Χάος στο «κτηματολόγιο» λόγω του νέου «νόμου» αγοράς ακινήτων από αλλοδαπούς

Χάος φέρεται να επικρατεί στο «κτηματολόγιο» στα κατεχόμενα, ειδικά στα τμήματα σε Κερύνεια και Τρίκωμο, λόγω της αλλαγής του «νόμου», που υποχρεώνει αλλοδαπούς με πέραν του ενός ακινήτου, μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2024 να προβούν στις απαραίτητες πράξεις για να κρατήσουν ένα μόνο ακίνητο, διαφορετικά όλα τα ακίνητα θα περιέλθουν στο ψευδοκράτος.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η Γενί Μπακίς γράφει σήμερα ότι πρόκειται για «νόμο» του 2023 για τους αλλοδαπούς το 2023 και πως «όσοι έχουν έναν τίτλο ιδιοκτησίας θα πρέπει να κάνουν μια συναλλαγή στο κτηματολόγιο και να λάβουν τους τίτλους ιδιοκτησίας, διαφορετικά όλα τα ακίνητα θα παραμείνουν στο κράτος».

Από την άλλη, αναφέρεται στο δημοσίευμα, μετά τις συλλήψεις από την Κυπριακή Δημοκρατία ατόμων, που εμπλέκονται σε αγοροπωλησίες ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα, οι αλλοδαποί, που κατέχουν ε/κ περιουσίες προσπαθούν να πουλήσουν στη μισή τιμή τα ακίνητα που αγόρασαν. Προστίθεται ωστόσο ότι δεν μπόρεσαν να τις πουλήσουν όλες κι άρχισε να δημιουργείται χάος όταν αλλοδαποί προσπάθησαν να εγγράψουν τις ακίνητες περιουσίες τους στο «κτηματολόγιο» για να μην τις χάσουν, αφού οι λειτουργοί που εργάζονταν στο «κτηματολόγιο» Τρικώμου «δεν μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν αρκετές συναλλαγές».

Αναφέρεται ότι οι ξένοι απαιτούν από την «κυβέρνηση» να παρατείνει την προθεσμία για άλλους 6 μήνες, διαφορετικά θα χάσουν όλες τις επενδύσεις που έκαναν εμπιστευόμενοι το ψευδοκράτος.

Σημειώνεται επίσης ότι ενώ οι πωλήσεις στα ε/κ οικόπεδα έπιασαν πάτο, παρατηρήθηκε ότι οι αυξήσεις των τιμών στα ακίνητα με τουρκικούς τίτλους ιδιοκτησίας, αυξήθηκαν κατά 200%.

Εξάλλου, η Σταρ Κίπρις γράφει σήμερα ότι προειδοποίηση προς την «κυβέρνηση» αποτελεί νέα μελέτη για το «πολεοδομικό σχέδιο» Αμμοχώστου Τρικώμου- Άγιου Σέργιου.

Μία από τις 15 εταιρείες που εμπλέκονταν στην διαδικασία τότε και θεωρεί ότι θυματοποιήθηκε με τον τρόπο που έγιναν οι αδειοδοτήσεις ετοιμάζεται να καταθέσει αγωγή κατά της «κυβέρνησης», του «τμήματος σχεδιασμού» και του» υπουργείου τουρισμού», στο οποίο υπάγεται το «τμήμα σχεδιασμού». Η αποζημίωση, που ζητά η εταιρεία ανέρχεται σε 100 εκ στερλίνες.

Στο μεταξύ, ο διευθυντής της εφημερίδας Ντιαλόγκ, Ρεσάτ Ακάρ γράφει σήμερα ότι όταν «αξιωματούχοι» του ψευδοκράτους πηγαίνουν στην Τουρκία ή σε οποιανδήποτε ξένη χώρα, ζητούν επενδύσεις στα κατεχόμενα «σαν μαθητές που έχουν αποστηθίσει τα μαθήματά τους. Στο παρελθόν, υπήρχαν κάποιοι που το πίστεψαν αυτό και ήρθαν. Αλλά ρωτήστε τους πόσοι από αυτούς είναι ικανοποιημένοι από τις συνθήκες σε αυτή τη χώρα».

Πρόσφατα, συνέχισε, υπήρξε μια ροή αλλοδαπών λόγω των πολέμων, των μεταναστεύσεων και των αλλαγών στον κόσμο. «Ειδικά Ρώσοι, Ιρανοί, Ουκρανοί και Ισραηλινοί πολίτες. Ακίνητα πουλήθηκαν σε αυτούς με συμβόλαιο στο πλαίσιο των νόμων της τδβκ. Κάποιοι από αυτούς αγόρασαν ένα σπίτι, κάποιοι άλλοι αγόρασαν 3 σπίτια. Έβγαλαν καλά χρήματα όχι μόνο οι κτηματομεσίτες και οι τομείς που σχετίζονται με τις κατασκευές, αλλά και οι δικηγόροι. Οι αλλοδαποί, που επένδυσαν εκατομμύρια στερλίνες βασιζόμενοι στα συμβόλαια που ετοίμαζαν οι δικηγόροι, έμαθαν μετά από λίγο καιρό ότι αν διαθέτετε περισσότερα από ένα ακίνητα θα τα πουλήσετε. Οι άνθρωποι έπαθαν επισήμως κατάθλιψη. Κάποιοι από αυτούς διέθεσαν τα περισσότερα από ένα ακίνητα που είχαν σε χαμηλότερη τιμή, κάποιοι άλλοι δεν μπόρεσαν».

Προβλέπει δε ότι η οικονομία του «χάρτινου κάστρου» στα κατεχόμενα θα καταρρεύσει μετά από έναν ελαφρύ άνεμο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Απάντηση ΥΠΕΣ στις εισηγήσεις ΔΗΣΥ για στεγαστικά σχέδια-«Πολλές από αυτές ήδη εφαρμόζονται από την Κυβέρνηση»
Υπερδιπλασιάστηκε η αξία εξαγοράς στρατιωτικής θητείας στα κατεχόμενα
Σε κλίμα βαθύτατου πένθους κηδεύτηκε το μεσημέρι ο μουσικοσυνθέτης Στέλιος Πισής (pics)
Υπό διαρκή αξιολόγηση μέτρα στήριξης της κοινωνίας από Κυβέρνηση-«Γνωρίζουμε τα προβλήματα των νοικοκυριών»
Μητέρα πήγαινε έξω από το φροντιστήριο και το σχολείο για να βλέπει τα παιδιά της-Δικαιώθηκε από το ΕΔΑΔ
Χάος στο «κτηματολόγιο» λόγω του νέου «νόμου» αγοράς ακινήτων από αλλοδαπούς
Επιμένει στις θέσεις της η Ισότητα για το φαρμακείο στο νοσοκομείο Λεμεσού-Πώς απαντά ο ΟΚΥπΥ
Απαντά για τη διαμαρτυρία που εξήγγειλε ο Φειδίας το ΥΠΑΝ-«Σε κίνδυνο το δικαίωμα μαθητών στη μάθηση»
Καλεί τους μαθητές σε διαδήλωση στην Πλατεία Ελευθερίας λόγω απαγόρευσης των κινητών ο Φειδίας
Έντεκα προτάσεις ΔΗΣΥ για προσιτή στέγη-Επίκεντρο κίνητρα για νεαρά ζευγάρια και φοιτητικά διαμερίσματα