Αίτημα Μυλωνά για συζήτηση του Κυπριακού από την Ολομέλεια της Βουλής

Αίτημα όπως εγγραφεί προς συζήτηση στο Τέταρτο Κεφάλαιο της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων το Κυπριακό, υπό το φως και των πρόσφατων εξελίξεων, προς όφελος της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, υπέβαλε στην Πρόεδρο της Βουλής ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς.

Όπως πληροφορείται ο REPORTER, το θέμα τιτλοφορείται «Οι προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας για επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού προβλήματος και οι κίνδυνοι που παρουσιάζονται από την στάση της Τουρκίας για λύση εκτός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών».

Το κατά πόσον θα συζητηθεί, βέβαια, εξαρτάται από τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε επίπεδο σύσκεψης αρχηγών ή εκπροσώπων κομμάτων και ενδέχεται να υπάρξουν και ενστάσεις, δεδομένου ότι κάποιοι θεωρούν ότι τέτοιου είδους συζητήσεις γίνονται μεταξύ κομμάτων και Προέδρου σε επίπεδο Εθνικού Συμβουλίου. Σε γενικές γραμμές, οι συζητήσεις του Κυπριακού σε κοινοβουλευτικό επίπεδο σπανίζουν, επειδή διαχρονικά θεωρείται ζήτημα που χειρίζεται ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Γίνεται, ωστόσο, κατανοητό πως, εάν όντως το θέμα εγγραφεί, δεν αποκλείεται να ζητηθεί ενημέρωση από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, ο οποίος έτσι κι αλλιώς είχε γνωστοποιήσει από την πρώτη στιγμή την πρόθεσή του για καλύτερη επαφή και συνεργασία με τη Βουλή.

Αιτιολογώντας το αίτημά του, ο κ. Μυλωνάς ανέφερε προς την Αννίτα Δημητρίου πως, στον απόηχο των συναντήσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και τον εγκάθετο της Τουρκίας στα κατεχόμενα, έχει διαφανεί ότι προγραμματίζονται άτυπες διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις, με σκοπό την επανέναρξη διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού προβλήματος.

Η απροκάλυπτη εφαρμογή του μακροχρόνιου σχεδιασμού της Τουρκίας για αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας των κατεχόμενων που συνιστά λύση δυο κρατών, ανατρέπει τις προσπάθειες τόσο της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και της διεθνούς κοινότητας για λύση του Κυπριακού, επεσήμανε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ.

Τόνισε, συνεπώς, πως υπό το φως των πιο πάνω, κρίνεται επιτακτική ανάγκη, η Ολομέλεια να εγγράψει και να συζητήσει άμεσα το εν λόγω θέμα, ώστε με την συζήτηση που θα προκύψει, να εξαχθούν τα κατάλληλα συμπεράσματα προς όφελος της κοινοβουλευτικής διπλωματίας.

Σημειώνεται, πάντως, πως η επιστολή του Παύλου Μυλωνά απεστάλη μία ημέρα μετά την ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με το συμπολιτευόμενο ΔΗΚΟ να παρουσιάζεται πολύ ικανοποιημένο από τις ενέργειες και τους χειρισμούς του Νίκου Χριστοδουλίδη. Στο εσωτερικό του κόμματος, ωστόσο, φαίνεται να εξακολουθεί να επικρατεί ανησυχία για τις εξελίξεις, παρά τα εγκωμιαστικά σχόλια του Νικόλα Παπαδόπουλου. Πρόκειται για ανησυχίες που εκφράστηκαν και το καλοκαίρι, με επιστολή, μάλιστα, τριών μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας προς τον κ. Παπαδόπουλο, και οι οποίες επεκτείνονται πλέον σε απορίες και ζητήματα που προέκυψαν από τις νέες εξελίξεις.

Δειτε Επισης

Πιστεύει πως τα ΗΕ βρήκαν δίκαια τα «τρία άλφα» του ο Τατάρ-«Τα ψηφίσματα μπορούν να αλλάξουν εν μία νυκτί»
Τις κυπριακές προτεραιότητες για την ΕΕ ανέλυσε ο ΠτΔ στον Κόστα ενόψει του νέου θεσμικού κύκλου
Αίτημα Μυλωνά για συζήτηση του Κυπριακού από την Ολομέλεια της Βουλής
Παράνομες οι έρευνες της Αστυνομίας στις Κεντρικές χωρίς εντάλματα-Έκθεση της Επιτρόπου με αυστηρές υποδείξεις
Άρχισε ο στρατηγικός διάλογος Κύπρου και ΗΠΑ-Επί τάπητος ζητήματα ασφάλειας, εκπαίδευσης και επενδύσεων
Μεγαλώνει ο κύκλος συλλήψεων για το κύκλωμα μαστροπείας-Χειροπέδες σε πρώην ποδοσφαιριστή
Εν αναμονή των εξελίξεων για το Κυπριακό-«Αυτά που πρέπει να γίνουν από την ΕΕ θα γίνουν»
Συνάντηση ΠτΔ με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου-«Περισσότερες στρατηγικές συνομιλίες παρά συμπεράσματα»
Στην Κύπρο ο νέος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου-Συναντάται με τον ΠτΔ
Επιχειρεί να βάλει τάξη στους συνεργάτες της η Βουλή-Προωθούνται αλλαγές