Στο φάκελο των ανεξιχνίαστων η υπόθεση με τα απειλητικά email σε σχολεία-Δεν εντοπίστηκε ο αποστολέας

Στο φάκελο των ανεξιχνίαστων, τοποθετήθηκε τελικά η υπόθεση αποστολής μαζικών απειλητικών email σε σχολεία της Κύπρου που σημειώθηκε τον περασμένο Μάιο, προκαλώντας τεράστια αναστάτωση σε καθηγητές, μαθητές και γονείς, καθότι προέκυψε ανάγκη εκκένωσης χώρων των σχολείων, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, προτού επιβεβαιωθεί ότι τελικά επρόκειτο για φάρσα.

Οι Αρχές, παρά την προσπάθειά τους να ταυτοποιήσουν από που προήλθε το email, με τις αρχικές ενδείξεις να τους δείχνουν ως χώρα προέλευσης τη Ρωσία και κατόπιν την Ελβετία, στάθηκε αδύνατο να εντοπίσουν τον αποστολέα.

Όπως ανέφερε στον REPORTER αρμόδια πηγή, είχε σταλεί επιστολή στις ελβετικές Αρχές, οι οποίες τους ενημέρωσαν ότι είναι άγνωστος ο προορισμός από τον οποίο στάλθηκε το email. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι έγιναν όλα τα ενδεικνυόμενα βήματα για την υπόθεση, τα οποία οδήγησαν σε αδιέξοδο, ανάμεσα στα οποία και η επικοινωνία με την Europol, ώστε να συνδράμει στις έρευνες, τελικά δεν υπήρξε αποτέλεσμα με την υπόθεση να αρχειοθετείται.

Η υπόθεση αποστολής μαζικών email, φανερώνει μια αδυναμία, όχι μόνο από πλευράς Αστυνομίας, αλλά και από πλευράς της Ευρωπαϊκής Αστυνομίας, που κατέχει περισσότερα εργαλεία και τεχνογνωσία έναντι των επιτήδειων, αφού δεν κατάφερε να βοηθήσει στον εντοπισμό του αποστολέα και να οδηγήσει στη σύλληψή του.

Σε τέτοιας φύσεως υποθέσεις, φαίνεται να χρησιμοποιείται ένα εικονικό VPN (Virtual Private Network), ώστε ο δράστης να γίνεται «αόρατος» και να στέλνει τις Αρχές από τον ένα προορισμό στον άλλο, χωρίς να μπορούν να ταυτοποιήσουν το σημείο δράσης του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μύλος με το απειλητικό email στα σχολεία-Όλα δείχνουν ότι ο αποστολέας δεν ήταν ούτε στην Ελβετία

Το email, είχε σταλεί το πρωί της 17ης Μαΐου σε όλα σχεδόν τα σχολεία δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης στην Κύπρο υπό τον τίτλο:

«ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΒΟΜΒΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ»

Στο μήνυμά του, ο αποστολέας έγραψε, «πάντα περιμέναμε την ημέρα που μπορούμε να κατεβούμε στην πόλη και να μην κρύψουμε τα πρόσωπά μας. θα έρθει η μέρα που οι εικόνες μας στο κεφάλι μας θα γίνουν η καταστροφική δύναμη της πραγματικότητας που θα νιώσετε σε αυτούς τους τοίχους.

Το αίμα των εκπαιδευτικών θα χυθεί στα σχολεία. Θα τους κόψουμε το λαιμό. Οι εχθροί του Αλλάχ θα πουν ψέματα για τις πράξεις μας. Η Συρία δεν χωρίζει τους μη πιστούς σε πολεμικές και ειρηνικές. Είπα: "Ω Αγγελιοφόρος του Αλλάχ τα άλογά μας ποδοπάτησαν τις γυναίκας και τα παιδιά των ειδωλολατρών". Είπε: "είναι από τους πατέρες τους". Παιδιά και γυναίκες θα σκοτωθούν μόνο αν μπουν στο δρόμο μας. Θα σας καταστρέψουμε στους δρόμους. Τα φορτηγά μας είναι γεμάτα εκρηκτικά. Θα σας καταστρέψουν στις κεντρικές πλατείες όπως στη Νίκαια. Και θα κόψει τα πλήθη με μαχαίρια. Θα σπάσουν σε σας και θα ανατιναχθούν. Θα σε πνίξουμε στο αίμα».

Ακολούθως κτύπησε κόκκινος συναγερμός στις Αρχές, οι οποίες εξέτασαν τα σχολεία και διαπίστωσαν πως επρόκειτο για φάρσα, ενώ σε άμεση κινητοποίηση τέθηκε και το Αρχηγείο Αστυνομίας, που συγκάλεσε σύσκεψη, υπό τον Αρχηγό Αστυνομίας και με τη συμμετοχή του Υπαρχηγού αλλά και στελεχών της Δύναμης όπως και του Υπουργείου Παιδείας.

Κατά τη σύσκεψη, έγινε αξιολόγηση και συντονισμός των ενεργειών, ενώ από την πρώτη στιγμή δόθηκαν οδηγίες στις σχολικές μονάδες όπως ακολουθηθεί το πρωτόκολλο που ισχύει σε τέτοιες περιπτώσεις. Παράλληλα, η Αστυνομία άρχισε τη διενέργεια επιτόπιων εξετάσεων.

Σημειώνεται ότι πανομοιότυπο σε περιεχόμενο email στάλθηκε και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες το προηγούμενο διάστημα, είτε σε σχολεία είτε σε malls.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ψάχνουν στην Ελβετία τον αποστολέα των απειλητικών emails στα σχολεία-Συνδράμει στις έρευνες η Europol

Δειτε Επισης

Διέρρηξε οικία και τον αντιλήφθηκαν-Πήδηξε από το παράθυρο για να διαφύγει 42χρονος
Επανήλθαν τα συστήματα ελέγχου στα αεροδρόμια-«Αναγκαστική η αναβάθμιση λόγω των απειλών»
Στο φάκελο των ανεξιχνίαστων η υπόθεση με τα απειλητικά email σε σχολεία-Δεν εντοπίστηκε ο αποστολέας
Ζυμώσεις για να συνεχίσει ο θεσμός των Συμβασιούχων Αστυνομικών-Ψάχνουν τη χρυσή τομή στη Βουλή
Δύο μήνες στο περίμενε για την έκθεση που ζήτησε η Μιχαηλίδου-Σιγή ασυρμάτου από Αστυνομία και ΥΚΕ
Προβλήματα στο σύστημα της Αστυνομίας προκάλεσαν έμφραγμα στο αεροδρόμιο Λάρνακας-Τεράστιες ουρές (pics)
Διέδιδε αρχεία σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών-Συνελήφθη 57χρονος στη Λευκωσία
Πλήρης ετοιμότητα Αστυνομίας και Εθνικής Φρουράς για τρομοκρατικές ενέργειες-Ανοιχτή γραμμή με τρίτες χώρες
Διαβεβαιώσεις Βαφεάδη για το δρόμο μεταξύ Πάφου και Πόλης-«Θα υπάρξει καθυστέρηση αλλά θα τελειώσει»
Χάκερς έριξαν την κυβερνητική ιστοσελίδα-Ανάκτησαν τον έλεγχο οι υπηρεσίες του κράτους