Πρόκληση για αγροδιατροφικό σύστημα οι επιπτώσεις κλιματικής αλλαγής
17:06 - 22 Οκτωβρίου 2024
Οι δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αποτελούν τη σημαντικότερη πρόκληση για τον μετασχηματισμό του αγροδιατροφικού συστήματος της Κύπρου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, Γιαννάκης Γαβριήλ, κατά τις εργασίες της πρώτης Περιφερειακής Συνάντησης των Προέδρων των Επιτροπών Γεωργίας και Τροφίμων των εθνικών κοινοβουλίων της Περιφέρειας Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας, που άρχισαν σήμερα στα Τίρανα.
Στην ομιλία του, ο κ. Γαβριήλ αναφέρθηκε στον αρνητικό αντίκτυπο των ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως οι παρατεταμένες ξηρασίες και οι έντονοι καύσωνες, στην αποδοτικότητα των καλλιεργειών και στην παραγωγικότητα του ζωικού κεφαλαίου, και υπογράμμισε την ανάγκη ανάληψης συλλογικών δράσεων για τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας και την προώθηση βιώσιμων γεωργικών πρακτικών.
Επισήμανε, περαιτέρω, την ανάγκη προσαρμογής των γεωργικών πρακτικών ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Τόνισε τη σημασία ενίσχυσης των επενδύσεων στην έρευνα και την ανάπτυξη ανθεκτικών καλλιεργειών και καινοτόμων τεχνολογιών, για την προσαρμογή των αγροτών στις μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες.
Παράλληλα, ανέδειξε τη σημασία βελτίωσης της διαχείρισης των υδάτων και της υποστήριξης αγροπεριβαλλοντικών πρακτικών, όπως η αμειψισπορά, η βιολογική γεωργία και η εγκατάσταση νησίδων βιοποικιλότητας.
Για την επιτυχία αυτών των προσπαθειών, υπογράμμισε ο κ. Γαβριήλ, απαιτείται η εκπαίδευση των αγροτών για την υλοποίηση βιώσιμων γεωργικών πρακτικών.
Αναφέρθηκε στις βασικές πτυχές της Εθνικής Στρατηγικής της Κύπρου για τη γεωργία, που υιοθετήθηκε πρόσφατα και η οποία στοχεύει στην ενίσχυση της καινοτομίας και της βιωσιμότητας του αγροτικού τομέα μέσω στοχευμένης οικονομικής στήριξης.
Τόνισε ότι η Στρατηγική αυτή προάγει την αποδοτική χρήση των φυσικών πόρων, την αξιοποίηση προηγμένων συστημάτων άρδευσης και την εφαρμογή λύσεων έξυπνης γεωργίας, που βελτιώνουν την παραγωγικότητα, μειώνοντας ταυτόχρονα το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Έκανε, επίσης, μνεία στην Κοινή Δήλωση που υιοθετήθηκε στη Σύνοδο Υπουργών Γεωργίας MED9 που φιλοξένησε πρόσφατα η Κύπρος, με την οποία καλείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαμορφώσει μια πανευρωπαϊκή στρατηγική για την αποτελεσματική διαχείριση των υδάτων προς αντιμετώπιση των αυξανόμενων επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.
Ο κ. Γαβριήλ υπογράμμισε ότι τέτοιες πρωτοβουλίες αντικατοπτρίζουν τις κοινές ανησυχίες των μεσογειακών χωρών και την επείγουσα ανάγκη για συλλογική δράση στην αντιμετώπιση των δυσμενών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Υπογράμμισε, ακόμα, τον πολύ σημαντικό ρόλο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και Φυσικών Πόρων στη διεξαγωγή ουσιαστικού διαλόγου με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για τα γεωργικά ζητήματα, αφενός, όσον αφορά στη διασκέδαση των ανησυχιών των αγροτών και, αφετέρου, στην ενίσχυση της λογοδοσίας της εκτελεστικής εξουσίας για την τήρηση των δεσμεύσεων που απορρέουν από την Εθνική Στρατηγική για τη Γεωργία.
«Η άσκηση ενδελεχούς κοινοβουλευτικού ελέγχου και η παρακολούθηση της προόδου υλοποίησης των δεσμεύσεων αυτών είναι καίριας σημασίας, ώστε να διασφαλιστεί η επίτευξη των φιλόδοξων στόχων που έχουν τεθεί», κατέληξε ο κ. Γαβριήλ.
Πηγή: ΚΥΠΕ