Στα χέρια του Ισραήλ αιγυπτιακό σχέδιο για εκεχειρία στη Γάζα-Τι προβλέπει για τους ομήρους, «κλειδί» η νέα ηγεσία της Χαμάς

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου την περασμένη εβδομάδα προχώρησε σε μία αιφνιδιαστική αλλαγή στην κεφαλή των μυστικών υπηρεσιών της χώρας. Ο επί έξι χρόνια επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Αιγύπτου, Αμπάς Καμέλ, οδηγήθηκε, μετά από συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του, σε παραίτηση, μία είδηση που «πέρασε στα ψιλά» ακόμη και από τα τοπικά μέσα.

Νωρίτερα σήμερα, υπό νέα ηγεσία, και πάλι όμως στο Κάιρο όπως και την περασμένη εβδομάδα, οι μυστικές υπηρεσίες των δύο χωρών είχαν εκ νέου συνάντηση, με την κρίση στη Λωρίδα της Γάζας και τα επόμενα κοινά βήματα να μονοπωλούν την πολύωρη συζήτηση. Πηγές τόσο από την αιγυπτιακή όσο και από την ισραηλινή πλευρά αναφέρουν πως στη συνάντηση της Δευτέρας η Αίγυπτος εμφανίστηκε με μία διαφορετική προσέγγιση-πρόταση προς το Ισραήλ, από αυτή που πιθανότατα να είναι η αιτία της απομάκρυνσης του Καμέλ. Συγκεκριμένα, η Αίγυπτος φαίνεται να έχει παραδώσει φάκελο με σχέδιο για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα, το οποίο περιλαμβάνει μάλιστα δύο συγκεκριμένα βήματα.

Τι περιλαμβάνει η αιγυπτιακή πρόταση

Η αιγυπτιακή πρόταση περιλαμβάνει δύο συγκεκριμένα στάδια, στα οποία επί της αρχής το Ισραήλ -αν και διατηρεί επιφυλάξεις- δεν εμφανίζεται αρνητικό, όπως συνέβη κατά τη διάρκεια της συνάντησης Καμέλ - Μπαρ, την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με το σχέδιο, η Αίγυπτος προτείνει άμεσα μία ολιγοήμερη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, η οποία θα περιλαμβάνει την ανταλλαγή ομήρων, χωρίς όμως την απελευθέρωση συγκεκριμένου αριθμού κρατουμένων. Η συγκεκριμένη συμφωνία στο αιγυπτιακό σχέδιο περιγράφεται ως «μικρή», καθώς έχει πολύ συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που οδηγεί σε οριστική παύση των ισραηλινών επιχειρήσεων, αν και όχι άμεση αποχώρηση των δυνάμεων του Ισραήλ από τον παλαιστινιακό θύλακα.

Ο επικεφαλής της Shin Bet, Ρονάν Μπάρ, έλαβε τον αιγυπτιακό φάκελο-περίγραμμα και τον παρέδωσε στον Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας Γκάλαντ στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, χωρίς να υπάρχει σημαντική εξέλιξη, καθώς στις έξι ώρες της συνεδρίασης όλα τα μέλη της κυβέρνησης προσπάθησαν να συμφωνήσουν στο χρονοδιάγραμμα της επίθεσης ενάντια στην Τεχεράνη -κάτι το οποίο δεν κατέστη δυνατό.

Αυτό που παραμένει άγνωστο είναι με ποιον από την παλαιστινιακή πλευρά έχει συζητήσει το συγκεκριμένο σχέδιο η Αίγυπτος και εάν η Χαμάς υπό τη νέα της μορφή συμφωνεί να μην απελευθερωθούν κρατούμενοι από τις ισραηλινές φυλακές, προκειμένου η ίδια να αφήσει ομήρους που κρατά από το «Μαύρο Σάββατο» και τις 7 Οκτωβρίου του 2023.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Πέθανε ένας από τους τελευταίους Νάβαχο-Ήταν ο δημιουργός του κώδικα που δεν μπόρεσαν να σπάσουν οι Ναζί
Για «αλόγιστη χυδαιότητα» στις προεκλογικές συγκεντρώσεις του «κατηγορείται» ο Ντόναλντ Τραμπ
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή της συντριβής ελικοπτέρου στο Τέξας-Τέσσερις νεκροί, ανάμεσά τους ένα παιδί
Στα χέρια του Ισραήλ αιγυπτιακό σχέδιο για εκεχειρία στη Γάζα-Τι προβλέπει για τους ομήρους, «κλειδί» η νέα ηγεσία της Χαμάς
Η British Airways σταματά τις πτήσεις για Ισραήλ έως την άνοιξη 2025
Επτά Ισραηλινοί πολίτες κατηγορούνται για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν
Τη ρωσική προεδρία θα διεκδικήσει η χήρα Ναβάλνι όταν φύγει ο Πούτιν
Πώς ο θάνατος Γκιουλέν σηματοδοτεί καμπή στην ιστορία της Τουρκίας-Από σύμμαχος Ερντογάν εχθρός του
Πέθανε στις ΗΠΑ ο Φετουλάχ Γκιουλέν-Ήταν «ορκισμένος εχθρός» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Κλιμακώνει την κατάσταση το Ισραήλ-Χτύπησε στόχους που συνδέονται με τη Χεζμπολάχ