Υπό διαρκή αξιολόγηση μέτρα στήριξης της κοινωνίας από Κυβέρνηση-«Γνωρίζουμε τα προβλήματα των νοικοκυριών»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προήδρευσε σήμερα το απόγευμα, στο Προεδρικό Μέγαρο, ευρείας σύσκεψης με τις Οργανώσεις ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΔΕΟΚ, ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ, ΠΟΕΔ, ΠΟΠ, ΠΟΠΟ, Κυπριακό Σύνδεσμο Καταναλωτών, Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής, ΕΚΥΣΥ, ΠΑΣΥΣΣΕΚ, με θέμα τις προτάσεις μέτρων για στήριξη της κοινωνίας.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη σύσκεψη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης είπε ότι «ολοκληρώθηκε η διευρυμένη σύσκεψη με τις οργανώσεις που έχουν αποστείλει επιστολή με τις προτάσεις τους για τα ζητήματα που άπτονται της αντιμετώπισης της ακρίβειας για τα κυπριακά νοικοκυριά».

Όπως ανέφερε, «θέλουμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας προς τις οργανώσεις για τον πολύ εποικοδομητικό, γόνιμο διάλογο που διεξήχθη», προσθέτοντας παράλληλα πως, «είναι γνωστό ότι η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων, έχει ιεραρχήσει πολύ ψηλά στις προτεραιότητες της την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων ως αποτέλεσμα των εξωγενών παραγόντων, των κρίσεων είτε αυτή αφορά την παράνομη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είτε την κρίση που εξελίσσεται στη περιοχή μας. Και έχουμε δει μέχρι σήμερα μια σειρά από μέτρα που έχουν ανακοινωθεί από την Κυβέρνηση, πέραν των 500 εκ. ευρώ».

Θεωρούμε, συνέχισε, «ότι είναι μέσα από αυτό τον διάλογο, που κάθε πρόταση η οποία κατατίθεται αξιολογείται από την Κυβέρνηση με τη δέουσα υπευθυνότητα που πρέπει να αξιολογείται σύμφωνα μαζί με τα δεδομένα που έχουμε ενώπιόν μας, σύμφωνα με τα δεδομένα αυτή τη χρονική περίοδο, αλλά, βεβαίως, και πάντοτε με την απαραίτητη υπευθυνότητα ως προς τις δημοσιονομικές δυνατότητες του κράτους».

Πρόσθεσε επίσης πως, «ως Κυβέρνηση έχουμε ιεραρχήσει μια σειρά από παραμέτρους, μια σειρά από παράγοντες που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών, είτε αυτές αφορούν τη μεσαία τάξη, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τη στεγαστική πολιτική, τη μεγαλύτερη στεγαστική πολιτική που έχει ανακοινωθεί μέχρι σήμερα στην Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων».

Η πολύπλευρη και πολυδιάστατη πολιτική, πρόσθεσε, «την οποία έχουμε παρουσιάσει και την οποία, βεβαίως, εμπλουτίζουμε διαρκώς, στοχεύει στο να προσφέρει μόνιμες λύσεις στα νοικοκυριά, είτε αυτές αφορούν την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας μέσα από προγράμματα, όπως είναι τα Φωτοβολταϊκά για Όλους, είτε όσον αφορά την αύξηση της απασχόλησης. Ενδεικτικό του γεγονότος είναι ότι η ανεργία στη χώρα μας έχει αγγίξει το χαμηλότερο δεκαπενταετίας».

Επισήμανε ακόμη ότι, «δεν επαναπαυόμαστε, βεβαίως, δεν εφησυχάζουμε. Γνωρίζουμε πολύ καλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά αυτή την περίοδο. Αξιολογούνται διαρκώς μέτρα που μπορούν να ληφθούν. Ήδη, είναι σχετικές και ανακοινώσεις στις οποίες προέβη ο Υπουργός Οικονομικών προ ολίγων ημερών, και σύμφωνα πάντοτε με την εξέλιξη των δεδομένων, η Κυβέρνηση θα αξιολογεί τη λήψη μέτρων».

Ερωτηθείς αν μετά τη σημερινή συνάντηση θα πρέπει να αναμένουμε τη λήψη μέτρων και πότε χρονικά προσδιορίζεται αυτό να γίνει, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «όπως έχω πει και όπως έχουμε πει πολλές φορές μέχρι σήμερα, και αυτό αποδεικνύεται από τα διαδοχικά πακέτα στήριξης που έχουν ανακοινωθεί από την Κυβέρνηση σε ένα ευρύ φάσμα τομέων -επαναλαμβάνω, είτε αυτοί αφορούν την απασχόληση μέσα από τις συμβάσεις που έχουν επιτευχθεί είτε μέσα από την ΑΤΑ αλλά και τη στεγαστική πολιτική είτε τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων – διαρκώς αξιολογεί το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης τα όποια νέα μέτρα μπορούν να ληφθούν και το επόμενο διάστημα, βεβαίως, θα συνεχίσει αυτή η αξιολόγηση και την κατάλληλη στιγμή, σύμφωνα και με τα δεδομένα, θα ανακοινωθούν εάν και εφόσον υπάρχουν περαιτέρω μέτρα».

Σε ερώτηση για τα πρώτα σημεία της ιεράρχησης των θεμάτων στα οποία αναφέρθηκε προηγουμένως, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «με μια πρώτη ανάγνωση των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί, ήδη, από την Κυβέρνηση, είτε αυτά αφορούν την έκταση είτε την ένταση των μέτρων, αυτά είναι ασφαλώς η Ενέργεια, όπως είναι και το στεγαστικό. Είναι ζητήματα, βεβαίως, που ιεραρχούνται πρώτα στη λήψη των μέτρων, αλλά αυτό το οποίο θα θέλουμε να επισημάνουμε για ακόμα μια φορά είναι ότι, στόχος αυτής της Κυβέρνησης, και ως προς τον ανθρωποκεντρικό πρόσωπο που δίνουμε σε όλες τις πολιτικές, δεν είναι να εξαρτώνται οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα από μια επιδοματική προσωρινή πολιτική, αλλά θέλουμε να προσφέρουμε λύσεις, οι οποίες θα μπορέσουν πλέον να απεγκλωβίσουν τα νοικοκυριά από την ακρίβεια».

Σημείωσε ότι, «σχετικό είναι το πολύ επιτυχημένο σχέδιο Φωτοβολταϊκά για Όλους, που δίνει πλέον τη δυνατότητα σε χιλιάδες νοικοκυριά να έχουν πρόσβαση σε φθηνότερη ενέργεια, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με ένα τρόπο και προσιτό, αλλά και προσβάσιμο».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι στο τέλος του τρέχοντος μηνός εκπνέει η επιδότηση για το ηλεκτρικό ρεύμα και ερωτηθείς αν υπάρχουν ενδείξεις για το κατά πόσο θα συνεχιστεί, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι κάτι το οποίο αξιολογείται, είναι κάτι το οποίο συζητήθηκε σήμερα. Το έχουν θέσει και οι Οργανώσεις. Βεβαίως ήταν υπόψη μας και το γνωρίζουμε ότι τέλος του μήνα εκπνέει αυτό το μέτρο. Ήδη, αξιολογούνται διάφορα μέτρα σε διάφορους τομείς, σε διάφορες πτυχές, όπως έγινε σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις. Την κατάλληλη στιγμή που θα έχουμε προχωρήσει σε αυτή την πολύ προσεκτική, νηφάλια αξιολόγηση των μέτρων που εξετάζονται αλλά και των δεδομένων, θα ανακοινωθούν».

Δειτε Επισης

Απάντηση ΥΠΕΣ στις εισηγήσεις ΔΗΣΥ για στεγαστικά σχέδια-«Πολλές από αυτές ήδη εφαρμόζονται από την Κυβέρνηση»
Σε κλίμα βαθύτατου πένθους κηδεύτηκε το μεσημέρι ο μουσικοσυνθέτης Στέλιος Πισής (pics)
Υπό διαρκή αξιολόγηση μέτρα στήριξης της κοινωνίας από Κυβέρνηση-«Γνωρίζουμε τα προβλήματα των νοικοκυριών»
Μητέρα πήγαινε έξω από το φροντιστήριο και το σχολείο για να βλέπει τα παιδιά της-Δικαιώθηκε από το ΕΔΑΔ
Χάος στο «κτηματολόγιο» λόγω του νέου «νόμου» αγοράς ακινήτων από αλλοδαπούς
Επιμένει στις θέσεις της η Ισότητα για το φαρμακείο στο νοσοκομείο Λεμεσού-Πώς απαντά ο ΟΚΥπΥ
Απαντά για τη διαμαρτυρία που εξήγγειλε ο Φειδίας το ΥΠΑΝ-«Σε κίνδυνο το δικαίωμα μαθητών στη μάθηση»
Καλεί τους μαθητές σε διαδήλωση στην Πλατεία Ελευθερίας λόγω απαγόρευσης των κινητών ο Φειδίας
Παρουσιάσεις στεγαστικών σχεδίων Υπ. Μέριμνας και σχεδίων ΚΦΙΚΒ από Ένωση Προσφύγων
Έντεκα προτάσεις ΔΗΣΥ για προσιτή στέγη-Επίκεντρο κίνητρα για νεαρά ζευγάρια και φοιτητικά διαμερίσματα