Οι λιποθυμίες καταδρομέων αφορμή για την πρόταση Νόμου Κάρουλλα-Εξετάζεται από την Επιτροπή Άμυνας

Τα δύο περιστατικά που συνέβησαν το καλοκαίρι στους μονάδα καταδρομέων, με νεοσύλλεκτους στρατιώτες, οι οποίοι έχασαν τις αισθήσεις τους, κατά την εκπαίδευση των ΛΟΚ, στο Σταυροβούνι, με αποτέλεσμα o ένας να χρειαστεί να μεταφερθεί σε ειδικό κέντρο στη Γαλλία για αποκατάσταση, είναι η αφορμή για την πρόταση Νόμου του βουλευτή Γιώργου Κάρουλλα, ώστε να γίνει υποχρεωτική η έκδοση δελτίου υγείας, για ένταξη στις ειδικές δυνάμεις.

Η πρόταση, κατατέθηκε στην Επιτροπή Άμυνας της Βουλής, ώστε να εξεταστεί και σε περίπτωση που βρεθεί κοινή συνισταμένη, να προωθηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση, αφού υπάρχει άπλετος χρόνος μέχρι την κατάταξη του ερχόμενου καλοκαιριού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μόνο με παρουσίαση δελτίου υγείας όσοι θέλουν να καταταγούν στις ειδικές δυναμεις-Πρόταση Νόμου από Κάρουλα

Μιλώντας στον REPORTER, ο κ. Κάρουλλας ανέφερε πως τη δεδομένη στιγμή, αυτό που ισχύει, είναι πως όσοι θα δηλώσουν συμμετοχή για να ενταχθούν στην διαδικασία για τους υποβρύχιους καταστροφείς, υποβάλλουν στην πλατφόρμα δελτίο υγείας, το οποίο για να εκδοθεί χρειάζεται χημικές αναλύσεις και καρδιογράφημα, ώστε να εκδοθεί.

«Στην πρόταση, εισηγούμαι να γίνει κατ’ αντίστοιχο τρόπο και για τους καταδρομείς, αλλά και τους στρατονόμους, διότι η εκπαίδευσή τους είναι διαφορετική από τα υπόλοιπα σώματα του στρατού, είναι πιο δύσκολη εκπαίδευση. Το πρότυπο γι' αυτά, είναι το δελτίο υγείας του ΚΟΑ», υπέδειξε ο κ. Κάρουλλας.

Κληθείς να σχολιάσει το σκεπτικό πίσω από το οποίο αποφάσισε να καταθέσει την συγκεκριμένη πρόταση, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, υπέδειξε ότι «το καλοκαίρι είχαμε δύο συμβάντα με καταδρομείς. Δεν φάνηκε ότι τα παιδιά είχαν οτιδήποτε προβλήματα υγείας, αλλά είναι καλά όποιος αποφασίζει να κάνει αυτή την εκπαίδευση που είναι πολύ δύσκολη, σκληρή και παράτολμη, η υγεία του να ελέγχεται και να μην έχει οποιοδήποτε πρόβλημα. Εάν για παράδειγμα είναι κάποιος καρδιακός, να εντοπίζεται πριν περνά τις εξετάσεις για καταδρομέας και να υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή του».

Συνέχισε λέγοντας ότι, «όποιοι περνούν στις ειδικές δυνάμεις θα πρέπει να υποβάλλουν δελτίο υγείας. Έτσι, όποιος δεν καταφέρει να εκδώσει δελτίο υγείας δεν θα μπαίνει στην διαδικασία των υπόλοιπων δοκιμαστικών για εισδοχή σε ΟΥΚ, ΛΟΚ και Στρατονομία».

Σε υπόδειξη ότι τα δελτία υγείας εκδίδονται ανά τριετία κι ως εκ τούτου δεν διασφαλίζεται με βεβαιότητα ότι κάποιος δεν θα παρουσιάσει καρδιακά προβλήματα στο ενδιάμεσο, ο κ. Κάρουλας σημείωσε πως «με βάση το δελτίο υγείας του ΚΟΑ και το τι συστήνουν οι γιατροί, ελέγχονται οι κομβικοί τομείς της υγείας. Δεν μπορούν να ελεγχθούν όλα, αλλά τουλάχιστον τα καρδιακά προβλήματα, τα βιοχημικά και αναλύσεις, είναι σημαντικό να ελέγχονται, ώστε να μειώσουμε τις πιθανότητες να έχει οποιοδήποτε ζήτημα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η πιο ανυπεράσπιστη χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο η Κύπρος-Τα ευρήματα μελέτης δυνάμεων της περιοχής

Yπενθυμίζεται ότι τα περιστατικά με τους δύο εθνοφρουρούς σημειώθηκαν τον περασμένο Ιούλιο. Ο πρώτος εθνοφρουρός, που κατετάγη στο στράτευμα τη δεύτερη εβδομάδα Ιουλίου, έχασε τις αισθήσεις του κατά τη διάρκεια πρωινής άσκησης στο Σταυροβούνι.

Αμέσως στο σημείο κλήθηκε ασθενοφόρο, το οποίο τον μετέφερε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας και ακολούθως κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, όπου παρέμεινε διασωληνωμένος για τρεις μέρες

Στη συνέχεια, στις 15 Ιουλίου αναχώρησε με air ambulance για το Paul Brousse Hospital France του Παρισιού, όπου κρατήθηκε για νοσηλεία στην πνευμονολογική κλινική, μέχρι τα μέσα Αυγούστου, οπόταν και επέστρεψε στην Κύπρο.

Παρόμοιο περιστατικό σημειώθηκε και κάποιες μέρες αργότερα με δεύτερο εθνοφρουρό, ο οποίος επίσης κρατήθηκε για νοσηλεία στο νοσοκομείο, με την κατάστασή του να βελτιώνεται γρηγορότερα.

Όπως είχε αναφερθεί επισήμως από το Υπουργείο Άμυνας, ο δεύτερος εθνοφρουρός ήταν θετικός στον covid, γεγονός που επιβάρυνε την κατάσταση της υγείας του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ουδέν μεμπτό για τα περιστατικά θερμοπληξίας στον στρατό-Ακολουθούνται πρωτόκολλά στην εκπαίδευση

Δειτε Επισης

Άκουσε τζάμι να σπάει και είδε εμπρηστή να βάζει φωτιά στο όχημα της μια 74χρονη-Την κατάσβεσε με τον σύζυγό της
Ασταμάτητες Κυβερνοεπιθέσεις σε οργανισμούς στην Κύπρο-Προσπάθησαν να χτυπήσουν CYTA και ΕΚΟ
Ξέσπασε πυρκαγιά στη νεκρή ζώνη παρά τον αυτοκινητόδρομο Κοκκινοτριμιθιάς
Χειροπέδες στον καταζητούμενο που απειλούσε 51χρονο για τα χρωστούμενα του γιού του
Μπήκαν με το όχημα στην Αλυκή και εγκλωβίστηκαν-Διέσωσε τρία πρόσωπα η Πυροσβεστική
Άφαντος ο δράστης της απόπειρας φόνου στη Λεμεσό-Ενημερώθηκαν οδοφράγματα και σημεία εξόδου
ΒΙΝΤΕΟ: Συμπλοκές στην καρδιά της Λάρνακας-Μάχες σώμα με σώμα μπροστά στα έντρομα μάτια πολιτών
Οι λιποθυμίες καταδρομέων αφορμή για την πρόταση Νόμου Κάρουλλα-Εξετάζεται από την Επιτροπή Άμυνας
Ράβε ξήλωνε η κατάσταση στο Κυπριακό ποδόσφαιρο-Οι απαγορεύσεις και τα αυτογκόλ δεν φέρνουν αποτέλεσμα
Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό του 27χρονου Μεχμέτ Νικόλα για την απόπειρα φόνου στη Λεμεσό