Ρίχνουν αλάτι στις πληγές του Τατάρ στα κατεχόμενα-«Τον υποχρέωσε η Τουρκία να πάει στη Νέα Υόρκη»

Ο Ερσίν Τατάρ δεν ήθελε να μεταβεί στη Νέα Υόρκη για το άτυπο δείπνο με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, αλλά αναγκάστηκε να πάει μετά από πιέσεις που δέχτηκε από την Τουρκία, δήλωσε ο Όζνταγ, ηγέτης του Κόμματος της Νίκης (ΖΡ) στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η Χαλκίν Σεσί γράφει σήμερα ότι μιλώντας σε εκπομπή στην τηλεόραση Σοζτζιού (Sözcü), ο κ. Όζνταγ υποστήριξε ότι η Τουρκία βιώνει εντελώς διαφορετικά πράγματα με τη Γαλάζια Πατρίδα, τα «δύο κράτη» στην Κύπρο, τις θέσεις στο Αιγαίο και μια νέα «κουρδική λύση» που συζητείται αυτές τις μέρες.

Πρόσθεσε ότι ο κ. Τατάρ δεν ήθελε να πάει στη Νέα Υόρκη, αλλά ήταν υποχρεωμένος να πάει γιατί το ήθελε η κυβέρνηση της Τουρκίας και – όπως είπε – αυτό του το εκμυστηρεύτηκε ο ίδιος ο Τ/κ ηγέτης. «Υπάρχει κυριολεκτικά ένα γονάτισμα μπροστά στις ελληνικές θέσεις. Φίλε μου, δεν ήμασταν εμείς αυτοί που εκδώσαμε δήλωση από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) ότι δεν θα δεχθούμε την ομοσπονδία; Εμείς δεν είπαμε δύο ξεχωριστά ανεξάρτητα κράτη; Αυτό που συμβαίνει δεν είναι αντίθετο τόσο με την απόφαση που πήρε η Βουλή όσο και με την απόφαση που πήρε το ΣΕΑ;» διερωτήθηκε.

Η Χαλκίν Σεσί σχολιάζει ότι από τις δηλώσεις του ηγέτη του Κόμματος της Νίκης γίνεται αντιληπτό ότι ο Ερσίν Τατάρ συναντήθηκε μαζί του πριν από το δείπνο στη Νέα Υόρκη.

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στην Γενί Ντουζέν ο γραμματέας διεθνών σχέσεων και «βουλευτής» του ΡΤΚ, Φικρί Τορός έκανε και πάλι λόγο για «οδικό χάρτη» που ο ΓΓ του ΟΗΕ ανακοίνωσε στους ηγέτες στο δείπνο

Η συμμετοχή σε οποιαδήποτε επίσημη ή ανεπίσημη συνάντηση στα Ηνωμένα Έθνη σημαίνει επιστροφή στη βάση που διαμορφώνεται από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, είπε. «Αυτοί που θέτουν την επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και του διεθνούς μας καθεστώτος ως προϋπόθεση για τις διαπραγματεύσεις είναι στην πραγματικότητα αυτοί που θέλουν τη συνέχιση της μη λύσης στην Κύπρο», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι ο κ. Τατάρ, ο οποίος χαρακτήρισε τον εαυτό του ως «εντολοδόχο της Τουρκίας», δε θα μπορούσε να συμμετάσχει στις συνομιλίες για την ομοσπονδία. «Εάν ο Τατάρ επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις για την ομοσπονδιακή λύση, αυτό δεν θα είναι πειστικό. Διότι ο Τατάρ είναι ένα πολιτικό πρόσωπο που δεν πιστεύει στην ομοσπονδιακή λύση. Ως εκ τούτου, ελπίζω ότι ένα τόσο σοβαρό θέμα δεν θα ανατεθεί σε ένα πρόσωπο με τέτοια πολιτική θέση».

Ο κ. Τορός ανέφερε ότι στην έκθεση της κ. Ολγκίν προς τον ΓΓ περιλαμβάνεται ότι «και οι δύο ηγέτες παρέμειναν αμετακίνητοι στις θέσεις τους και δεν έκαναν κανένα βήμα, οπότε δεν μπόρεσε να βρεθεί κοινό έδαφος». Σημείωσε δε ότι λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων και της επείγουσας ανάγκης «που επέβαλε η κρίσιμη θέση της Τουρκίας στο κέντρο αυτών των γεωπολιτικών εξελίξεων», ο κ. Γκουτέρες δεν κοινοποίησε την έκθεση αυτή ούτε στο κοινό ούτε στο Συμβούλιο Ασφαλείας, λέγοντας ότι «θα ετοιμάσω τον επόμενο οδικό χάρτη».

Καθ' όλη τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, διεξήχθη μια εκτεταμένη διαδικασία διαλόγου και διπλωματίας μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων μερών σε διάφορα πλαίσια, συμπεριλαμβανομένης της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον και της συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Gymnich, συμπλήρωσε ο κ. Τορός. «Ως αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών, καταρτίστηκε ένας νέος οδικός χάρτης από τον ΓΓ του ΟΗΕ. Ο νέος αυτός οδικός χάρτης ανακοινώθηκε σε μια άτυπη συνάντηση σε δείπνο στην οποία προσκλήθηκαν οι Κύπριοι ηγέτες στις 15 Οκτωβρίου και θα τεθεί σε διαβούλευση με όλα τα μέρη σε μια διευρυμένη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο εγγύς μέλλον».

Κατά τον κ. Τορός πρόκειται για μια νέα αχτίδα ελπίδας για το μέλλον της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού. Ωστόσο, είπε, καθώς οι Κύπριοι ηγέτες παραμένουν παγιωμένοι στις θέσεις τους και απρόθυμοι να κάνουν αμοιβαία βήματα παρά την ευθύνη τους. «Φαίνεται ότι το θέμα μπορεί να προχωρήσει μόνο με τη συμμετοχή και τον ενεργό ρόλο διεθνών παραγόντων εκτός Κύπρου».

Για την διευρυμένη συνάντηση ανέφερε ότι θα πρέπει να έχει ως στόχο την εξάλειψη των κύριων λόγων για την έλλειψη λύσης του Κυπριακού μέχρι σήμερα. «Κατά τη γνώμη μου, ο πρώτος από αυτούς είναι η έλλειψη ταυτόχρονης πολιτικής βούλησης μεταξύ των μερών. Ως εκ τούτου, η προτεραιότητα του ΓΓ σε αυτόν τον οδικό χάρτη θα πρέπει να επικεντρωθεί στο πώς θα δημιουργηθεί η ταυτόχρονη πολιτική βούληση των μερών»

Ως δεύτερο λόγο κατέδειξε την υποτίμηση της διεθνούς διάστασης του Κυπριακού και της μη αποτελεσματικής συμμετοχής των διεθνών φορέων, και ως τρίτο τη μεθοδολογία διαπραγμάτευσης «ανοιχτού τέλους».

Επανέλαβε τις προτάσεις του ΡΤΚ για τη διαδικασία και τη θέση του κόμματος υπέρ μιας ομοσπονδιακής λύσης με πολιτική ισότητα με βάση τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Μηδενική ανοχή σε φαινόμενα διαφθοράς και χειραγώγησης αγώνων διαμηνύει ο Πρόεδρος
Εκκρεμότητες σε εφαρμογή σημαντικών νόμων καταγράφει η Επίτροπος Νομοθεσίας
Ρίχνουν αλάτι στις πληγές του Τατάρ στα κατεχόμενα-«Τον υποχρέωσε η Τουρκία να πάει στη Νέα Υόρκη»
Εφ’ όλης της ύλης η συνάντηση Δημητρίου και Χριστοδουλίδη-Επί τάπητος Κυπριακό και Προϋπολογισμός
Παράθυρο ευκαιρίας μετά την τριμερή βλέπει η ομάδα Κυπριακού του ΔΗΣΥ
Συναντώνται το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Πρόεδρος της Βουλής
Ενημερώνει τα κόμματα για την κοινή συνάντηση ο Πρόεδρος-«Σταθερή η προσήλωση στον στόχο»
Ικανοποίηση Βρετανίας για την άτυπη τριμερή στη Νέα Υόρκη-Επιβεβαίωσε στήριξη σε περαιτέρω προσπάθειες
Προειδοποιεί ο Κεραυνός για σημαντικούς εξωτερικούς και εσωτερικούς κινδύνους για την οικονομία
Μαζεύει τις εισηγήσεις των εταίρων και λαμβάνει μέτρα για την ακρίβεια η Κυβέρνηση