Πήρε θέση η Κυβέρνηση για την αναφορά του Νόμου για τον Φορέα-Διαψεύδει τα περί αδιαφάνειας

Πήρε επίσημα θέση η Κυβέρνηση, για τα πυρά που δέχεται ο Πρόεδρος, σε σχέση με την αναφορά στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, του Νόμου που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή, με βάση τον οποίο η Επιτροπή του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης (ΑΦΚΣ) υποχρεώνεται να αναρτά στην ιστοσελίδα του, κατάλογο με τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, που κατέβαλαν κατά το προηγούμενο έτος, ποσά, τα οποία υπερβαίνουν τις πέντε χιλιάδες ευρώ (€5,000) καθώς το συνολικό ποσό, που καταβλήθηκε από κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο υπέρ του Φορέα.

Σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση, ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Αντωνίου, εξήγησε ότι δεν πρόκειται για αναπομπή, αλλά αναφορά, ώστε να ξεκαθαρίζει εάν η δημοσιοποίηση παραβιάζει ευρωπαϊκές οδηγίες, ενώ τονίζει ότι τόσο η Βουλή, όσο και ο Γενικός Ελεγκτής, ενημερώνονται για τα ποσά που δωρίζονται στο ταμείο.

Συμφωνα με τον κ. Αντωνίου, «διαφάνεια υπάρχει και τα ονόματα των δωρητών καταγράφονται και κοινοποιούνται στη Βουλή και στην Ελεγκτική Υπηρεσία, άρα αυτό το σχήμα διασφαλίζεται. Εκείνο για το οποίο υπάρχει μία λογική αμφιβολία, είναι το κατά πόσον η Εκτελεστική Εξουσία νομιμοποιείται να δημοσιοποιεί στο διαδίκτυο τους δωρητές και τα ποσά που προσφέρουν. Υπάρχει ένα νομικό σχήμα κατά πόσον αυτό επηρεάζει ευρωπαϊκές οδηγίες. Γι’ αυτό ο Πρόεδρος δεν ανέπεμψε το Νόμο στη Βουλή, αλλά αυτό το νομικό ζήτημα που υπάρχει αποφάσισε να το θέσει ενώπιον Δικαστηρίου, που έχει την αρμοδιότητα να αποφασίσει και οποιαδήποτε κι αν είναι η απόφαση θα γίνει σεβαστή».

Σημείωσε ότι «δεν έχει σχέση με το ότι του Ταμείου προεδρεύει η εκάστοτε Πρόεδρος και στην προκειμένη περίπτωση η σύζυγος του Προέδρου. Είναι εντελώς ανεξάρτητο αυτό το ζήτημα. Δεν είναι ότι ο Πρόεδρος δεν θέλει τη διαφάνεια γιατί είναι η σύζυγός του. Αυτά τα πράγματα, επιτρέψτε μου να πω ότι δεν ευσταθούν».

Τόνισε ότι «με τη ίδια λογική στο ραδιομαραθώνιο μπορεί κάποιος να προσφέρει ένα ποσό, δεν σημαίνει ότι χρηματίζει το κράτος. Μέχρι τώρα αυτό που ισχύει είναι ότι τη διαχείριση των χρημάτων την έχει ο Γενικός Λογιστής, που είναι ένας θεσμός που τυγχάνει αξιοπιστίας και μετέχουν και τρεις υπουργοί στην ελεγκτική επιτροπή».

Καταληκτικά σημείωσε πως, «ο κατάλογος δημοσιοποιείται στη Βουλή και στην Ελεγκτική Υπηρεσία. Γύρω από αυτά τα ζητήματα διασφαλίζεται η διαφάνεια, η λογοδοσία και λοιπά. Εκείνο που έγινε με τον τροποποιητικό Νόμο είναι η υποχρέωση του Φορεά να αναρτά αναλυτική κατάσταση των δωρητών που προσφέρουν πέντε χιλιάδες και πάνω. Άρα υπάρχει αυτή η διελκυστίνδα εάν παραβιάζονται ευρωπαϊκές οδηγίες και γι’ αυτό ο Πρόεδρος έκανε αναφορά στο Ανώτατο».

Υπενθμίζεται ότι η Αναφορά καταχωρίστηκε την περασμένη βδομάδα και στη βάση ενημέρωσης από τη ΝΥ αναμένεται να επιδοθεί μέχρι αύριο. Ορίστηκε για οδηγίες στις 30/10/2024.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο Ανώτατο ανέφερε ο ΠτΔ τον νόμο για Φορέα Κοινωνικής Στήριξης-Απαντά στα περί επεξεργασίας δεδομένων

Το σημείωμα του Προέδρου στην Αναφορά

Στο σημείωμα που συνοδεύει την Αναφορά ο ΠτΔ αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι ακόμη όμως και εάν κριθεί ότι η δημοσιοποίηση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των φυσικών προσώπων, αποδεικνυόταν αναγκαία για την επίτευξη των σκοπών του υπό Αναφορά Νόμου, "δυνατότητα πρόσβασης στα δεδομένα αυτά, έχει ένας δυνητικά απεριόριστος αριθμός προσώπων, άρα είναι δυσανάλογο μέτρο".

Αναφέρεται εξάλλου πως δεν προκύπτει ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων, "εξέτασε, κατά πόσο, η δημοσίευση των δεδομένων στο διαδίκτυο, χωρίς κανέναν περιορισμό πρόσβασης, είναι απολύτως αναγκαία ή αν οι σκοποί τους οποίους επιδιώκει ο υπό Αναφορά Νόμος, μπορούν να επιτευχθούν εξίσου αποτελεσματικά, με τον περιορισμό του αριθμού των προσώπων, με δυνατότητα πρόσβασης μόνο όσον θα το κάνουν για σκοπούς ελέγχου".

"Ούτε φαίνεται να προβλημάτισε τη Βουλή των Αντιπροσώπων, κατά πόσο, ο υπό Αναφορά Νόμος, συνάδει με το επιχειρηματικό ή/και τραπεζικό απόρρητο, τόσο των φυσικών όσο και των νομικών προσώπων", σημειώνει ο Πρόεδρος.

Προσθέτει ότι η δημοσιοποίηση στοιχείων φυσικών προσώπων που κατέβαλαν ποσά στον Φορέα, "αποτελεί επέμβαση στο δικαίωμα τους για ιδιωτική και οικογενειακή ζωή και στον νόμο δεν υπάρχει ειδική αιτιολογία για να δικαιολογήσει την επέμβαση στην ιδιωτική ζωή των φυσικών προσώπων, των οποίων τα ονόματα, προσωπικά στοιχεία καθώς και το ύψος των ποσών που καταβάλλουν στον Φορέα θα δημοσιοποιούνται".

Ο Πρόεδρος σημειώνει ότι το συμφέρον της διαφάνειας στη δημόσια ζωή ή για σκοπούς λήψης μέτρων εναντίον της διαφθοράς στη δημόσια ζωή συνδέεται με την πρόληψη ποινικών αδικημάτων και "θα έπρεπε να καταδειχθεί ότι τα συγκεκριμένα μέτρα, είναι αναγκαία, για σκοπούς διαφάνειας ή για σκοπούς λήψης μέτρων εναντίον της διαφθοράς, επειδή συνιστούν μέτρα πρόληψης ποινικών αδικημάτων".

"Περαιτέρω, η Βουλή των Αντιπροσώπων, όφειλε να τεκμηριώσει ότι αυτή η ανάγκη έχει χαρακτήρα πιεστικής κοινωνικής ανάγκης και ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ του συγκεκριμένου μέτρου επέμβασης στην ιδιωτική ζωή και της ανάγκης που το επιβάλλει", αναφέρει.

Δειτε Επισης

Αντεπιτίθεται στα πυρά που δέχεται για το Φορέα το Προεδρικό-«Σκόπιμη και προσβλητική αναφορά»
Πήρε θέση η Κυβέρνηση για την αναφορά του Νόμου για τον Φορέα-Διαψεύδει τα περί αδιαφάνειας
«Αποσυνθέτουν» τη Νέα Υόρκη στο Εθνικό Συμβούλιο-Ο άτυπος διάλογος και ο ρόλος της ΕΕ
Η έρευνα FT και η υπόθεση μαστροπείας δίνουν το στίγμα για μεταναστευτικό-Ανάγκη διατήρησης των μέτρων
Μηδενική ανοχή σε φαινόμενα διαφθοράς και χειραγώγησης αγώνων διαμηνύει ο Πρόεδρος
Εκκρεμότητες σε εφαρμογή σημαντικών νόμων καταγράφει η Επίτροπος Νομοθεσίας
Ρίχνουν αλάτι στις πληγές του Τατάρ στα κατεχόμενα-«Τον υποχρέωσε η Τουρκία να πάει στη Νέα Υόρκη»
Εφ’ όλης της ύλης η συνάντηση Δημητρίου και Χριστοδουλίδη-Επί τάπητος Κυπριακό και Προϋπολογισμός
Παράθυρο ευκαιρίας μετά την τριμερή βλέπει η ομάδα Κυπριακού του ΔΗΣΥ
Συναντώνται το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Πρόεδρος της Βουλής