποίων οι δύο που είναι κρατούμενοι και για άλλες υποθέσεις, αντιμετωπίζουν επιπρόσθετες κατηγορίες αναφορικά με την κατοχή ναρκωτικών που βρέθηκαν στα κελιά τους, κατά την διάρκεια της έρευνας και της σύλληψης τους.

Οι τρεις οδηγήθηκαν χθες ενώπιον του Κακουργιοδικείου, με την Κατηγορούσα Αρχή να προχωρεί στην απαγγελία των κατηγοριών, ενώ ζήτησε την κράτηση τους μέχρι την ολοκλήρωση της δίκης, η οποία ορίστηκε για τον Ιανουάριο του 2025, ανεξαρτήτως εάν οι δύο, στους οποίους καταλογίζεται ρόλος ηθικού αυτουργού, βρίσκονται ήδη στις Κεντρικές για άλλες υποθέσεις. Ο πρώτος κατηγορούμενος, 42 ετών, από τον Νοέμβριο του 2023 είναι υπόδικος για την δολοφονία του Θανάση Καλογερόπουλου, ενώ ο δεύτερος, 39 ετών, καταδικάστηκε τον περασμένο Ιούλιο για τα μαχαιρώματα σε ξενοδοχείο στην Αγία Νάπα, που διαπράχθηκαν στις 8 Ιουνίου του 2023, με θύμα 41χρονο.

Η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής, επιχειρηματολογώντας για το αίτημα της, ως προς την κράτηση των κατηγορουμένων, αναφέρθηκε στην σοβαρότητα των αδικημάτων, επικαλούμενη και την απόφαση του Εφετείου που απέρριψε την προσφυγή του τρίτου κατηγορούμενου για να αφεθεί ελεύθερος, όπου μεταξύ άλλων, υπέδειξε πως δεν είναι μόνο το θέμα των ποινών που επιφέρουν τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν, σε περίπτωση καταδίκης, αλλά και το «κλίμα φόβου που δημιουργούν στην καθημερινή ζωή. Η υπόθεση αφορά την διάπραξη πολύ σοβαρών αδικημάτων που ταλανίζουν την κοινωνία και είναι σε έξαρση τα τελευταία χρόνια».

Περαιτέρω χαρακτήρισε την συγκεκριμένη υπόθεση ως «μια από τις σοβαρότερες στου είδους της», ένεκα των ειδικών περιστάσεων, ενώ εξέφρασε την θέση πως από την μαρτυρία που έχει συλλεχθεί, «καταδεικνύεται ξεκάθαρα η πιθανότητα καταδίκης».

Σε ό,τι αφορά τα γεγονότα, η Κατηγορούσα Αρχή αναφέρθηκε στο περιστατικό που προηγήθηκε της βομβιστικής επίθεσης, έπειτα από την οποία ο δεσμοφύλακας έστρεψε τις υποψίες του στον 42χρονο, πρώτο κατηγορούμενο. Συγκεκριμένα, ο αξιωματικός ισχυρίστηκε πως κατά τον Μάιο, είχε εντοπίσει τον 42χρονο με κινητό και προσπάθησε να το κατάσχει, ωστόσο - σύμφωνα με την εκδοχή της Κατηγορούσας Αρχής - ο κρατούμενος πρόταξε το σώμα του και τον εμπόδισε.

Λίγες μέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 8 Ιουνίου, είχε τοποθετηθεί εκρηκτικός μηχανισμός στο όχημα γείτονα του, ο οποίος όμως δεν εξερράγη, με τον αξιωματικό να ισχυρίζεται στις καταθέσεις τους, οι οποίες κατατέθηκαν στο Δικαστήριο, πως άκουσε στις Φυλακές πως η βόμβα προοριζόταν για τον ίδιο, σε σχέση με το περιστατικό που προηγήθηκε.

Ως εκ τούτου, όπως ανέφερε η Κατηγορούσα Αρχή, ξεκίνησε η διερεύνηση προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ παράλληλα, αναφορικά με τις εξετάσεις για την βόμβα, ελέγχθηκαν κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης, όπου διαφάνηκε πως ο δράστης επέβαινε σε πορτοκαλί μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού. Όπως είπε η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής, από περαιτέρω διερεύνηση διαπιστώθηκε η πορεία της μοτοσικλέτας, η οποία μετά την βομβιστική επίθεση και μέσα σε εννέα λεπτά, έφθασε στο χωριό Εργάτες, ενώ εντοπίστηκε η αντίθετη διαδρομή, Εργάτες προς Αρχάγγελο, η οποία έγινε σε διάστημα δώδεκα λεπτών.

Η εκδοχή της Κατηγορούσας Αρχής, είναι ότι η μοτοσικλέτα οδηγείτο από τον τρίτο κατηγορούμενο, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση επικαλέστηκε μαρτυρίες γειτόνων, οι οποίοι πέραν του ότι αναγνώρισαν τον νεαρό, ισχυρίζονται πως κατά τον ουσιώδη χρόνο τον είδαν να εισέρχεται στην οικία του.

Αναφορικά με την εμπλοκή του κατάδικου και του υπόδικου, η Κατηγορούσα Αρχή ανέφερε πως εντοπίστηκε ηχητικό μήνυμα στο κινητό που κατείχε ο πρώτος, όπου ακούγεται να λέει πως «θα στείλω ανθρώπους μου, εν να του βάλω χειρότερη που του βαριάνου», ενώ σε δεύτερο ηχητικό φέρεται να λέει πως «ο ... (πρώτος ύποπτος, 42χρονος) ψάχνει πιο δυνατά εκρηκτικά να ξανά κάνει δουλειά», με τον τρίτο κατηγορούμενο, όπως λέχθηκε, να απαντά στο ηχητικό με «φατσούα».

Λόγω των ηχητικών, η Κατηγορούσα Αρχή εξέφρασε την θέση πως προκύπτει η εμπλοκή των δύο πρώτων κατηγορουμένων, ενώ περαιτέρω ανέφερε πως «πρόκειται για ένα οργανωμένο έγκλημα που φέρεται να διαπράχθηκε εντός των Κεντρικών Φυλακών εναντίον δεσμοφύλακα για εκδίκηση, που εκτελούσε απλά τα καθήκοντα του».

Καταληκτικά, αναφέρθηκε στο ποινικό μητρώο των κατηγορουμένων και τις εκκρεμούσες υποθέσεις σε βάρος του πρώτου, λέγοντας πως προκύπτουν οι προϋποθέσεις για να διαταχθεί η κράτηση τους μέχρι την ολοκλήρωση της δίκης, αφού φαίνεται να προκύπτει ροπή προς το έγκλημα, συνεπώς πέραν του κινδύνου φυγοδικίας και του επηρεασμού μαρτύρων, υπάρχει κίνδυνος επαναδιάπραξης αδικημάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η κατάθεση δεσμοφύλακα και το ηχητικό που ενέπλεξαν κρατούμενους στην βόμβα-Στην εξίσωση μπήκε πληροφοριοδότης

«Αστεία πράματα, να σοβαρευτούμε»

Παίρνοντας τον λόγο ο πρώτος κατηγορούμενος, ο οποίος δεν εκπροσωπείτο από δικηγόρο, έφερε ένσταση στο αίτημα για κράτηση του, ανεξαρτήτως εάν βρίσκεται υπόδικος για την δολοφονία του Καλογερόπουλου, αρνούμενος από την μια τα όσα του καταλογίζονται, ενώ από την άλλη χαρακτήρισε την υπόθεση «αστεία», καλώντας ταυτόχρονα την Αστυνομία «να σοβαρευτεί».

Αρχικά, ο 42χρονος θέλησε να διορθώσει την εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής, αναφορικά με το ποινικό μητρώο του, παραδεχόμενος πως πέραν των άλλων υποθέσεων που ανέφερε, έχει στην πλάτη του ακόμη μια καταδίκη για ξυλοδαρμό, ενώ για άλλη υπόθεση που επικαλέστηκε η Εισαγγελία, διευκρίνισε πως αυτή είχε ανασταλεί.

Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά το αίτημα της κράτησης του, ανέφερε: «Φέρω ένσταση... Θα τα πω που πάνω που πάνω. Κύρια δικαστά, το παρακράτος εμείς είμαστε. Θωρούμε τζαι τη σημαία απέναντι μας αλλά εμείς είμαστε το παρακράτος. Κατηγορούμαι για μια υπόθεση, για μια φατσούα και μας τιμώρησαν και στην Φυλακή. Είναι αστεία υπόθεση. Καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ναι ήμουν παρόν αλλά εν ήταν έτσι. Ήμουν εκεί που εστάλθηκε το μήνυμα. Εστείλαμε ένα μήνυμα για να γελάσουμε. Δεν μας εδίαν χαλούμια και λούντζες (σ.σ. ο δεσμοφύλακας που στο μεταξύ ήταν υπεύθυνος στο μαγειρείο)».

Περαιτέρω, ο 42χρονος επέμεινε πως είχε σταλεί ένα ηχητικό για αστείο και πως κατηγορούνται γιατί ο τρίτος κατηγορούμενος απάντησε με «μια φατσούα», λέγοντας στο Δικαστήριο που ουδεμία σχέση έχουν με την βομβιστική επίθεση και άδικα βρίσκονται στο εδώλιο.

«Εστείλαμε ένα μήνυμα για να γελάσουμε. Ούτε καν βαριάνο εν εσυναφέραμε. Απλά είπαμε για την κουζίνα και γελούσαμε. Ούτε καν σας τα είπε όλα η Εισαγγελία. Ένεν έτσι τα πράματα. Αφού είπαν του εβάλαν σου πόμπα αλλά φέρτον νου σου και εθυμηθήκαν ένα μήνα μετά να μας φορτώσουν εμάς την πόμπα; Πες εμάς οκ, είμαστε μέσα αλλά ο ... (τρίτος κατηγορούμενος). Ας τα θωρούν καλύτερα και να λένε την αλήθεια. Πρέπει να τους βλέπει ψυχίατρος πριν έρθουν δαμέ. Εν γίνεται να έρκουνται δαμέ».

Σε ό,τι αφορά το ηχητικό που εντοπίστηκε και γίνεται αναφορά σε όνομα που φέρει και ο ίδιος, ο 42χρονος ανέφερε στο Δικαστήριο: «Έχει ένα μήνυμα που λέει ότι ο ... θέλει δυνατά εκρηκτικά για να κάμω δουλειά. Μόνο εγώ είμαι ο ...; Και επειδή ένα μήνα πριν ήβρεν (σ.σ ο δεσμοφύλακας) κινητό. Αν πιάτε τα αδικήματα όλων στην Φυλακή, εν έχει άλλος τόσα όσο εγώ που συνέχεια έχουμε στην απομόνωση. Εν επείραξα ποτέ κανένα. Απλά τι; Να κάμει το show της η Αστυνομία; Δεν γίνεται, εν αστεία πράματα. Κάποιος να τους πει να κάτσουν ένα τόπο. Έχουμε πιο σοβαρά προβλήματα. Να σοβαρευτούν λίο. Δεν γίνεται για ένα μήνυμα. Αν πιάμε τα μηνύματα όλους δαμέσα, εν να πρέπει να χτίσουν εφτά φυλακές. Να παραδεχθούμε κάτι που δεν εκάμαμε; Εν αμαρτία, εν αδικία. Ετέλειωσα»

Επιφύλαξαν το δικαίωμα τους οι άλλοι δύο

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος του δεύτερου κατηγορουμένου, Αγαθοκλής Κορέλλης, δεν έφερε ένσταση στην κράτηση του πελάτη του στην παρούσα φάση, λέγοντας πως θα επιφυλάξει το δικαίωμα του για την επόμενη διαδικασία.

Και αυτό διότι, όπως ανέφερε ο κ. Κορέλλης, έγινε αναφορά σε μηνύματα που αποστάλθηκαν μέσω κινητού, τα οποία όπως ειπώθηκε κατά την διάρκεια της προσωποκράτησης ανέρχονταν στα 1219, ωστόσο δεν παραδόθηκε οτιδήποτε επιπρόσθετο στην υπεράσπιση ώστε να τα μελετήσει το υλικό, εξού και επιφύλαξε το δικαίωμα του.

Περαιτέρω, ο συνήγορος υπεράσπισης ανέφερε πως έχει αποστείλει επιστολή στην Κατηγορούσα Αρχή, με την οποία ζητά το μαρτυρικό υλικό που υπολείπεται, ανάμεσα στο οποίο και τα μηνύματα, προκειμένου όπως είπε, να εξετάσει το σύνολο του υλικού. «Ο πελάτης μου είναι ούτως ή αλλιώς κατάδικος και εκτίει ποινή φυλάκισης. Οφείλω να επιφυλάξω το δικαίωμα μου, αφού έχω όλα τα τεκμήρια», ανέφερε καταληκτικά ο κ. Κορέλλης.

Στο ίδιος μήκος κύματος κινήθηκε και ο δικηγόρος του τρίτου κατηγορούμενου, Δημήτρης Τσολακίδης, ο οποίος επίσης επιφύλαξε το δικαίωμα του, ως προς το αίτημα για να αφεθεί ελεύθερος ο πελάτης του υπό όρους, μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Θέλοντας να απαντήσει στις αναφορές της Κατηγορούσας Αρχής που αναφέρθηκε στην έφεση που απορρίφθηκε, αφού λήφθηκε υπόψη παλαιότερη καταδίκη του πελάτη του, ο κ. Τσολακίδης ανέφερε πως εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφύγει στο τριτοβάθμιο Δικαστήριο. Και αυτό επειδή έγινε επίκληση από το Εφετείο σε καταδίκη του πελάτη του, η οποία ωστόσο, σύμφωνα με τον περί αποκατάστασης Νόμο, έχει αποκατασταθεί.

Παράλληλα, και ο Τσολακίδης αναφέρθηκε σε μαρτυρικό υλικό που δεν παραδόθηκε μέχρι στιγμής στην υπεράσπιση, όπως τα βίντεο από κάμερες ασφαλείας, μηνύματα και ημερολόγια ενεργείας, και ως εκ τούτου, επιφύλαξε το δικαίωμα του για το θέμα της κράτησης του πελάτη του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα στοιχεία εναντίον των τριών για την βόμβα σε δεσμοφύλακα-Λόγος για ασθενέστατη μαρτυρία, καταχωρείται έφεση

Δειτε Επισης

Νέα συμπλοκή μεταξύ Σύρων στη Λάρνακα-Αντικρουόμενες εκδοχές για τα αίτια του καβγά
Μη παραδοχή απάντησαν οι τρεις για την βόμβα σε δεσμοφύλακα, τα... έψαλλε ξανά ο 42χρονος-«Αστεία πράματα»
Καταζητείτο για απάτη στη Γερμανία και συνελήφθη στην Πάφο 34χρονος
Κατασχέθηκαν 312 αμπελοπούλια στα οδοφράγματα-Βρέθηκαν σε οχήματα κατά τον έλεγχο (pic)
Σταθερή και εκτός κινδύνου η κατάσταση υγείας του 16χρονου μαθητή στην Πάφο
Κλείνουν για εργασίες οι λωρίδες στον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού-Πάφου
Στις φλόγες οικία στο Σούνι-Προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές
Μακριά τα πλοκάμια του κυκλώματος μαστροπείας-Ψάχνουν τον εγκέφαλο και στήνουν το παζλ οι Αρχές
Η κατσάδα στην «αυθαίρετη πρόσκληση των οργάνων» στις Κεντρικές και το παρόν που επιβεβαίωσε το παρελθόν
Η πορεία της έρευνας για τον «Κομμωτή» καθορίζει τη διαθεσιμότητα των ΜΜΑΔιτών-Εν αναμονή αποφάσεων