Αντεπιτίθεται στα πυρά που δέχεται για το Φορέα το Προεδρικό-«Σκόπιμη και προσβλητική αναφορά»

Αντιστρέφει τα πυρά που δέχεται η Κυβέρνηση, για την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, να προβεί σε αναφορά του Νόμου που ψήφισε η Βουλή, για την Επιτροπή του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης, ο οποίος υποχρεούται να αναρτά στην ιστοσελίδα του, κατάλογο με τα πρόσωπα, φυσικά και νομικά που καταβάλουν κατά το προηγούμενο έτος, ποσά, που υπερβαίνουν τις πέντε χιλιάδες ευρώ.

Σε ανακοίνωσή του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, κάνει λόγο για προσπάθεια πολιτικοποίησης του ζητήματος, η οποία προκαλεί αρνητική εντύπωση, με την επίκληση στην διαφάνεια και στη λογοδοσία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κ. Λετυμπιώτη, «ως ο θεματοφύλακας του Συντάγματος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο τον τροποποιητικό Νόμο του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης, κατόπιν σύστασης της Νομικής Υπηρεσίας περί ενδεχόμενων αντισυνταγματικών διατάξεων».

Η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για αναφορά του Νόμου, σημειώνει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, «εδράζεται στην υποχρέωση και την ευθύνη που απορρέουν εκ του αξιώματός του, σε περιπτώσεις κατά τις οποίες περιέχονται πρόνοιες που άπτονται συμβατότητας με το Σύνταγμα, το οποίο είναι ο υπέρτατος νόμος της Δημοκρατίας και ουδείς νόμος δύναται καθ’ οιονδήποτε τρόπο να είναι αντίθετος ή ασύμφωνος προς οποιαδήποτε διάταξή του ή προς οποιαδήποτε υποχρέωση επιβάλλεται στη Δημοκρατία».

Όπως εξηγεί, το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο θα αποφανθεί και η απόφασή του θα είναι απόλυτα σεβαστή. «Η προσπάθεια πολιτικοποίησης ενός ζητήματος που άπτεται του Συντάγματος προκαλεί ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση, ειδικά όταν γίνεται κατ’ επίκληση της διαφάνειας και της λογοδοσίας, που ούτως ή άλλως διασφαλίζονται, αφού ο κατάλογος των δωρητών κοινοποιείται τόσο στην Ελεγκτική Υπηρεσία όσο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων».

Τονίζει πως «η δε σκόπιμη αναφορά σε «Ταμείο της συζύγου του Προέδρου» είναι προσβλητική. Το Ταμείο τυγχάνει διαχείρισης από τον Γενικό Λογιστή της Δημοκρατίας και όλοι οι λογαριασμοί κατατίθενται στον Γενικό Ελεγκτή και στη Βουλή με πλήρη διαφάνεια».

Επισημαίνει ακόμα ότι «η σύζυγος του εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας προεδρεύει του Φορέα, ο οποίος συστάθηκε το 2014, όπως και άλλων φιλανθρωπικών οργανισμών, στο πλαίσιο της κοινωνικής δράσης που αναπτύσσει. Προκαλεί τουλάχιστον εντύπωση η επιχείρηση διαστρέβλωσης των πραγματικών γεγονότων, αλλά και η αντίδραση στην αναφορά ενδεχόμενων αντισυνταγματικών προνοιών, παρά του ότι πλείστα έχουν ήδη τεθεί κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων».

«Ο Πρόεδρος παραμένει αιχμάλωτος των προσδοκιών»

Σε ανακοίνωσή του, ο Νίκος Γεωργίου, βουλευτής του ΔΗΣΥ, εξαπέλυσε τα πυρά του στον Πρόεδρο για το θέμα του Φορέα, υποστηρίζοντας ότι παραμένει αιχμάλωτος των προσδοκιών που καλλιέργησε μέσα από τις εξαγγελίες του.

Σημειώνει ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, 20 μήνες μετά την εκλογή του παραμένει αιχμάλωτος των προσδοκιών που καλλιέργησε μέσα από τις εξαγγελίες του. Εξελέγη με σύνθημα τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, όμως τα έργα και οι ημέρες του φαίνεται να κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Αναντίλεκτα είναι Συνταγματικό δικαίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας η αναφορά στο Ανώτατο. Είναι, την ίδια ώρα ωστόσο, δικαίωμα των πολιτικών κομμάτων και των πολιτών να τον κρίνουν πολιτικά». 

Επισημαίνει ακόμα πως «η ανάγκη στις μέρες μας για διαφάνεια και λογοδοσία έχει υπερκεράσει το όποιο αίσθημα εμπιστοσύνης, καλής πίστης και αρετής διαθέτει το όποιο δημόσιο πρόσωπο. Είναι γι’ αυτό που με νομοθεσίες και θεσμικές παρεμβάσεις επιχειρούμε να καλύψουμε κενά και διάκενα, ώστε να μην έχει την ευκαιρία οποιοσδήποτε να δρα στο περιθώριο εξυπηρετώντας αλλότρια συμφέροντα. Μόνο έτσι διασφαλίσουμε τη διαφάνεια και το Κράτος Δικαίου. Μόνο έτσι μπορούμε να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας».

Τονίζει εξάλλου ότι «η νομοθεσία που ψηφίστηκε και έγινε αναφορά στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν προβλέπει τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από όσα προβλέπει η νομοθεσία για τις ιδιωτικές εισφορές των πολιτικών κομμάτων που εφαρμόζεται χωρίς κανένα πρόβλημα από το 2012». 

Εύλογα, συνεχίζει ο κ. Γεωργίου, «τίθεται το ερώτημα γιατί να μην ισχύσει το ίδιο για έναν φιλανθρωπικό φορέα του οποίου προεδρεύει ένα πολιτικά εκτεθειμένο πρόσωπο, όπως η σύζυγος του εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας». 

Αναφέρει ακόμα πως «κατανοητή η ανάγκη προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, πλην όμως, δεν είναι δυνατό να χρησιμοποιείται ο Γενικός Κανονισμός των προσωπικών δεδομένων ως πρόσχημα και/ή δικαιολογία για την παρεμπόδιση του πολίτη να γνωρίζει την πηγή των πόρων του Φορέα, ώστε να επιτυγχάνεται η λογοδοσία των οργάνων που το διαχειρίζονται».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση του, καταλήγει, «θα έπρεπε να ήταν οι πρώτοι, πιο μπροστά και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που να παρείχαν με νομοσχέδια, κανόνες δεοντολογίας και σοβαρές πρακτικές κάθε εγγύηση διαφάνειας σε μια νομοθεσία που αγγίζει τον ίδιο και το στενό του περιβάλλον ως Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Την επόμενη εβδομάδα η συνάντηση Μενελάου και Ονάρ για τα σημεία διέλευσης
Πράσινο Υπουργικού για το δικαίωμα ψήφου από τα 17-Η δέσμη με δεκατρείς τροποποιήσεις στη νομοθεσία
«Ιστορική» χαρακτήρισε ο ΠτΔ την απόφαση για έγκριση δικαιώματος ψήφου από τα 17 έτη
Δικαίωμα ψήφου στα 17 και αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επί τάπητος στο Υπουργικό
Ξαναζωντάνεψε η συζήτηση για το Κυπριακό στο εσωτερικό μέτωπο-Το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ και οι διαφωνίες
Κατηγορίες Τατάρ σε Χριστοδουλίδη-«Υπερέβη τα συμφωνηθέντα» της Νέας Υόρκης στη χθεσινή συνάντηση
Πιθανή επίσκεψη Μέτσολα στην Κύπρο την άνοιξη-Ορίζοντας ο Απρίλιος
Την ανάγκη για επαρκή προετοιμασία ενόψει Ντι Κάρλο και πενταμερούς επισήμανε η πρόεδρος του ΔΗΣΥ
Κόντρα ΑΚΕΛ και Κυβέρνησης με φόντο το πακέτο του ΠτΔ για οδοφράγματα-«Η σοβαρότητα των στιγμών απαιτεί υπευθυνότητα»
Για τα οδοφράγματα το «take it or leave it» του Προέδρου-«Πρέπει να περιέχουν την πτυχή της αμοιβαιότητας»