Πέντε νεκροί και 22 τραυματίες στην τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα

Στους πέντε νεκρούς αυξήθηκε ο τραγικός απολογισμός μετά την ένοπλης επίθεσης που σημειώθηκε στα κεντρικά γραφεία της Τουρκικής Αεροπορικής και Διαστημικής Βιομηχανίας TUSAS, στην περιοχή Καχραμανκαζάν στα περίχωρα της Άγκυρας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγια, ενώ ο αριθμός των τραυματισμένων αυξήθηκε από τους 14 στους 22, με δύο άτομα να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

"Σημειώθηκε τρομοκρατική επίθεση κατά των εγκαταστάσεων της TUSAS στην Άγκυρα, δυστυχώς, είχαμε νεκρούς και τραυματίες σε αυτήν την επίθεση", έγραψε νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Νεκροί είναι και οι δύο από τους τρεις δράστες, σύμφωνα με πληροφορίες.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Habertürk έκανε νωρίτερα λόγο για "ομήρους".

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας δήλωσε απόψε πως θεωρεί "πολύ πιθανό" να βρίσκεται το PKK (το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν) πίσω από την ένοπλη επίθεση στα κεντρικά γραφεία της τουρκικής αεροδιαστημικής βιομηχανίας (TUSAŞ), κοντά στην Άγκυρα. "Η διαδικασία ταυτοποίησης και η αναζήτηση δακτυλικών αποτυπωμάτων συνεχίζονται", είπε ο Αλί Γερλίκαγια, συμπληρώνοντας πως θεωρεί "πολύ πιθανό" το ενδεχόμενο η επίθεση να συνδέεται με το PKK. Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ μίλησε επίσης για το ενδεχόμενο ευθύνης του PKK. "Προσπάθησαν να διαταράξουν την ειρήνη στη χώρα μας, εξαπολύοντας μια αποτρόπαιη και άνανδρη επίθεση", δήλωσε. "Δίνουμε πάντα στα καθάρματα του PKK την τιμωρία που τους αξίζει, αλλά δεν βάζουν μυαλό ποτέ. Δεν θα σταματήσουμε να τους κυνηγάμε έως ότου εξαλειφθεί και ο τελευταίος τρομοκράτης. Θα τους κάνουμε να υποφέρουν για αυτό που έκαναν", υποσχέθηκε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας. Η επιβεβαίωση εκκρεμεί, ωστόσο, καθώς οι αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν τους επιτιθέμενους. Υπενθυμίζεται ότι δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση αυτή μέχρι στιγμής.

Μια γυναίκα βομβίστρια αυτοκτονίας έτρεξε στην είσοδο της εγκατάστασης και ανατινάχθηκε, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg που πεικαλείτια πηγή με γνώση της κατάστασης. Δύο άνδρες εισήλθαν στη συνέχεια με αυτόματα όπλα και πήραν ομήρους έναν απροσδιόριστο αριθμό υπαλλήλων, δήλωσε η ίδια πηγή, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας. Το υπόλοιπο προσωπικό έχει μεταφερθεί σε καταφύγια, πρόσθεσε.

Το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε πυροβολισμούς μετά την έκρηξη που σημειώθηκε περίπου στις 4 το απόγευμα. Σημειώνεται ωστόσο ότι η εποπτική αρχή της Τουρκίας για τα μέσα ενημέρωσης επέβαλε απαγόρευση μετάδοσης του περιστατικού, σύμφωνα με το Bloomberg.

Τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν εικόνες που δείχνουν ενόπλους να εισβάλουν στο κτίριο της TUSAS και να ακούγονται πυροβολισμοί και μια ισχυρή έκρηξη. Άλλες εικόνες δείχνουν μια κατεστραμμένη πύλη και ανταλλαγή πυροβολισμών σε ένα χώρο στάθμευσης. Σε άλλα πλάνα οι δράστες φαίνονται να κουβαλούν όπλα και σακίδια πλάτης καθώς μπαίνουν στο κτίριο. Πυκνός λευκός καπνός υψώνεται μπροστά από την είσοδο του χώρου, που βρίσκεται περίπου 40 χλμ. από την πρωτεύουσα.

Στο σημείο έχουν σταλεί υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών.

Σε εικόνες που μεταδόθηκαν, φαίνεται πυκνός λευκός καπνός να υψώνεται μπροστά από την είσοδο του χώρου, που βρίσκεται περίπου 40 χλμ. από την πρωτεύουσα.

Μια μεγάλη έκθεση αμυντικών και αεροδιαστημικών βιομηχανιών πραγματοποιείται αυτήν την εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη, όπου πραγματοποιήθηκε κυρίως η επίσκεψη του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών.

Ο αμυντικός τομέας, συμπεριλαμβανομένων των διάσημων μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar, αντιπροσώπευσε σχεδόν το 80% των εσόδων από τις εξαγωγές της χώρας και 10,2 δισεκατομμύρια δολάρια για το έτος 2023.

Η TUSAS είναι μία από τις σημαντικότερες εταιρείες άμυνας και αερομεταφορών της Τουρκίας. Μεταξύ άλλων κατασκευάζει το KAAN, το πρώτο εθνικό μαχητικό αεροσκάφος της χώρας.

Η Τουρκία έχει υποστεί τρομοκρατικές επιθέσεις από αυτονομιστές Κούρδους μαχητές, τα παρακλάδια τους και το Ισλαμικό Κράτος στο παρελθόν. Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σε τρομοκρατική επίθεση στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης τον Νοέμβριο του 2022, η οποία, σύμφωνα με την κυβέρνηση, πραγματοποιήθηκε από το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK). Η ομάδα, που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέλαβε την ευθύνη για μια βομβιστική επίθεση πέρυσι στην Άγκυρα.

Ρούτε: Στεκόμαστε στο πλευρό του συμμάχου μας - Καταδικάζουμε την τρομοκρατία

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, σχολιάζοντας την πολύνεκρη επίθεση στην Τουρκία, δήλωσε ότι "το ΝΑΤΟ συμπαραστέκεται στη σύμμαχό μας Τουρκία, καταδικάζουμε σθεναρά την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της και παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις".

Πηγή: capital.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Η Χεζμπολάχ λέει ότι χρησιμοποίησε για πρώτη φορά πυραύλους ακριβείας στις συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό
Πέντε νεκροί και 22 τραυματίες στην τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα
Politico: Το τέλος της βρετανικής αυτοκρατορίας
ΒΙΝΤΕΟ: Τουλάχιστον 14 νεκροί λόγω της καταιγίδας Trami στις Φιλιππίνες-Δεκάδες χιλιάδες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους
Ποιοι και γιατί αιματοκύλισαν την Αεροδιαστημική Βιομηχανία της Τουρκίας-Το PKK βάζει στο στόχαστρο η Άγκυρα
ΒΙΝΤΕΟ: Τέσσερις νεκροί και 14 τραυματίες από την τρομοκρατική επίθεση στην Τουρκία-Εξουδετερώθηκαν οι δράστες
Λήξη συναγερμού στο αεροδρόμιο του Μπέρμιγχαμ-Αποκαταστάθηκε η λειτουργία του
Η ιστορία της Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας της Τουρκίας-Γιατί έγινε στόχος τρομοκρατών
Οι πρώτες εικόνες από την εισβολή των ενόπλων στις εγκαταστάσεις της αεροπορικής βιομηχανίας στην Τουρκία
ΒΙΝΤΕΟ: Έκρηξη και πυροβολισμοί στην Αεροδιαστημική Βιομηχανία-Αναφορές για νεκρούς και τραυματίες στην Άγκυρα