Η πορεία της έρευνας για τον «Κομμωτή» καθορίζει τη διαθεσιμότητα των ΜΜΑΔιτών-Εν αναμονή αποφάσεων

Μπορεί την ερχόμενη Παρασκευή να εκπνέει η διαθεσιμότητα των τριών μελών της ΜΜΑΔ που συνόδευαν τον Θεόδωρο Θεοφάνους, γνωστό κι ως «Κομμωτή» στο σπίτι του στα Χολετριά της Πάφου, απ’ όπου απέδρασε στις 26 Σεπτεμβρίου, για να συλληφθεί τελικά τέσσερις μέρες αργότερα στη Λεμεσό, ωστόσο ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το κατά πόσον ο ερευνών λειτουργός χρειάζεται επιπλέον χρόνο ή κατά πόσον έχει ολοκληρώσει την έκθεσή τους.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο ερευνών λειτουργός αναμένεται να προβεί την ερχόμενη Παρασκευή σε ενημέρωση της ηγεσίας της Αστυνομίας για την πορεία των ερευνών και παράλληλα, σε περίπτωση που κρίνει ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο, τότε θα ζητήσει παράταση της διαθεσιμότητας ή σε αντίθετη περίπτωση θα καταθέσει την έκθεσή του, μέσα από την οποία θα διαφανεί εάν προκύπτουν ή όχι πειθαρχικά αδικήματα για τα τρία μέλη της Δύναμης.

Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι το πιθανότερο σενάριο είναι να μην χρειαστεί επιπρόσθετος χρόνος από τον ερευνών λειτουργό, αφού λήφθηκαν καταθέσεις και από τα τρία μέλη της ΜΜΑΔ, στις οποίες έδωσαν τη δική τους εκδοχή για το τι συνέβη από τη στιγμή της άφιξής τους στην οικία μέχρι την απόδραση του ισοβίτη.

Ο ερευνών λειτουργός, επιχειρεί μέσα από την έκθεσή του να διευκρινίσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ο Κομμωτής κατάφερε να διαφύγει από τα μέλη της Αστυνομίας, τα οποία μαζί με τους δεσμοφύλακες ήταν επιφορτισμένα με τη φρούρησή του για το διάστημα που θα βρισκόταν στην πατρική του οικία. Σημειώνεται ότι κάποιες πληροφορίες τους τοποθετούσαν στο τραπέζι που είχε στηθεί με φαγητό και ποτό κι άλλες εκτός σπιτιού.

Επίσης, μέσα από την έρευνα επιχειρείται να ξεκαθαριστεί σε περίπτωση που βρίσκονταν εκτός σπιτιού, σε ποιους χώρους ήταν τοποθετημένοι, αλλά και κατά πόσον έλεγχαν νεκρά σημεία της οικίας.

Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι εναντίον των μελών της ΜΜΑΔ θα εντοπιστούν πειθαρχικά αδικήματα, αφού για να καταφέρει να δραπετεύσει ο ισοβίτης, έγιναν λάθη και παραλείψεις τόσο από τα μέλη της Αστυνομίας, αλλά και από τους δεσμοφύλακες που τον συνόδευαν. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, θα ενημερωθεί ο Αρχηγός Αστυνομίας, ο οποίος σε περιπτώσεις διερεύνησης πειθαρχικών αδικημάτων έχει την ευθύνη να διορίσει ερευνώντες λειτουργούς, ενώ δεν αποκλείεται τα μέλη να επιστρέψουν στο σώμα, μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Η ηγεσία της Αστυνομίας τηρεί στάση αναμονής μέχρι την παράδοση της έκθεσης από τον ερευνών λειτουργό, ώστε να έχει πλήρη εικόνα, πριν ανακοινώσει οτιδήποτε για τα εμπλεκόμενα μέλη της.

Σημειώνεται ότι οι τρεις αστυνομικοί, είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα την ημέρα της απόδρασης, με απόφαση του τέως Αρχηγού Αστυνομίας, Στέλιου Παπαθεοδώρου.

Τα τρία μέλη της ΜΜΑΔ ήταν υπεύθυνα, μαζί με τέσσερις δεσμοφύλακες, για τη μεταφορά του δραπέτη από τις Κεντρικές Φυλακές στην οικία του και την επίβλεψή του κατά την παραμονή του στον χώρο. Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, στο σπίτι του Θεοφάνους βρίσκονταν συνολικά 23 άτομα που εγκρίθηκαν από την Επιτροπή Κατάταξης, η οποία και ενημέρωσε τον ισοβίτη από προηγουμένως.

Μάλιστα, ο ισοβίτης είχε λάβει έγκριση για άδειες, συνολικά επτά φορές σε 18 μήνες, από την συγκεκριμένη Επιτροπή.

Από τον Μάρτιο του 2023, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2024, όταν τελικά δραπέτευσε, έλαβε τις εξής:

  • Πρώτη μεταφορά: Μάρτιος 2023 (επί Διεύθυνσης Καπνουλλά)
  • Δεύτερη μεταφορά: Ιούλιος 2023 (επί Διεύθυνσης Καπνουλλά)
  • Άδεια εξόδου: Νοέμβριος 2023 (επί Διεύθυνσης Καπνουλλά)
  • Άδεια εξόδου: Δεκέμβριος 2023 (επί Διεύθυνσης Καπνουλλά)
  • Άδεια εξόδου: Μάρτιος 2024 (επί Διεύθυνση Φιλιππίδη)
  • Άδεια εξόδου: Ιούνιος 2024 (επί Διεύθυνσης Φιλιππίδη)
  • Άδεια εξόδου: Σεπτέμβριος 2024 (επί Διεύθυνσης Φιλιππίδη)

Όπως προκύπτει από τα πιο πάνω στοιχεία, ο ισοβίτης μεταφερόταν στην Πάφο περίπου κάθε τρείς μήνες, ενώ σε μια περίπτωση, μέσα σε διάστημα ενός μηνός, μεταφέρθηκε δύο φορές.

Η διγλωσσία και η αντικατάσταση του ερευνώντος λειτουργού

Υπενθυμίζεται ότι ο Κομμωτής, μετά την απόδρασή του, είχε μεταφερθεί από 26χρονο φίλο του, που συνελήφθη για την υπόθεση στη Λεμεσό, όπου κρυβόταν για τρεις μέρες, μέχρι την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, όταν μετέβη σε περίπτερο για να αγοράσει πράγματα από περίπτερο και τον αναγνώρισε η εργαζόμενη στο χώρο. Αμέσως, ενημερώθηκαν μέλη της Αστυνομίας, τα οποία περικύκλωσαν την περιοχή και τον συνέλαβαν.

Μετά την σύλληψη του Θεοφάνους και με την επιστροφή του στην Κύπρο από τη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καρατόμησε τον Αρχηγό Αστυνομίας, Στέλιο Παπαθεοδώρου και τον Υπαρχηγό, Δημήτρη Δημητρίου, ενώ τερμάτισε τις υπηρεσίες του Αναπληρωτή Διευθυντή των Φυλακών, Χάρη Φιλιππίδη, διορίζοντας στη θέση τους τον Θεμιστό Αρναούτη, τον Πανίκο Σταύρου και τον Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη, αντίστοιχα.

Λίγες μέρες αργότερα, όταν το θέμα επικεντρώθηκε στις εν εξελίξει έρευνες για την απόδραση, προέκυψε διγλωσσία μεταξύ υπουργού Δικαιοσύνης και Αστυνομίας ως προς το ποιοι και τι διερευνάται και κατά πόσον ανάμεσα στα πρόσωπα που ελέγχονται ήταν πέραν των τριών αστυνομικών και των τεσσάρων δεσμοφυλάκων και ο τέως Αναπληρωτής Διευθυντής των Κεντρικών Φυλακών.

Αρχικά, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μαρίος Χαρτσιώτης σε δηλώσεις του και αναφερόμενος στην έρευνα είπε πως «ξεκίνησε σε σχέση με συγκεκριμένο αριθμό δεσμοφυλάκων και αστυνομικών της ΜΜΑΔ κι αν μέσα από την έρευνα ήθελαν προκύψει κι οποιαδήποτε άλλα παραπτώματα για άλλα πρόσωπα, οι λειτουργοί έχουν υποχρέωση να τα καταγράψουν και να τα αναφέρουν. Η έρευνα ξεκίνησε εναντίον συγκεκριμένων ατόμων (δεσμοφυλάκων και αστυνομικών), όμως στους όρους εντολής, εάν οι ερευνώντες λειτουργοί εάν ήθελον διαπιστώσει οποιοδήποτε άλλο πειθαρχικό εναντίον οιουδήποτε άλλου που εμπλέκεται στην υπόθεση, είναι υπόχρεοι να το καταγράψουν και να το αναφέρουν».

Την επόμενη μέρα, η Αστυνομία δια στόματος του εκπροσώπου Τύπου, Χρήστου Ανδρέου, ανέφερε ότι η εν εξέλιξη έρευνα, «αφορά αποκλειστικά τα τρία μέλη της Αστυνομίας και δεν σχετίζεται με τους τέσσερις δεσμοφύλακες».

Επίσης, ο Μάριος Χαρτσιώτης, σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ είχε αναφέρει πως σε ό,τι αφορά τα της Φυλακής, διορίστηκε ανώτερος αξιωματικός από το Σωφρονιστικό Ίδρυμα. Δεδομένου του βαθμού που κατέχει ο αξιωματικός και λαμβάνοντας υπόψη την σχετική νομοθεσία (σ.σ περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμος), εξάγεται το συμπέρασμα πως δεν βρίσκονται υπό διερεύνηση οι ανώτεροι του. Δηλαδή, ούτε ο τέως αναπληρωτής των Φυλακών, ούτε η ανώτερη λειτουργός και οποιοσδήποτε άλλος ανώτερος του αξιωματικός που είχε εμπλοκή στην διαχείριση της μεταφοράς του ισοβίτη ή την έγκριση αδειών. Και αυτό διότι, με βάση την νομοθεσία, δεν μπορεί ο ερευνών λειτουργός να κατέχει χαμηλότερη θέση από αυτούς που βρίσκονται υπό διερεύνηση. Σε μία τέτοια περίπτωση, το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα έπρεπε να διορίσει λειτουργό από το Υπουργείο, υψηλότερης κλίμακας, ώστε να γίνει μια συνολική έρευνα, προκείμενου να εξεταστούν οι αποφάσεις της Διεύθυνσης, της Επιτροπής Κατάταξης, τόσο για την άδεια, όσο και για την έγκριση των καλεσμένων του.

Σημειώνεται επίσης, πως την συγκεκριμένη έρευνα, ούτε ο νέος αναπληρωτής Διευθυντής θα μπορούσε να την διεξάγει, αφού κατέχει χαμηλότερη κλίμακα από αυτή της ανώτερης λειτουργού που είχε εμπλοκή, συνεπώς και πάλι, δεν θα μπορούσε να διερευνήσει τους χειρισμούς της.

Διγλωσσία προέκυψε επίσης και για το θέμα του αξιωματικού της Αστυνομίας, που ανέλαβε την έρευνα για τους ΜΜΑΔίτες και ο οποίος υπάγεται στο ΤΑΕ Αρχηγείου, επικεφαλής του οποίου είναι ο Χάρης Φιλιππίδης που διορίστηκε από τον νέο Αρχηγό, μετά την απομάκρυνση του από τις Φυλακές.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, σε τοποθέτηση του στο ΡΙΚ, ερωτηθείς για την παραδοξότητα που προκύπτει ως προς το γεγονός ότι ο Χάρης Φιλιππίδης είναι επικεφαλής του ΤΑΕ Αρχηγείου που διεξάγει την έρευνα από την Αστυνομία, διερωτήθηκε: «Έχετε συγκεκριμένη πληροφόρηση ποιο είναι το Τμήμα το οποίο διεξάγει τις έρευνες;», με την δημοσιογράφο να απαντά «για αυτό σας ρωτώ». Τότε, ο κ. Χαρτσιώτης απάντησε, «πρώτα από όλα, στο κομμάτι των Φυλακών, σε σχέση με τους δεσμοφύλακες, έχει διοριστεί αξιωματικός των Φυλακών. Και στο κομμάτι της Αστυνομίας, ουδεμία σχέση έχει ο συγκεκριμένος αξιωματικός και το Τμήμα του με το κομμάτι των ερευνών που αφορά το Τμήμα της ΜΜΑΔ».

Σε σχέση με το ποιος διερευνά τις πιθανές ευθύνες του Χάρη Φιλιππίδη, ανέφερε «ο ερευνών λειτουργός που έχει αναλάβει την πειθαρχική συγκεκριμένη έρευνα. Όπως και ο ερευνών λειτουργός των Φυλακών που έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας την συγκεκριμένη πειθαρχική έρευνα σε σχέση με το κομμάτι των δεσμοφυλάκων».

Από την πλευρά της η Αστυνομία βγήκε μπροστά, διαψεύδοντας αφενός τα περί γενικότερης έρευνας που διαδιδόταν τις προηγούμενες ημέρες και ξεκαθάρισε πως αυτή αφορά μόνο την συμπεριφορά των μελών της, ενώ την ίδια ώρα, προκειμένου να μην υπάρχουν σκιές, ανακοίνωσε πως ο Αρχηγός Αστυνομίας αποφάσισε και προχώρησε στον διορισμό νέου αξιωματικού, που προέρχεται από άλλο Τμήμα.

Στο μεταξύ, σε σχέση με τους δεσμοφύλακες που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η χρονική διάρκεια ολοκληρώνεται τον ερχόμενο Δεκέμβριο, αφού δόθηκε περίοδος τριών μηνών στον ερευνών λειτουργό, που χειρίζεται την υπόθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Μυστήριο με άγνωστη φυλή που ζει στον Αμαζόνιο-Φωτογραφίες φέρνουν στο φως στοιχεία για τη ζωή τους
Κηδεύτηκε η εγκλωβισμένη «Κουλλού» της Αγίας Τριάδας-«Ένα πρόσωπο φωτεινό, γεμάτο αγάπη»
Σε διαθεσιμότητα ο Αστυνομικός που φρουρούσε τον 49χρονο δραπέτη
Από την γαστρεντερίτιδα στην κλινική και τελικά στην απόδραση-Στη δημοσιότητα η φωτογραφίες του 49χρνου
Απέδρασε κρατούμενος που νοσηλευόταν υπό αστυνομική φρούρηση σε ιδιωτική κλινική
Φιντάν σε Αλ Τζολάνι: «Δεν υπάρχει καμία απολύτως θέση για το PKK στη Συρία»
ΒΙΝΤΕΟ: Τουλάχιστον δέκα νεκροί από συντριβή μικρού αεροπλάνου στο κέντρο τουριστικής πόλης της Βραζιλίας
Ερωτηματικά για τους χειρισμούς των υπηρεσιών που διέθεταν πληροφορίες για τον 50χρονο δράστη στο Μαγδεμβούργο
Πυκνή τροχαία κίνηση στον Καλοπαναγιώτη λόγω του Χριστουγεννιάτικου Χωριού-Οι διευθετήσεις της Αστυνομίας
Deal Κυβέρνησης με Hermes για τα αεροδρόμια απογειώνει ως διεθνή ταξιδιωτικό κόμβο την Κύπρο-Η συμφωνία που επιτεύχθηκε