Ζυμώσεις για να συνεχίσει ο θεσμός των Συμβασιούχων Αστυνομικών-Ψάχνουν τη χρυσή τομή στη Βουλή

Στο προσκήνιο επανέρχεται ο θεσμός των Συμβασιούχων Αστυνομικών, οι οποίοι είχαν προσληφθεί επί διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη και επί υπουργίας Νίκου Νουρή, ώστε να εφαρμοστεί ο θεσμός των οριοφυλάκων που θα πραγματοποιούν περιπολίες στην Πράσινη Γραμμή, αφού η θητεία τους ολοκληρώνεται σε εννέα μήνες και πρέπει το κράτος να αποφασίσει τι μέλλει γενέσθαι.

Δεδομένου ότι ο θεσμός πέτυχε και βοήθησε στο μεταναστευτικό πρόβλημα, σε συνδυασμό με άλλα μέτρα που λήφθηκαν από την Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη και επί υπουργίας Κωνσταντίνου Ιωάννου, άρχισε η συζήτηση γύρω από το κατά πόσον θα συνεχίσει να υφίσταται ο θεσμός.

Πάντως, με την πρόσληψη των Συμβασιούχων Αστυνομικών, πέραν της ενίσχυσης των περιπολιών στην Πράσινη Γραμμή, ενισχύθηκε η υποστελεχωμένη Αστυνομία, παρέχοντας βοήθεια και με άλλα καθήκοντα στα μέλη της Δύναμης ή ακόμα και αποφορτίζοντας τους αστυνομικούς από την εποπτεία των γκρίζων σημείων στη Νεκρή Ζώνη.

Ωστόσο, το θέμα της ανανέωσης της σύμβασής τους και της παραχώρησης ελαφρώς περισσότερων αρμοδιοτήτων δεν είναι απλό κι αυτό διότι υπάρχουν νομικά ζητήματα τα οποία πρέπει να ξεπεραστούν, ώστε να συνεχίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο κράτος. Είναι γι’ αυτό το λόγο που τόσο η Βουλή, όσο και οι συντεχνίες των αστυνομικών έχουν αρχίσει να ανακινούν το θέμα, ώστε μέχρι το τέλος Ιουλίου που ολοκληρώνεται η θητεία τους, να καταρτιστεί το νέο πλάνο.

Οι εκτιμήσεις που γίνονται από τον κλάδο αστυνομικού σώματος «Ισότητα» και τον Νίκο Λοϊζίδη, είναι ότι υπάρχουν νομικά ζητήματα τα οποία μπορούν να ρυθμιστούν, όπως έγινε και με τους Συμβασιούχους Οπλίτες της Εθνικής Φρουράς, ώστε να δοθεί χρόνος, για να παρακαθίσουν στις εξετάσεις και να διοριστούν ως ειδικοί αστυφύλακες, όπως συμβαίνει και με όσους κατατάσσονται στο Σώμα.

Σύμφωνα με τον κ. Λοϊζίδη, στόχος της «Ισότητας», μαζί με το ΕΛΑΜ είναι να εισηγηθούν όπως αυξηθούν κάποια στατικά καθήκοντα τους, τα οποία θα αφορούν είτε το δικό τους τομέα, δηλαδή των οριοφυλάκων, είτε της μεταφοράς κρατουμένων από τα κρατητήρια, κάτι που γίνεται και σήμερα, ωστόσο θέλουν να ρυθμιστεί νομοθετικά. Πάντως, τόσο το ΕΛΑΜ, όσο και οι «Ισότητα», είναι ανοιχτοί και για συμμετοχή άλλων κομμάτων που θέλουν να στηρίξουν την πρότασή τους και για το λόγο αυτό θα γίνουν διαβουλεύσεις.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Νομικών είχε εξετάσει σε προηγούμενη συνεδρία της το Νομοσχέδιο για τους Συμβασιούχους Ειδικούς Αστυνομικούς, με τη Νομική Υπηρεσία να αναφέρει ότι υπάρχει νομικό ζήτημα, κατά πόσο η φιλοσοφία εκείνου του νομοσχεδίου, μπορεί να επεκτείνει τη δυνατότητα της Αστυνομίας να προσλάβει συμβασιούχους και για φύλαξη άλλων χώρων.

Μεταξύ των βουλευτών, ποικίλουν οι απόψεις επί του θέματος, αφού άλλοι στηρίζουν το θεσμό και άλλοι προτείνουν εναλλακτικές λύσεις για καλυφθούν οι τρύπες που θα δημιουργηθούν, εάν δεν συνεχίσει να υφίσταται ο θεσμός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κατοχύρωση των Συμβασιούχων Ειδικών Αστυνομικών ζητούν οι Βουλευτές

Δειτε Επισης

Συνελήφθη ένας 17χρονος για τη συμπλοκή στις Φοινικούδες-Εκδόθηκε και δεύτερο ένταλμα
Άφησε το αυτοκίνητό του ξεκλείδωτο σε ανοιχτό χώρο και του έκλεψαν 5,500 ευρώ
Διέρρηξε οικία και τον αντιλήφθηκαν-Πήδηξε από το παράθυρο για να διαφύγει 42χρονος
Επανήλθαν τα συστήματα ελέγχου στα αεροδρόμια-«Αναγκαστική η αναβάθμιση λόγω των απειλών»
Στο φάκελο των ανεξιχνίαστων η υπόθεση με τα απειλητικά email σε σχολεία-Δεν εντοπίστηκε ο αποστολέας
Ζυμώσεις για να συνεχίσει ο θεσμός των Συμβασιούχων Αστυνομικών-Ψάχνουν τη χρυσή τομή στη Βουλή
Σε πέντε μήνες έτοιμες οι πρόσθετες λωρίδες στο οδόφραγμα Αγίου Δομετίου για αποσυμφόρηση της κίνησης
Δύο μήνες στο περίμενε για την έκθεση που ζήτησε η Μιχαηλίδου-Σιγή ασυρμάτου από Αστυνομία και ΥΚΕ
Προβλήματα στο σύστημα της Αστυνομίας προκάλεσαν έμφραγμα στο αεροδρόμιο Λάρνακας-Τεράστιες ουρές (pics)
Διέδιδε αρχεία σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών-Συνελήφθη 57χρονος στη Λευκωσία