Ξεκαθαρίζει για την Δ' Φάση του Αποχετευτικού Λάρνακας ο ΕΟΑ-«Πλήρης διαφάνεια»

Με πλήρη διαφάνεια οι αποφάσεις και οι χειρισμοί για τη Δ’ Φάση του Αποχετευτικού Συστήματος Λάρνακας, αναφέρει ο Επαρχιακός Οργανισμός Αυτοδιοίκησης Λάρνακας (ΕΟΑΛ).    

Σε ανακοίνωση του ΕΟΑ Λάρνακας αναφέρεται σε επιστολή του Βουλευτή Πρόδρομου Αλαμπρίτη προς τον Πρόεδρο του ΕΟΑΛ, η οποία κοινοποιήθηκε στον Τύπο και αναφέρεται στους λόγους καθυστέρησης και στο αυξημένο κόστος της Δ Φάσης του Αποχετευτικού Συστήματος, που περιλαμβάνει τον Δήμο Αραδίππου -Δημοτικό Διαμέρισμα Λιβαδιών και τις Κοινότητες Βορόκληνης και Πύλας.  

Στην ανακοίνωση του Οργανισμού αναφέρεται ότι «το κόστος, τα χρονοδιαγράμματα, η επιβολή τελών και οι διαδικασίες υλοποίησης των έργων του αποχετευτικού συστήματος Λάρνακας αποτελούσαν θέματα συζήτησης και ενημέρωσης στα αρμόδια όργανα του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λάρνακας (ΣΑΛ) και από την 1η Ιουλίου 2024 του ΕΟΑΛ».

«Στο πλαίσιο της πλήρους διαφάνειας, οι λόγοι της καθυστέρησης και της αύξησης του κόστους υλοποίησης της Δ’ Φάσης του Αποχετευτικού Συστήματος Λάρνακας (Δήμος Αραδίππου – Δημοτικό Διαμέρισμα Λιβαδιών – Κοινότητες Βορόκληνης και Πύλας) είναι απόλυτα γνωστοί. Οι αποφάσεις και οι χειρισμοί των τοπικών αρχών του Δήμου Αραδίππου επηρέασαν σαφώς το έργο, τόσο ως προς την υλοποίηση όσο και ως προς το κόστος» σημειώνεται.

Ο Οργανισμός αναφέρει επίσης στην ανακοίνωση του ότι «για την αποφυγή λανθασμένων εντυπώσεων και την ενημέρωση των ενδιαφερομένων, διευκρινίζεται ότι στο πλαίσιο της προετοιμασίας του προϋπολογισμού των Συμβουλίων Αποχετεύσεων για την περίοδο 1/1/2024 – 30/6/2024, δόθηκαν γραπτές οδηγίες από το Υπουργείο Εσωτερικών (επιστολή ημερομηνίας 01/08/2023), σύμφωνα με τις οποίες η επιβολή των αποχετευτικών τελών, για λόγους ομοιόμορφης εφαρμογής, θα πραγματοποιηθεί το Β’ εξάμηνο του 2024 από τους νέους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης».

Σημειώνεται ότι «βάσει των διατάξεων των περί Αποχετεύσεων Λάρνακας Κανονισμών του 1991 έως 2021, τα αποχετευτικά τέλη καταβάλλονται σε ετήσια βάση. Ως εκ τούτου, ο ΕΟΑΛ, ακολουθώντας τις οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών, έχει επιβάλει το ετήσιο αποχετευτικό τέλος για το 2024 κατά το Β’ εξάμηνο του έτους».

Επίσης, όπως αναφέρεται, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της τελευταίας Μελέτης Βιωσιμότητας για τα έργα της Δ’ Φάσης του Αποχετευτικού Συστήματος Λάρνακας, η οποία εκπονήθηκε το 2023, η εκτιμώμενη διάρκεια του έργου, από την ετοιμασία των εγγράφων για την αγορά υπηρεσιών Συμβούλων Μελετητών μέχρι την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών εργασιών, υπολογίζεται σε περίπου 111 μήνες.

Προστίθεται ότι η δημοπράτηση για την ανάθεση των Συμβούλων Μελετητών αναμένεται το 2025, ενώ η αρχική μελέτη εκπονήθηκε το 2005 από την Κοινοπραξία Sogreah- A.F. Modinos & S.A. Vrahimis, κατόπιν εντολής του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ). Η μελέτη αφορούσε τον Δήμο Αραδίππου και την τότε Κοινότητα Λιβαδιών, με εκτιμώμενο κόστος €34.588.789,00 χωρίς το κόστος μελετών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «το 2018, κατόπιν εντολής του ΤΑΥ, εκπονήθηκε νέα μελέτη στην οποία συμπεριλήφθηκαν οι Κοινότητες Βορόκληνης και Πύλας, οι οποίες δεν περιλαμβάνονταν στην αρχική μελέτη του 2005. Η μελέτη του 2018 επικαιροποιήθηκε το 2023, κατόπιν εντολής του ΣΑΛ, με το συνολικό κόστος να εκτιμάται στα €270.000.000,00».

Το χρονοδιάγραμμα επιβολής των αποχετευτικών τελών, προστίθεται στην ανακοίνωση «εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο με απόφαση αρ. 92.417, ημερομηνίας 5/1/2022, λαμβάνοντας υπόψη την πολιτική της Κυβέρνησης σχετικά με τη χορήγηση κρατικής ενίσχυσης στο Έργο. Σύμφωνα με αυτή την απόφαση, το ετήσιο τέλος αποχέτευσης που θα βαρύνει τους ιδιοκτήτες στους Δήμους θα ανέρχεται στο 0,7‰ επί της αξίας των ακινήτων, για περίοδο 25 ετών, με βάση την τελευταία εκτιμημένη αξία των ακινήτων από το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας».

«Τα δικαιώματα που καταβάλλουν οι πολίτες στο πλαίσιο ανάπτυξης τεμαχίων επιβάλλονται δυνάμει του περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμου, ως προϋπόθεση έκδοσης Άδειας Διαχωρισμού. Τα αποχετευτικά τέλη επιβάλλονταν βάσει του περί Αποχετευτικών Συστημάτων Νόμου, και από την 1η Ιουλίου 2024 επιβάλλονται βάσει του περί Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης Νόμου του 2022», καταλήγει η ανακοίνωση του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Λάρνακας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Προειδοποιεί με αδικαιολόγητες απουσίες όσους μεταβούν στη διαμαρτυρία Φειδία το ΥΠΑΝ (pics)
Κάλεσμα για λύσεις στο θέμα της Ισότητας Φύλων-«Προτεραιότητα της Κυβέρνησης»
Αρχίζει η αναβάθμιση στάσεων λεωφορείων-Πενταετές πλάνο ανακοίνωσαν τα Δημόσια Έργα
Δεν λειτουργεί η σελίδα του ΓΕΣΥ-Αναφορές σε τεχνικά ζητήματα από τον ΟΑΥ
Μήνυμα περιφερειακής σταθερότητας από Κύπρο και Αίγυπτο-Συμφωνία για πλαίσιο διμερούς συνεργασίας
Ξεκαθαρίζει για την Δ' Φάση του Αποχετευτικού Λάρνακας ο ΕΟΑ-«Πλήρης διαφάνεια»
Γύρισαν την πλάτη στο Φειδία οι οργανωμένοι μαθητές-Δεν συμμετέχουν στην διαμαρτυρία για κινητά
Πέφτει η θερμοκρασία, πνέουν ισχυροί άνεμοι
Κανονικά η λειτουργία του φαρμακείου στο Νοσοκομείο Λεμεσού-«Δεν μπορεί ο ΟΚΥπΥ να κάνει προαγωγές»
Κυβερνητικές ζυμώσεις για την ακρίβεια-Μελετά τα μέτρα των συντεχνιών, διαβουλεύεται με τη συμπολίτευση