To 18% των επιχειρήσεων στην Κύπρο δέχθηκε κυβερνοεπιθέση-Τα αποτελέσματα έρευνας από το CITEA
12:47 - 23 Οκτωβρίου 2024
Το 18% των κυπριακών επιχειρήσεων δέχθηκε κυβερνοεπιθέση κατά το προηγούμενο χρόνο, το 58% των επιχειρήσεων χρησιμοποιεί εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης περιλαμβανομένου του ChatGPT ενώ το 92% σκοπεύει να επενδύσει στον ψηφιακό μετασχηματισμό μέσα στον επόμενο χρόνο.
Αυτά είναι, ανάμεσα σε άλλα, τα ευρήματα των αποτελεσμάτων της Έρευνας του Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής (CITEA) και του Δείκτη CITEA για το 2024, τα οποία παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση του Συνδέσμου τη Δευτέρα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του CITEA, στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν σημαντικά ευρήματα αναφορικά με τις αντιλήψεις, προκλήσεις και προβλέψεις των κυπριακών επιχειρήσεων στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού.
Ορισμένα από τα κυριότερα συμπεράσματα της έρευνας είναι: Πρώτον σε σχέση με τις επενδύσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό, το 92% των επιχειρήσεων σκοπεύει να επενδύσει στον ψηφιακό μετασχηματισμό μέσα στον επόμενο χρόνο. Δεύτερο, σε σχέση με τις προκλήσεις, Το 78% των επιχειρήσεων αναφέρει την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων του προσωπικού ως τη μεγαλύτερη τους πρόκληση.
Τρίτο, σε σχέση με την εμπειρία των πελατών, το 80% των επιχειρήσεων θεωρούν τη φιλική προς τον χρήστη διεπαφή ως κρίσιμο παράγοντα για την ψηφιακή εμπειρία των πελατών.
Τέταρτο, σε σχέση με την κυβερνοασφάλεια, το 18% των επιχειρήσεων δέχθηκε κυβερνοεπιθέση κατά το προηγούμενο χρόνο, ενώ το 82% των επιχειρήσεων θεωρεί την κυβερνοασφάλεια ως βασικό παράγοντα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Πέμπτο, σε σχέση με την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ), το 58% των επιχειρήσεων χρησιμοποιεί εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης περιλαμβανομένου του ChatGPT και έχει κύριες προτεραιότητες την αυτοματοποίηση εργασιών και την ανάλυση δεδομένων.
Παράλληλα, στην εκδήλωση αναλύθηκε ο δείκτης CITEA, ο οποίος μετρά την ψηφιακή ωριμότητα των κυπριακών επιχειρήσεων και παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για τις ψηφιακές δυνατότητες και αδυναμίες των επιχειρήσεων.
Ο δείκτης CITEA κατατάσσει τις επιχειρήσεις σε πέντε επίπεδα ψηφιακής ωριμότητας. Beginner, επιχειρήσεις που ξεκινούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό, Explorer, επιχειρήσεις που πειραματίζονται και μαθαίνουν για τα ψηφιακά εργαλεία, Competent, επιχειρήσεις με καλή κατανόηση και αξιοποίηση ψηφιακών τεχνολογιών, Transformer, επιχειρήσεις που καινοτομούν ενεργά και βελτιστοποιούν τις ψηφιακές τους διαδικασίες και Leader, επιχειρήσεις που ηγούνται και δημιουργούν τάσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Με βάση τα ευρήματα, ένα ποσοστό περίπου στο 56,8% των κυπριακών επιχειρήσεων, βρίσκονται ακόμη στα αρχικά στάδια της ψηφιακής τους μετάβασης (επίπεδα Beginner και Explorer), το 18,8% σε ικανοποιητικό επίπεδο (Competent) και το 24,4% επιδεικνύουν υψηλό βαθμό ψηφιακής ωριμότητας (επίπεδα Transformer και Leader).
Μετά την παρουσίαση, ακολούθησε συζήτηση πάνελ με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Νικόδημου Δαμιανού, του Γενικού Διευθυντή της Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ), Μιχάλη Αντωνίου, και του Προέδρου του CITEA, Δημήτρη Νησιώτη
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: