Ράβε ξήλωνε η κατάσταση στο Κυπριακό ποδόσφαιρο-Οι απαγορεύσεις και τα αυτογκόλ δεν φέρνουν αποτέλεσμα

Ράβε ξήλωνε η κατάσταση στο Κυπριακό ποδόσφαιρο, με την παρουσία φιλάθλων στο λαοφιλέστερο άθλημα στον τόπο να αποδεικνύεται δύσκολη εξίσωση για τους αρμοδίους, οι οποίοι βρίσκονται συνεχώς εκτεθειμένοι. Από το σημερινό πρόγραμμα της 7ης αγωνιστικής δεσπόζει το ντέρμπι ανάμεσα σε ΑΕΚ και Ανόρθωση, ένα παιχνίδι το οποίο θα μπορούσε να είναι γιορτή για την πόλη της Λάρνακας, ωστόσο, η απόφαση για τη μη παρουσία οπαδών της φιλοξενούμενης ομάδας έφερε αντιδράσεις και πυροδότησε το κλίμα, χωρίς ουσιαστική αιτία.

Η Ανόρθωση από την πρώτη στιγμή εξέφρασε την αντίθεση της με την απαγόρευση, ενώ άφησε να νοηθεί ότι η απόφαση λήφθηκε μετά από προτροπή της ΑΕΚ, μια θέση η οποία ούτε επιβεβαιώθηκε, αλλά ούτε διαψεύσθηκε.

Παρ' όλα αυτά, η προκήρυξη της ΚΟΠ για την ποδοσφαιρική σεζόν 2024 -2025 δίνει το στίγμα πότε και κάτω υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να απαγορεύσει την διάθεση εισιτηρίων στην φιλοξενούμενη ομάδα. Σύμφωνα με την προκήρυξη, η απαγόρευση μπορεί να αποφασιστεί σε περίπτωση που υπάρχει ιστορικό επεισοδίων μεταξύ των δύο διαγωνιζόμενων ομάδων, είτε εντός, είτε εκτός του αγωνιστικού χώρου ή σε περίπτωση που γεγονότα ή πληροφορίες πριν από τον αγώνα συνηγορούν ότι σε αυτόν θα υπάρξουν σοβαρά επεισόδια και συμπλοκή φιλάθλων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δακτυλοδείχνουν Ανορθωσιάτες για την επίθεση στο γραφείο Καραπατάκη-«Το ποτήρι της υπομονής έχει… ξεχειλίσει»

Στην προκειμένη περίπτωση ΑΕΚ και Ανόρθωση μπορεί να έχουν αντιπαλότητα, ωστόσο σε προηγούμενα παιχνίδια δεν καταγράφηκαν εκτεταμένα επεισόδια με συμπλοκές οπαδών, ενώ ούτε εκτυλίχθηκαν γεγονότα που να έδειχναν πως το παιχνίδι είναι υψηλού κινδύνου. Αντιθέτως, τα δυσάρεστα γεγονότα με τον βανδαλισμό στα γραφεία του Προέδρου της ΑΕΚ, εκτυλίχθηκαν μετά την απόφαση για απαγόρευση στους φίλους της Ανόρθωσης να δουν τον αγώνα από το γήπεδο και σίγουρα οι αναφορές ότι αυτό έγινε με προτροπή της μιας ομάδας, είναι ικανές να οξύνουν τα πνεύματα και σίγουρα δεν βοηθούν στο να μειωθεί η βία. Αντιθέτως, προκαλούν περισσότερη δυσαρέσκεια στις τάξεις των οπαδών, οι οποίοι είναι και ο πιο σημαντικός οικονομικός χορηγός του πρωταθλήματος, αγοράζοντας εισιτήρια των αγώνων, αναμνηστικά ομάδων και άλλα πολλά, ωστόσο, αυτό που λαμβάνουν πίσω είναι ασέβεια, κάτι που φέρνει θυμό και ένταση στις τάξεις των οπαδών.

Επομένως, η απόφαση να κλείνουν οι κερκίδες, εκ των πραγμάτων δεν επιλύει το πρόβλημα της βίας. Άλλωστε, από τον περασμένο Φεβρουάριο αποφάσισαν απαγόρευση και εννιά μήνες μετά, ακόμη υπάρχει συζήτηση για το κατά πόσο θα πηγαίνουν φιλοξενούμενοι οπαδοί ή όχι, κάτι που δείχνει ότι η απόφαση είναι προβληματική. Επιπλέον, μέσα από τις δηλώσεις που έγιναν κατά καιρούς αλλά και τις αποφάσεις που λήφθηκαν το καλοκαίρι από την ΚΟΠ, έδειξαν πως αντιλαμβάνονται ότι αυτή η απόφαση δεν είναι μέτρο αλλά τιμωρία, η οποία κάποτε πρέπει να αρθεί, χωρίς ωστόσο κανείς να αναλαμβάνει ουσιαστική πρωτοβουλία.

Όπως όλα δείχνουν, η απαγόρευση μετακίνησης οπαδών δεν θα είναι η τελευταία φορά που μπαίνει στο κάδρο, καθώς θεωρείται σχεδόν βέβαιο, ότι οι φίλαθλοι θα είναι στο ίδιο έργο θεατές και στα επόμενα ντέρμπι, παρά το γεγονός ότι η ίδια απόφαση πάρθηκε και στο παιχνίδι ανάμεσα στην Ομόνοια 29ης Μαΐου και τον ΑΠΟΕΛ, η οποία τότε χαρακτηρίστηκε ως μεμονωμένη, ωστόσο εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι ήταν μόνο η αρχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μπαλάκι η βία στα γήπεδα-Πάει και έρχεται αλλά τίποτα δεν αλλάζει

Παράλληλα, θεωρείται δεδομένο ότι η απόφαση για απαγόρευση μετακίνησης οπαδών, όταν υφίσταται σε παιχνίδια του πρώτου γύρου, θα εφαρμόζεται και στους αγώνες του δεύτερου γύρου, αφού σε αντίθετη περίπτωση θα δημιουργείται διάκριση ανάμεσα στους οπαδούς των δύο ομάδων.

Οι ομάδες δείχνουν με κάθε τρόπο την αντίθεση τους σε αυτό το μέτρο, ενώ ενδεικτική είναι η επιστολή από τον Πρόεδρο του ΑΠΟΕΛ, στον Υπουργό Δικαιοσύνης, μέσα από την οποία εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια του, αλλά και την αγωνία του για το μέλλον του Κυπριακού ποδοσφαίρου.

Στην επιστολή μεταξύ άλλων, αναφέρεται πως, «φαίνεται ότι αυτό το επιζήμιο μέτρο παγιώνεται και μάλιστα χωρίς καμία αφορμή και αιτία. Αναμένουμε από μέρους σας αλλά και από τον νέο Αρχηγό Αστυνομίας, να επιδειχθεί επιτέλους περισσότερη διορατικότητα και κυρίως θέληση για να διορθωθούν κάποια πράγματα. Και διαβλέπουμε ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετό».

Με τις αποφάσεις αυτές, στερείται η δυναμική σε ομάδες με μεγάλες βάσεις οπαδών, αλλοιώνεται ο ανταγωνισμός και υποσκάπτεται η αγωνιστική δικαιότατα, σημειώνεται στην επιστολή, μια θέση που δεν εκφράζεται μόνο από τον ΑΠΟΕΛ, αλλά από την πλειονότητα των ομάδων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιστολή Πετρίδη στον Υπουργό Δικαιοσύνης για απαγόρευση μετακίνησης οπαδών-«Τιμωρείτε τον απλό φίλαθλο»

Σε ένα ποδοσφαιρικό αγώνα υπάρχουν τρία αποτελέσματα ανάμεσα τους και η ισοπαλία. Οι ποδοσφαιρόφιλοι πολλές φορές λένε πως, αν δεν μπορείς να κερδίσεις, καλύτερα είναι να παίξεις για να μην χάσεις. ΚΟΠ και Υπουργείο Δικαιοσύνης προτιμούν την ισοπαλία, δεν αποφάσισαν καθολική απαγόρευση αλλά, με την πρώτη ευκαιρία απαγορεύουν στους φιλοξενούμενους οπαδούς στα ντέρμπι να πηγαίνουν γήπεδο, μια συνθήκη win-win, με χαμένους στην προκειμένη περίπτωση να είναι οι απλοί φίλαθλοι.

Πάντως, είναι κοινώς αποδεκτό ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί και αν οι αρμόδιοι δεν βρουν μια ουσιαστική λύση ,το πρόβλημα θα διαιωνίζεται και δεν θα επιλύεται.

Δειτε Επισης

Ασταμάτητες Κυβερνοεπιθέσεις σε οργανισμούς στην Κύπρο-Προσπάθησαν να χτυπήσουν CYTA και ΕΚΟ
Χειροπέδες στον καταζητούμενο που απειλούσε 51χρονο για τα χρωστούμενα του γιού του
Μπήκαν με το όχημα στην Αλυκή και εγκλωβίστηκαν-Διέσωσε τρία πρόσωπα η Πυροσβεστική
Άφαντος ο δράστης της απόπειρας φόνου στη Λεμεσό-Ενημερώθηκαν οδοφράγματα και σημεία εξόδου
ΒΙΝΤΕΟ: Συμπλοκές στην καρδιά της Λάρνακας-Μάχες σώμα με σώμα μπροστά στα έντρομα μάτια πολιτών
Οι λιποθυμίες καταδρομέων αφορμή για την πρόταση Νόμου Κάρουλλα-Εξετάζεται από την Επιτροπή Άμυνας
Ράβε ξήλωνε η κατάσταση στο Κυπριακό ποδόσφαιρο-Οι απαγορεύσεις και τα αυτογκόλ δεν φέρνουν αποτέλεσμα
Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό του 27χρονου Μεχμέτ Νικόλα για την απόπειρα φόνου στη Λεμεσό
Κλειστοί δρόμοι την Κυριακή στη Λευκωσία λόγω διεξαγωγής αγώνα τρεξίματος
Αυτός είναι ο 27χρονος που καταζητείται για την απόπειρα φόνου έξω από μπαρ στη Λεμεσό (pic)