Ποιοι και γιατί αιματοκύλισαν την Αεροδιαστημική Βιομηχανία της Τουρκίας-Το PKK βάζει στο στόχαστρο η Άγκυρα

Τρεις ένοπλοι, μεταξύ αυτών μία γυναίκα, χτύπησαν σήμερα νωρίς το απόγευμα αιφνιδιαστικά την είσοδο της ακαδημίας της Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας της Τουρκίας. Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία από το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, αλλά και την σχετική δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ 14 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της τουρκικής πρωτεύουσας. Τρεις από τους τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση, καθώς έχουν πυροβοληθεί από κοντινή απόσταση.

Οι τρομοκράτες έφτασαν στην είσοδο της ακαδημίας της Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας με ταξί, το οποίο στη συνέχεια ανατίναξαν, για να δημιουργήσουν αντιπερισπασμό και εισέβαλαν στην υποδομή, πυροβολώντας και σκοτώνοντας. Στις εγκαταστάσεις της Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας εργάζονται περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι σε διάφορα πόστα. Εκατοντάδες από τους εργαζόμενους που άκουσαν την έκρηξη και τις ανταλλαγές πυροβολισμών έσπευσαν να βρουν καταφύγιο και κλειδώθηκαν σε αίθουσες και χώρους διδασκαλίας.

Οι τρεις τρομοκράτες, ανάμεσα στους οποίους και μία γυναίκα μετά από 2 και πλέον ώρες έπεσαν νεκροί από τα πυρά των ανδρών της αντιτρομοκρατικής που έσπευσαν στο σημείο και προχώρησαν σε εξονυχιστικό έλεγχο του συνόλου των εγκαταστάσεων. Επί ώρες οι τουρκικές αρχές δεν μπορούσαν να αποσαφηνίσουν εάν οι τρομοκράτες κρατούσαν ομήρους κάτι για το οποίο ακόμη και αρκετές ώρες μετά την επίθεση δεν έχουν δώσει λεπτομέρειες. Σημειώνεται πάντως πως η επέμβαση των τουρκικών δυνάμεων ήταν ταχύτατη καθώς έφτασαν στο σημείο και απέκλεισαν την περιοχή μέσα σε επτά λεπτά, όπως σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών σε τουρκικά μέσα.

Συλλυπητήρια μηνύματα για τα θύματα της επίθεσης έχουν στείλει μεταξύ άλλων το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, ο Ρώσος Πρόεδρος αλλά και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε ο οποίος συνομίλησε τηλεφωνικά και με τον Ταγίπ Ερντογάν. Στον σημείο της τραγωδίας βρέθηκε και ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Αλί Γερλίκαγια.

Οι έρευνες της τουρκικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας αλλά και των μυστικών υπηρεσιών της χώρας επικεντρώνονται στο PKK με τα τουρκικά μέσα να αναφέρουν πως ακόμη δεν έχει γίνει ταυτοποίηση ούτε των τούρκων πολιτών, ούτε και των τρομοκρατών.

Η ιστορία της Αεροδιαστημικής βιομηχανίας της Τουρκίας - Γιατί έγινε στόχος τρομοκρατών

Η Αεροδιαστημική βιομηχανία της Τουρκίας είναι βασικά κέντρο ερευνών και εξέλιξης συστημάτων υψηλής τεχνολογίας. Στις εγκαταστάσεις της υπάρχει όμως και σημαντικό κομμάτι συντήρησης των εγχώριων οπλικών συστημάτων της χώρας αλλά και τμήμα συντήρησης οπλικών συστημάτων που έχουν πωληθεί σε τρίτες χώρες. Τα τελευταία χρόνια στους χώρους και τα τμήματα του συγκεκριμένου κέντρου απασχολούνται περισσότεροι από 15.000 εξειδικευμένοι εργαζόμενοι και επιστήμονες. Τα τουρκικά μέσα αναφέρουν πως η Αεροδιαστημική βιομηχανία της χώρας απορροφά κάποια από τα σημαντικότερα μυαλά της Τουρκίας τα οποία διαθέτουν στα επιστημονικά κλιμάκια και σε αυτά της ανάπτυξης διδακτορικούς τίτλους σπουδών.

Η Αεροδιαστημική βιομηχανία ιδρύθηκε το 1973 και είχε ως στόχο να μειώσει η χώρα την εξάρτηση της από τρίτους στο πολεμικό εξοπλισμό και να μειώσει τις κρατικές της δαπάνες. Το 2005 η Αεροδιαστημική βιομηχανία και η εθνική εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών συνενώθηκαν σε έναν οργανισμό στον οποίο οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας έχουν την πλειοψηφία των μετοχών (54.49%).

Το ότι το συγκεκριμένο κέντρο πολεμικής τεχνολογίας έγινε στόχος μπορεί να συνδέεται τόσο με εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς «παράγοντες». Το PKK θα είναι μετά βεβαιότητας μέσα στους ερευνητικούς στόχους των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας χωρίς να αποκλείεται και εμπλοκή τρίτων.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Η Χεζμπολάχ λέει ότι χρησιμοποίησε για πρώτη φορά πυραύλους ακριβείας στις συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό
Πέντε νεκροί και 22 τραυματίες στην τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα
Politico: Το τέλος της βρετανικής αυτοκρατορίας
ΒΙΝΤΕΟ: Τουλάχιστον 14 νεκροί λόγω της καταιγίδας Trami στις Φιλιππίνες-Δεκάδες χιλιάδες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους
Ποιοι και γιατί αιματοκύλισαν την Αεροδιαστημική Βιομηχανία της Τουρκίας-Το PKK βάζει στο στόχαστρο η Άγκυρα
ΒΙΝΤΕΟ: Τέσσερις νεκροί και 14 τραυματίες από την τρομοκρατική επίθεση στην Τουρκία-Εξουδετερώθηκαν οι δράστες
Λήξη συναγερμού στο αεροδρόμιο του Μπέρμιγχαμ-Αποκαταστάθηκε η λειτουργία του
Η ιστορία της Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας της Τουρκίας-Γιατί έγινε στόχος τρομοκρατών
Οι πρώτες εικόνες από την εισβολή των ενόπλων στις εγκαταστάσεις της αεροπορικής βιομηχανίας στην Τουρκία
ΒΙΝΤΕΟ: Έκρηξη και πυροβολισμοί στην Αεροδιαστημική Βιομηχανία-Αναφορές για νεκρούς και τραυματίες στην Άγκυρα