Πολλοί οι ασθενείς, λίγοι οι ενδοκρινολόγοι εντός και εκτός ΓεΣΥ-Δυσεύρετα τα ραντεβού, τεράστιες λίστες αναμονής

Σοβαρή είναι η έλλειψη ενδοκρινολόγων ιατρών που παρατηρείται σε γενικότερο πλαίσιο στην Κύπρο, αφού το πρόβλημα δεν φαίνεται να περιορίζεται μόνο εντός του Γενικού Σχεδίου Υγείας. Αποτέλεσμα είναι τα ραντεβού με τους συγκεκριμένους γιατρούς να είναι δυσεύρετα και να προγραμματίζονται ακόμα και μήνες μετά, με αρκετούς ασθενείς, με χρόνια προβλήματα υγείας, να δυσκολεύονται ακόμα και να εξασφαλίσουν τις κατάλληλες οδηγίες για τη φαρμακευτική τους αγωγή.

Μιλώντας στον REPORTER η Ανώτερη Λειτουργός του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, Μόνικα Κυριάκου, επιβεβαίωσε πως υπάρχει αρκετά μικρός αριθμός ενδοκρινολόγων ιατρών εντός ΓεΣΥ, σε αντίθεση με άλλες ειδικότητες, ωστόσο τόνισε πως «αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχουν αρκετοί ενδοκρινολόγοι στην Κύπρο, οι οποίοι δεν είναι συμβεβλημένοι με το Σύστημα».

Σημείωσε πως είναι μονοψήφιος ο αριθμός των ενδοκρινολόγων, οι οποίοι είναι εκτός ΓεΣΥ, οπότε και πάλι δεν υπάρχει ικανοποιητική διαθεσιμότητα. «Εντός ΓεΣΥ αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμοι συνολικά 29 ενδοκρινολόγοι παγκύπρια», ανέφερε η κ. Κυριάκου, προσθέτοντας παράλληλα πως «με την ένταξη και αυτών που βρίσκονται εκτός του συστήματος, δεν θα επιλυθεί το πρόβλημα, αφού ο αριθμός των ασθενών στην Κύπρο που έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες ενός ενδοκρινολόγου, είναι αρκετά μεγάλος».

Την ίδια ώρα, η κ. Κυριάκου επισήμανε πως το πρόβλημα εντείνεται λόγω του τρόπου με τον οποίο στην Κύπρο γίνεται διαχείριση συγκεκριμένων περιστατικών ασθενών. Και αυτό διότι, όπως εξήγησε, «σε ό,τι αφορά τα προβλήματα με τον διαβήτη, θα πρέπει αποκλειστικά και μόνο να τα βλέπει ο ενδοκρινολόγος, ενώ μπορεί να τα διαχειριστεί και ο προσωπικός ιατρός», ενώ υπέδειξε πως η ίδια κατάσταση συμβαίνει και σε προβλήματα ασθενών με τον θυροειδή αδένα.

«Μόνο αν υπάρχουν συγκεκριμένες συνθήκες, θα πρέπει ο ασθενείς να επισκεφθεί ενδοκρινολόγο», επισήμανε.

Μπορούν ή όχι να επιλυθούν τα προβλήματα;

Ερωτηθείσα για το τις ενέργειες μπορούν να γίνουν, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των ενδοκρινολόγων, η κ. Κυριάκου ανέφερε πως δεν πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο μπορεί εύκολα να διαχειριστεί ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, ρίχνοντας ένα μέρος της ευθύνης στο Υπουργείο Υγείας.

«Η προσέλκυση νέων επαγγελματιών υγείας για συγκεκριμένες ειδικότητες, είναι κάτι το οποίο πέφτει στη σφαίρα των δραστηριοτήτων του Υπουργείου», ανέφερε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας την ίδια ώρα πως «στον βαθμό που μπορεί να επηρεάσει ο Οργανισμός, έχουν γίνει κάποιες ενέργειες και προσπάθειες με ακαδημαϊκά ιδρύματα που προσφέρουν συγκεκριμένες ειδικότητες, αλλά δεν είναι κάτι το οποίο θα φέρει άμεσο αποτέλεσμα».

Σημείωσε παράλληλα πως για να μπορέσουν να γίνουν αλλαγές, χρειάζεται χρόνος για να μπορέσει να μετουσιωθεί σε πράξη, τονίζοντας πως «δεν μπορεί από μόνος του ο ΟΑΥ για παράδειγμα να δώσει μία επιχορήγηση για να έρθουν ενδοκρινολόγοι ιατροί στην Κύπρο».

Την ίδια ώρα επισήμανε πως το πρόβλημα με την έλλειψη γιατρών σε συγκεκριμένες ειδικότητες δεν προκύπτει μόνο σε αυτή της ενδοκρινολογίας. Όπως σημείωσε, υπάρχουν και άλλες ειδικότητες στις οποίες υπάρχει σοβαρό ζήτημα, αφού πρόκειται για συγκεκριμένες εξειδικεύσεις ιατρών για τις οποίες ο αριθμός των περιστατικών στην Κύπρο, δεν επιτρέπει στους ιατρούς να εξασκήσουν το επάγγελμά τους στο 100%, με αποτέλεσμα αρκετοί να μην επιλέγουν να έρθουν στο νησί.

Πρόσφατα, όπως είπε, «συζητήθηκε το θέμα των μεταμοσχευμένων ασθενών και το Υπουργείο Υγείας είχε πει πως θα αποστείλει με δικά του έξοδα, ιατρούς στο εξωτερικό για να μετεκπαιδευτούν σε αυτές τις παθήσεις και να επιστρέψουν πίσω στην Κύπρο και να παράσχουν τις υπηρεσίες τους».

Καταλήγοντας, σημείωσε πως αν υπάρξει περισσότερη εμπιστοσύνη στους προσωπικούς ιατρούς, ίσως το πρόβλημα της μη εύρεσης ραντεβού να ήταν πολύ πιο εύκολο, αφού ο ΟΑΥ. όπως υπέδειξε, «έχει εκδώσει κατευθυντήριες οδηγίες παραπομπής από προσωπικό ιατρό σε ειδικό για συγκεκριμένους ασθενείς, καθώς έχουν την δυνατότητα να διαχειριστούν ασθενείς για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ένα χρόνο μετά, ξανά στην Επ. Υγείας το θέμα υποστελέχωσης της Νεφρολογικής Κλινική στο Νοσοκομείο Λάρνακας

Δειτε Επισης

Πέφτει η θερμοκρασία, πνέουν ισχυροί άνεμοι
Κανονικά η λειτουργία του φαρμακείου στο Νοσοκομείο Λεμεσού-«Δεν μπορεί ο ΟΚΥπΥ να κάνει προαγωγές»
Κυβερνητικές ζυμώσεις για την ακρίβεια-Μελετά τα μέτρα των συντεχνιών, διαβουλεύεται με τη συμπολίτευση
Πολλοί οι ασθενείς, λίγοι οι ενδοκρινολόγοι εντός και εκτός ΓεΣΥ-Δυσεύρετα τα ραντεβού, τεράστιες λίστες αναμονής
Απάντηση ΥΠΕΣ στις εισηγήσεις ΔΗΣΥ για στεγαστικά σχέδια-«Πολλές από αυτές ήδη εφαρμόζονται από την Κυβέρνηση»
Υπερδιπλασιάστηκε η αξία εξαγοράς στρατιωτικής θητείας στα κατεχόμενα
Σε κλίμα βαθύτατου πένθους κηδεύτηκε το μεσημέρι ο μουσικοσυνθέτης Στέλιος Πισής (pics)
Υπό διαρκή αξιολόγηση μέτρα στήριξης της κοινωνίας από Κυβέρνηση-«Γνωρίζουμε τα προβλήματα των νοικοκυριών»
Μητέρα πήγαινε έξω από το φροντιστήριο και το σχολείο για να βλέπει τα παιδιά της-Δικαιώθηκε από το ΕΔΑΔ
Χάος στο «κτηματολόγιο» λόγω του νέου «νόμου» αγοράς ακινήτων από αλλοδαπούς