Κανονικά η λειτουργία του φαρμακείου στο Νοσοκομείο Λεμεσού-«Δεν μπορεί ο ΟΚΥπΥ να κάνει προαγωγές»
06:00 - 22 Οκτωβρίου 2024
Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα συνεχίζεται η λειτουργία του φαρμακείου στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, παρά την 48ωρη απεργία που εξήγγειλαν οι φαρμακοποιοί της συντεχνίας «Ισότητα», λόγω έλλειψης υπεύθυνου φαρμακοποιού από τις 27 Ιουνίου 2024.
H κίνηση της διεύθυνσης του Νοσοκομείο να δώσει τη δυνατότητα στον Εκτελεστικό Διευθυντή, να αποφασίζει για τη λειτουργία του φαρμακείου, αποδίδοντας καθήκοντα και αρμοδιότητες, κατά την κρίση του, στους φαρμακοποιούς που απασχολούνται στο χώρο, δεν φαίνεται να άρεσε στους υπαλλήλους οι οποίοι ανήκουν στη συντεχνία.
Ως εκ τούτου, από τους συνολικά δεκατρείς υπαλλήλους του νοσοκομειακού φαρμακείου, οι πέντε απεργούν, οι έξι συνεχίζουν κανονικά την εργασία τους, ενώ οι δύο βρίσκονταν από πριν σε άδεια αναπαύσεως. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν προέκυψε το οποιοδήποτε πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των ασθενών, αφού αυτοί που εξυπηρετούνται είναι οι εσωτερικοί ασθενείς του νοσηλευτηρίου και οι χρόνιοι ασθενείς ως εξωτερικοί.
Όπως ανέφερε στον REPORTER ο εκπρόσωπος Τύπου το ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, «οι υπάλληλοι φαρμακοποιοί, οι οποίοι εργάζονταν στα νοσοκομειακά φαρμακεία, είναι αποσπασμένοι στον ΟΚΥπΥ, μετά την αλλαγή των καθηκόντων τους κατά την έναρξη του ΓεΣΥ. Σε όλα τα φαρμακεία, υπάρχει ένας υπεύθυνος για τον οποίο δεν τέθηκε ποτέ ως προϋπόθεση να βρίσκεται στην κλίμακα Α13, δηλαδή ως ανώτερος λειτουργός. Στον ΟΚΥπΥ υπάρχει μόνο ένας αποσπασμένος ανώτερος λειτουργός αυτή τη στιγμή που βρίσκεται στο φαρμακείο του Νοσοκομείου Πάφου».
Ο κ. Χαριλάου, ανέφερε πως οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι είναι στην κλίμακα Α9, Α11 και Α12, μπορούν να εκτελούν τα καθήκοντα του υπεύθυνου, όπως γίνεται στα υπόλοιπα νοσοκομεία, πλην της Πάφου. «Άρα σε όλα τα νοσοκομεία, οι υπεύθυνοι φαρμακοποιοί δεν είναι ανώτεροι λειτουργοί, ούτε χρειάζεται να είναι», σημείωσε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κατέρχονται σε απεργία οι φαρμακοποιοί του νοσοκομείου Λεμεσού-Δεν υπάρχει υπεύθυνος
Όπως επισήμανε ο κ. Χαριλάου, αυτό που ζητά η συντεχνία «Ισότητα» και οι φαρμακοποιοί που απεργούν στο Νοσοκομείο Λεμεσού, είναι η δημιουργία νέων θέσεων στην κλίμακα Α13, κάτι το οποίο, όπως τόνισε, «δεν αφορά τον ΟΚΥπΥ, γιατί βάσει νομοθεσίας, δεν μπορεί να κάνει προαγωγές».
Σε ό,τι αφορά τον ισχυρισμό για ανακατανομή των καθηκόντων από τον Γενικό Διευθυντή του Νοσοκομείου Λεμεσού, ξεκαθάρισε πως «είναι στα δικαιώματα του Γενικού Διευθυντή να το πράξει», ενώ πρόσθεσε πως «ο νόμος περί απόσπασης υπαλλήλων της Δημόσιας Υπηρεσίας και του Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου του 2017είναι ξεκάθαρος».
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη νομοθεσία, υπάλληλος ο οποίος αποσπάται με βάση τις διατάξεις του Νόμου εξακολουθεί να κατέχει την οργανική θέση από την οποία αποσπάται, υπάγεται όμως στον ιεραρχικό διοικητικό έλεγχο του οικείου Προϊσταμένου Τμήματος, προκειμένου για υπάλληλο οργανισμού δημοσίου δικαίου, ή του οικείου Γενικού Διευθυντή του οργανισμού δημοσίου δικαίου προκειμένου για δημόσιο υπάλληλο ή για υπάλληλο άλλου οργανισμού δημοσίου δικαίου.
Για την αλλαγή των καθηκόντων σε πέντε υπαλλήλους του φαρμακείου στην οποία προχώρησε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Νοσοκομείου Λεμεσού, ο κ. Χαριλάου τόνισε ότι «αυτή έγινε σε πέντε πρόσωπα τα οποία ανήκουν στη συντεχνία «Ισότητα», με στόχο να ενταχθούν συντονιστές για να υπάρξει καλύτερη οργάνωση του νοσοκομειακού φαρμακείου».
Παράλληλα επισήμανε πως οι αλλαγές αυτές έγιναν ώστε να αποφευχθούν παλαιότερα περιστατικά τα οποία προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία συγκεκριμένων τμημάτων του Νοσοκομείου, με αποτέλεσμα να υπάρξει ιδιαίτερη ταλαιπωρία στους ασθενείς. Ο κ. Χαριλάου έφερε ως παράδειγμα την απουσία φαρμακοποιού το περασμένο καλοκαίρι, η οποία ασχολείτο με το προγέμισμα των συριγγών για τους θαλασσαιμικούς, λόγω άδειας αναπαύσεως που είχε ως αποτέλεσμα οι ασθενείς να μην λάβουν την θεραπεία τους.
Καταλήγοντας, διερωτήθηκε γιατί δεν υπήρξε η οποιαδήποτε αντίδραση τόσο καιρό από τον οποιοδήποτε, αφού μόνο στο Νοσοκομείο Πάφου υπάρχει ανώτερος λειτουργός στο φαρμακείου, τονίζοντας πως είναι στην ευχέρεια της διοίκησης του κάθε νοσηλευτηρίου να αποφασίσει τι αλλαγές πρέπει να γίνουν στην οργάνωση, ώστε να υπάρξει καλύτερη λειτουργία της υποδομής.