Απάντηση ΥΠΕΣ στις εισηγήσεις ΔΗΣΥ για στεγαστικά σχέδια-«Πολλές από αυτές ήδη εφαρμόζονται από την Κυβέρνηση»

Στις 30 Οκτωβρίου ανακοινώνονται και εντός Νοεμβρίου μπαίνουν σε εφαρμογή δύο ακόμα σχέδια της στεγαστικής πολιτικής της Kυβέρνησης, ανέφερε σε γραπτή του δήλωση ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, σχετικά με τις εισηγήσεις που παρουσίασε σήμερα ο ΔΗΣΥ για άμβλυση του στεγαστικού προβλήματος. Ο Υπουργός ανέφερε ότι πολλές από τις εισηγήσεις του ΔΗΣΥ ήδη εφαρμόζονται από την Κυβέρνηση.

Οι πολιτικές που τίθενται σε εφαρμογή στα μέσα Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον Υπουργό, είναι το Σχέδιο «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω» και το Σχέδιο παραχώρησης οικονομικής ενίσχυσης σε νέους ή/και νεαρά ζευγάρια. «Το πρώτο επιδιώκει να συμβάλει στην ένταξη στην αγορά αδρανών οικιστικών μονάδων για προσιτή ενοικίαση και το δεύτερο, να ενισχύσει την αγοραστική δυνατότητα νέων και νεαρών ζευγαριών για την απόκτηση πρώτης κατοικίας», εξήγησε ο κ. Ιωάννου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έντεκα προτάσεις ΔΗΣΥ για προσιτή στέγη-Επίκεντρο κίνητρα για νεαρά ζευγάρια και φοιτητικά διαμερίσματα

Σε σχέση με την πρόταση του ΔΗΣΥ για επιτάχυνση της έκδοσης αδειών από τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ), ο κ. Ιωάννου επεσήμανε την πρόσφατη υλοποίηση του νέου τρόπου έκδοσης πολεοδομικής βεβαίωσης για αναπτύξεις μέχρι δύο κατοικιών, προσθέτοντας ότι «με νέα διαδικασία, διευκολύνεται και επιταχύνεται σημαντικά η έκδοση βεβαίωσης, με την ενεργότερη εμπλοκή των ιδιωτών μελετητών και στη βάση ειδικού εντύπου-checklist, μέσω του οποίου πιστοποιείται ότι τηρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη».

Εξάλλου, όπως είπε, η διαδικασία αυτή αξιολογείται μέχρι στιγμής θετικά και σύντομα αναμένεται να επεκταθεί σε άλλες αναπτύξεις χαμηλού ρίσκου, όπως σε πολυκατοικίες μέχρι 20 διαμερίσματα ή κατοικίες μέχρι 12 σε σειρά.

«Σε συνεργασία με το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ), επεξεργαζόμαστε άλλους τρόπους για την περαιτέρω επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης, ώστε να διευκολυνθεί τόσο το έργο των ΕΟΑ, όσο και των μελετητών και των πολιτών, και παράλληλα να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη», πρόσθεσε ο Υπουργός. Σημείωσε ότι με την έγκριση προϋπολογισμών των ΕΟΑ και την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, θα περιοριστούν και οι καθυστερήσεις.

Αναφορικά με την εισήγηση του ΔΗΣΥ για την αναθεώρηση των πολεοδομικών κινήτρων και του Σχεδίου «Build to Rent», ώστε να γίνουν πιο ελκυστικά για τους επαγγελματίες ανάπτυξης γης, ο Υπουργός ανέφερε ότι δεν επιβεβαιώνεται η εκτίμηση του ΔΗΣΥ ότι τα μέτρα δεν είναι ελκυστικά, αναφέροντας ότι καταγράφεται αυξημένο ενδιαφέρον επαγγελματιών του κατασκευαστικού κλάδου για αξιοποίησή τους και ότι έχουν ήδη υπογραφεί οι πρώτες συμφωνίες με τον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ).

Σε σχέση με την ανάπτυξη φοιτητικών εστιών και δωματίων, είπε το Υπουργείο Εσωτερικών «προωθεί τη δημιουργία 450 φοιτητικών δωματίων στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και τον Δήμο Λευκωσίας και με προϋπολογισμό €15 εκ.», ώστε να διατεθούν σε φοιτητές με συγκεκριμένα κοινωνικό-οικονομικά κριτήρια με ενοίκιο σε προκαθορισμένη προσιτή τιμή. «Σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και τις Τοπικές Αρχές, το Υπουργείο Εσωτερικών είναι σε ετοιμότητα να εξετάσει τη διεύρυνση του Σχεδίου και σε άλλες περιοχές», πρόσθεσε ο κ. Ιωάννου.

Σε ό,τι αφορά στην πρόταση για αναθεώρηση των στεγαστικών σχεδίων της Υπηρεσίας Μέριμνας και Αποκατάστασης Εκτοπισθέντων (ΥΜΑΠΕ), ο Υπουργός είπε ότι «έχει ήδη ανακοινωθεί η αναθεώρηση των κριτηρίων, ώστε να ανταποκρίνονται στις σημερινές πραγματικότητες και ανάγκες των δικαιούχων» και σημείωσε ότι «τα αναθεωρημένα κριτήρια αφορούν στην αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων, καθώς και στη διόρθωση άλλων στρεβλώσεων, με απώτερο σκοπό να αυξήσουμε τον αριθμό των δικαιούχων. Τα κριτήρια αναμένεται να εγκριθούν από την Συμβουλευτική Επιτροπή Κριτηρίων και εντός των επόμενων τριών εβδομάδων, θα υποβληθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο για τελική έγκριση και άμεση εφαρμογή».

«Υπενθυμίζω ακόμη πως από την αρχή του χρόνου και λαμβάνοντας υπόψη τις αυξανόμενες ανάγκες, προχωρήσαμε σε αύξηση του επιδόματος ενοικίου που παραχωρείται από την ΥΜΑΠΕ σε κατηγορίες εκτοπισθέντων, κατά 15% για μονήρη άτομα, οικογένειες και φοιτητές και κατά 25% για οικογένειες δύο ατόμων», ανέφερε.

Σχετικά με τα Στεγαστικά Σχέδια αναζωογόνησης των ορεινών, ακριτικών και μειονεκτικών περιοχών και συγκεκριμένων περιοχών της υπαίθρου και την εισήγηση για αναθεώρησή τους, ο κ. Ιωάννου είπε ότι τον περασμένο Μάιο τροποποιήθηκαν αρκετές πρόνοιές τους, διευρύνοντας το πεδίο εφαρμογής τους και διορθώνοντας έτσι στρεβλώσεις που δημιουργούσαν άνιση αντιμετώπιση των δικαιούχων, με στόχο να επωφεληθούν των Σχεδίων περισσότερα άτομα.

«Την ίδια ώρα, μέσα από την ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική, δίνουμε μεγαλύτερο και ουσιαστικότερο ρόλο στον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης, αναθέτοντάς του την εκτελεστική αρμοδιότητα των διαφόρων σχεδίων, αναγνωρίζοντας τον κοινωνικό του χαρακτήρα και τη μακροχρόνια εμπειρία του στον τομέα της προσιτής κατοικίας», είπε, προσθέτοντας ότι «ο ΚΟΑΓ, ως κατασκευαστής προσιτών κατοικιών, μπορεί επίσης να αξιοποιήσει τα κίνητρα παραχώρησης επιπρόσθετου συντελεστή δόμησης, για την παραγωγή επιπρόσθετων προσιτών κατοικιών, προς όφελος των δικαιούχων του».

«Η στεγαστική πολιτική που υιοθέτησε η Κυβέρνηση έχει δυναμικό χαρακτήρα, αξιολογείται συνεχώς και εκεί και όπου οι οικονομικές δυνατότητες του Κράτους το επιτρέπουν, η πρόθεσή μας είναι να την εμπλουτίσουμε με περισσότερες δράσεις, για κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των πολιτών», κατέληξε ο κ. Ιωάννου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Απάντηση ΥΠΕΣ στις εισηγήσεις ΔΗΣΥ για στεγαστικά σχέδια-«Πολλές από αυτές ήδη εφαρμόζονται από την Κυβέρνηση»
Σε κλίμα βαθύτατου πένθους κηδεύτηκε το μεσημέρι ο μουσικοσυνθέτης Στέλιος Πισής (pics)
Υπό διαρκή αξιολόγηση μέτρα στήριξης της κοινωνίας από Κυβέρνηση-«Γνωρίζουμε τα προβλήματα των νοικοκυριών»
Μητέρα πήγαινε έξω από το φροντιστήριο και το σχολείο για να βλέπει τα παιδιά της-Δικαιώθηκε από το ΕΔΑΔ
Χάος στο «κτηματολόγιο» λόγω του νέου «νόμου» αγοράς ακινήτων από αλλοδαπούς
Επιμένει στις θέσεις της η Ισότητα για το φαρμακείο στο νοσοκομείο Λεμεσού-Πώς απαντά ο ΟΚΥπΥ
Απαντά για τη διαμαρτυρία που εξήγγειλε ο Φειδίας το ΥΠΑΝ-«Σε κίνδυνο το δικαίωμα μαθητών στη μάθηση»
Καλεί τους μαθητές σε διαδήλωση στην Πλατεία Ελευθερίας λόγω απαγόρευσης των κινητών ο Φειδίας
Παρουσιάσεις στεγαστικών σχεδίων Υπ. Μέριμνας και σχεδίων ΚΦΙΚΒ από Ένωση Προσφύγων
Έντεκα προτάσεις ΔΗΣΥ για προσιτή στέγη-Επίκεντρο κίνητρα για νεαρά ζευγάρια και φοιτητικά διαμερίσματα