Τις κυπριακές προτεραιότητες για την ΕΕ ανέλυσε ο ΠτΔ στον Κόστα ενόψει του νέου θεσμικού κύκλου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης είχε σήμερα κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον επόμενο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Αντόνιο Κόστα, ο οποίος θα αναλάβει τα καθήκοντα του την 1η Δεκεμβρίου και πραγματοποιεί πριν από την έναρξη της θητείας του περιοδεία στις πρωτεύουσες των κρατών μελών της ΕΕ.

Ο κ. Κόστα συζητά με τους ηγέτες για τις μεθόδους εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τις προτεραιότητες των κρατών μελών για τον επόμενο θεσμικό κύκλο.

Το μεσημέρι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέθεσε γεύμα εργασίας στον κ. Κόστα, στη Λάρνακα.

Τόσο κατά τη διάρκεια της κατ΄ιδίαν συνάντησης τους στο Προεδρικό Μέγαρο όσο και κατά το γεύμα εργασίας, εκτός από τους τρόπους εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τις προτεραιότητες που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει για τον επόμενο θεσμικό κύκλο, συζητήθηκε το Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο εθνικό πρόβλημα, όπως αυτές διαμορφώθηκαν μετά το δείπνο μεταξύ του Προέδρου, του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Ερσίν Τατάρ και του ΓΓ των ΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρες, στη Νέα Υόρκη, και αναφέρθηκε στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Απριλίου, όπου διασυνδέεται σαφώς η οποιαδήποτε πρόοδος στις ευρωτουρκικές σχέσεις με τις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Αναφορικά με τις μεθόδους εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέπτυξε τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και κατέθεσε εισηγήσεις, τονίζοντας ότι θα πρέπει να έχουμε μια Ευρώπη πιο στρατηγικά αυτόνομη, πιο ανταγωνιστική και καλύτερα εξοπλισμένη και ευέλικτη, για να αντιμετωπίσει άμεσες και μελλοντικές προκλήσεις.

Σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες για τον νέο θεσμικό κύκλο της στρατηγικής ατζέντας 2024-2029, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι θα πρέπει οι προτεραιότητες να είναι η ενίσχυση του διεθνούς ρόλου της ΕΕ, η ενίσχυση της ασφάλειας της και η ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας και της ανταγωνιστικότητας της Ένωσης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ακόμη ότι στόχος αυτής της στρατηγικής ατζέντας για την επόμενη πενταετία, θα πρέπει να είναι η εδραίωση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.

Το Μεταναστευτικό ήταν, επίσης, ένα εκ των θεμάτων που απασχόλησαν τις συζητήσεις και για το οποίο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επεσήμανε πως θα πρέπει να συνεχίσει να απασχολεί την ΕΕ κατά τον νέο θεσμικό κύκλο, ενώ σημείωσε ότι θα πρέπει να διεξαχθεί στρατηγική συζήτηση για την κατάσταση στη Συρία το συντομότερο δυνατόν, αφού το θέμα αυτό επηρεάζει σειρά τομεακών πολιτικών της ΕΕ και ειδικότερα τη Μετανάστευση.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ακόμα ότι, παράλληλα με τη συνέχιση της στήριξης της ΕΕ στην Ουκρανία, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη Νότια Γειτονία και στη Μέση Ανατολή, με την ΕΕ να αναλαμβάνει πιο πρωταγωνιστικό ρόλο.

Τέλος, για την Ανταγωνιστικότητα, που θα είναι το κυρίαρχο θέμα εντός της ΕΕ το επόμενο διάστημα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέπτυξε τις θέσεις της Κυπριακής Κυβέρνησης για τη μείωση των εξαρτήσεων, τη μείωση του διοικητικού άχθους, την εμβάθυνση της νέας αγοράς, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη συνδεσιμότητα στη ναυτιλία, στις ηλεκτρικές και ψηφιακές διασυνδέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Έρχονται νέα μέτρα στήριξης-Θετικός στις εισηγήσεις των συμπολιτευόμενων κομμάτων ο Κεραυνός
Επιμένει σε «πρόωρες εκλογές» το ΡΤΚ-Κριτική στο ψευδοκράτος από το ΚΑ
Πιστεύει πως τα ΗΕ βρήκαν δίκαια τα «τρία άλφα» του ο Τατάρ-«Τα ψηφίσματα μπορούν να αλλάξουν εν μία νυκτί»
Τις κυπριακές προτεραιότητες για την ΕΕ ανέλυσε ο ΠτΔ στον Κόστα ενόψει του νέου θεσμικού κύκλου
Αίτημα Μυλωνά για συζήτηση του Κυπριακού από την Ολομέλεια της Βουλής
Άρχισε ο στρατηγικός διάλογος Κύπρου και ΗΠΑ-Επί τάπητος ζητήματα ασφάλειας, εκπαίδευσης και επενδύσεων
Εν αναμονή των εξελίξεων για το Κυπριακό-«Αυτά που πρέπει να γίνουν από την ΕΕ θα γίνουν»
Συνάντηση ΠτΔ με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου-«Περισσότερες στρατηγικές συνομιλίες παρά συμπεράσματα»
Στην Κύπρο ο νέος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου-Συναντάται με τον ΠτΔ
Επιχειρεί να βάλει τάξη στους συνεργάτες της η Βουλή-Προωθούνται αλλαγές