Επιχειρεί να βάλει τάξη στους συνεργάτες της η Βουλή-Προωθούνται αλλαγές

Μια τάξη επιχειρεί να βάλει η Βουλή σε ό,τι αφορά το ζήτημα των συνεργατών της, αφού ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών βρίσκονται τρεις διαφορετικές τροποποιήσεις του ίδιου Νόμου, ο οποίος τιτλοφορείται «Ο περί Κοινοβουλευτικών Συνεργατών και περί Συναφών Θεμάτων Νόμος».

Η Βουλή έχει ήδη προχωρήσει, κατόπιν ψήφισης κυβερνητικού νομοσχεδίου, στη ρύθμιση του ζητήματος των συνεργατών του Προέδρου της Δημοκρατίας και των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, στον απόηχο λαθών που έγιναν στα πρώτα στάδια της διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη, τα οποία παρέπεμπαν σε βόλεμα, παρά σε συμβουλευτικές υπηρεσίες. Για παράδειγμα είχε επιλεγεί 19χρονη φοιτήτρια να… συμβουλεύει τον Υφυπουργό Τουρισμού, προκαλώντας σάλο, καθώς η απειρία δεν βοήθησε στη διαχείριση του σκανδάλου.

Η ψήφιση αυτής της νομοθεσίας, όμως, δημιούργησε μία ιδιόμορφη κατάσταση, καθώς πλέον το πλαίσιο που αφορά τους συνεργάτες της εκτελεστικής εξουσίας είναι πιο αυστηρό από αυτό που αφορά τους συνεργάτες της νομοθετικής εξουσίας και, ως εκ τούτου, γίνεται κατανοητό πως πρέπει να δημιουργηθούν συνθήκες ομοιομορφίας και ισότητας, εκεί που είναι δυνατόν, δεδομένου ότι πρόκειται περί διαφορετικής φύσεως δουλειές.

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση τον «Ο περί Συμβούλων-Συνεργατών των Μελών της Κυβέρνησης Νόμο του 2024», τέθηκαν συγκεκριμένοι περιορισμοί αλλά και κριτήρια πρόσληψης των συνεργατών της Κυβέρνησης, τα οποία δεν εφαρμόζονται στους συνεργάτες της Βουλής. Κάποια από αυτά, όπως ο αυστηρός περιορισμός στη θητεία, δεν ταιριάζουν στην περίπτωση των κοινοβουλευτικών συνεργατών, όμως τουλάχιστον άλλα κριτήρια θα πρέπει να ευθυγραμμίζονται, όπως και να ξεκαθαρίζονται ζητήματα όπως πόσους συνεργάτες δικαιούται το κάθε κόμμα και ο κάθε βουλευτής, τι μισθό θα λαμβάνουν και ποια στοιχεία τους θα κοινοποιούνται.

Στον Νόμο για τους συνεργάτες της Κυβέρνησης προνοείται όπως τα εν λόγω άτομα κατέχουν τίτλο σπουδών πανεπιστημιακού επιπέδου και δεν έχουν συγγένεια εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι τρίτου βαθμού με το μέλος της Κυβέρνησης με το οποίο θα υπογραφεί η σύμβαση απασχόλησής τους ή πρώτου βαθμού με οποιοδήποτε άλλο μέλος της Κυβέρνησης. Επίσης, δεν πρέπει να έχουν απολυθεί στο παρελθόν από κρατική υπηρεσία ή υπηρεσία της ΕΕ λόγω πειθαρχικού παραπτώματος ή λόγω διάπραξης αδικήματος και πρέπει να γνωρίζουν πολύ καλά Ελληνικά και Αγγλικά.

Σε ό,τι αφορά τις απολαβές τους, αποφασίστηκε όπως δεν είναι λιγότερες από 25 χιλιάδες ευρώ ετησίως. Επίσης, μετά από προηγούμενα που δημιουργήθηκαν επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη, τέθηκε αυστηρός κανονισμός όπως η σύμβαση απασχόλησης των συνεργατών της Κυβέρνησης δεν δύναται να ξεπερνά τα πέντε χρόνια και δεν ανανεώνεται. Συνεπώς είτε λήγει αυτοδικαίως με τη λήξη της θητείας της Κυβέρνησης, είτε με την αποχώρηση του προσώπου με το οποίο συνεργάζονται από το αξίωμά του.

Στην περίπτωση των κοινοβουλευτικών συνεργατών υπάρχει νομοθεσία, στην οποία διαφέρει η προϋπόθεση σε ό,τι αφορά την συγγένεια, καθώς αναφέρεται πως το πρόσωπο δεν πρέπει να έχει συγγένεια εξ αίματος ή εξ αγχιστείας πρώτου βαθμού με εν ενεργεία βουλευτή, αφού επί της ουσίας αποκλείονται μόνο οι πολύ στενοί συγγενείς και ανοίγει ο δρόμος για ξαδέλφια, αδελφότεχνους κτλ. Σε ό,τι αφορά τη μισθοδοσία, υπολογίζεται κατ’ αναλογία της μισθοδοτικής κλίμακας Α8 της δημόσιας υπηρεσίας. Δεν υπάρχει χρονικό όριο στην παροχή υπηρεσιών.

Επί τάπητος θα τεθούν σήμερα οι τροποποιήσεις που κατέθεσαν οι βουλευτές, ώστε να εκσυγχρονιστεί και να εναρμονιστεί περισσότερο ο Νόμος για τους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες. Η πρώτη αφορά πρόταση νόμου της Προέδρου της Βουλής, Αννίτας Δημητρίου, και αποσκοπεί στην πλήρωση ορισμένων κενών και ασαφειών που έχουν παρατηρηθεί από τη μέχρι τούδε εφαρμογή του βασικού νόμου και καθορισμός επακριβούς αριθμού των κοινοβουλευτικών συνεργατών τους οποίους έκαστο κοινοβουλευτικό κόμμα ή ανεξάρτητος βουλευτής έχει δικαίωμα να εργοδοτήσει σε κάθε Βουλευτική Περίοδο. Μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος της Βουλής εισηγείται όπως το κάθε κόμμα να έχει το δικαίωμα εργοδότησης διπλάσιων κοινοβουλευτικών συνεργατών από τον αριθμό εδρών που κατέχει, ενώ κάθε ανεξάρτητος βουλευτής έχει το δικαίωμα εργοδότησης ενός συνεργάτη.

Η δεύτερη πρόταση νόμου είναι διακομματική και την υπογράφουν ο βουλευτής των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, οι βουλευτές του ΔΗΚΟ Χρίστος Ορφανίδης, Ζαχαρίας Κουλίας και Παύλος Μυλωνάς, ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούττας και οι ανεξάρτητοι Ανδρέας Θεμιστοκλέους και Αλεξάνδρα Ατταλίδου. Στόχος της πρότασης νόμου είναι ο καθορισμός των απολαβών που λαμβάνει κοινοβουλευτικός συνεργάτης, ώστε να υπολογίζονται κατ’ αναλογίαν των συνδυασμένων μισθοδοτικών κλιμάκων Α8-10-11 της δημόσιας υπηρεσίας και του ευρύτερου δημόσιου τομέα αντί της μισθοδοτικής κλίμακας Α8, ως ισχύει σήμερα. Ουσιαστικά, στο πλαίσιο του θεσμού των κοινοβουλευτικών συνεργατών υπάρχουν πρόσωπα που εργοδοτούνται για πάνω από 20 χρόνια αλλά παραμένουν στην ίδια μισθολογική κλίμακα και οι βουλευτές ζητούν όπως στον νόμο προνοείται κλίμακα Α8-10-11.

Η τρίτη πρόταση νόμου είναι του προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και βουλευτή του ΔΗΣΥ, Δημήτρη Δημητρίου, η οποία επί της ουσίας επιδιώκει να κάνει την εναρμόνιση με τον καινούριο νόμο για τους συνεργάτες της Κυβέρνησης. Ως σκοπός του νόμου αναφέρεται η πλήρωση ορισμένων κενών και ασαφειών τα οποία έχουν παρατηρηθεί κατά την εφαρμογή του βασικού νόμου και των οποίων η πλήρωση και/ή ρύθμιση έχει κριθεί αναγκαία, κατ’ αναλογία των διατάξεων του περί Συμβούλων-Συνεργατών των Μελών της Κυβέρνησης Νόμου.

Ως εκ τούτου, ο κ. Δημητρίου προσπαθεί να εισάγει πρόνοια ώστε να υπάρχουν οι ίδιοι περιορισμοί στην συγγένεια. Επίσης εισηγείται ρύθμιση της διαδικασίας δημοσιοποίησης των στοιχείων των συνεργατών, κάτι που τα περισσότερα κόμματα έπραξαν αυτοβούλως πριν από λίγο καιρό αλλά δεν υπήρχε σχετική υποχρέωση από τη νομοθεσία.

Δειτε Επισης

Στην Κύπρο ο νέος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου-Συναντάται με τον ΠτΔ
Επιχειρεί να βάλει τάξη στους συνεργάτες της η Βουλή-Προωθούνται αλλαγές
Ανέβηκε level ο συντονισμός ΔΗΚΟ και Κυβέρνησης-«Κομβικής σημασίας» συνάντηση
Στη διατήρηση του momentum ποντάρει ο Πρόεδρος-Επιδιώκει σύντομη σύγκληση πενταμερούς
Πάνω από 20 δράσεις αξίας πέραν των €30 εκατ. για την ύπαιθρο Τροόδους-Οι εξαγγελίες Χριστοδουλίδη
Ενισχυμένο πλαίσιο συνεργασίας υιοθέτησαν Πρόεδρος και ΔΗΚΟ-Τα βρίσκουν στο κυβερνητικό έργο
Εγκαινιάζει περιοδεία στην κυπριακή περιφέρεια ο Πρόεδρος-Ανταλλάζει απόψεις για ανάπτυξη των περιοχών
Φθάνει την Τετάρτη στην Κύπρο ο νέος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου-Συναντά Χριστοδουλίδη
Έστειλε επιστολή στον ΓΓ ο Πρόεδρος μετά το δείπνο-Αναμένει τη διευρυμένη συνάντηση, δηλώνει ετοιμότητα
Επί τάπητος Κυριακό και Προεδρία της Ε.Ε. σε συνάντηση Ραουνά-Δημάρχου Αμμοχώστου