Καταγραφή ονομάτων στο παρατηρητήριο τιμών ζητά ο Σύνδεσμος Καταναλωτών

«Απαράδεκτη» θεωρεί την μη καταγραφή των ονομάτων των υπεραγορών που αναφέρονται στο δείγμα του παρατηρητηρίου τιμών, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών, σημειώνοντας ότι «η διαφάνεια ποτέ δεν πρέπει να μας φοβίζει».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του συνδέσμου στο τελευταίο παρατηρητήριο του Αυγούστου 2024 έγινε σύγκριση μεταξύ τριών υπεραγορών για να σημειωθεί το όφελος που θα έχει ο καταναλωτής μεταξύ της φθηνότερης και της ακριβότερης υπεραγοράς όπως επίσης και το όφελος από το μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ.

Στο πιο πάνω παρατηρητήριο, όπως επίσης και σ’ όλα τα άλλα προηγούμενα παρόμοια, αναφέρεται, «καταγράφεται μια υπεραγορά με συνολικά 21 προσφορές προϊόντων σε μειωμένες τιμές».

«Από τις προσφορές αυτές, στις 15 οι τιμές ήταν ίσες ή ψηλότερες από τις τιμές της άλλης υπεραγοράς που δεν είχε κάποια προσφορά», προστίθεται. Σε μια προσφορά, συμπληρώνεται, «η τιμή ήταν ψηλότερη κατά 27% από την τιμή της υπεραγοράς που δεν είχε προσφορές».

Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών, θεωρεί «απαράδεκτο η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή να συνεχίζει και να επιμένει να μη καταγράφει τα ονόματα των υπεραγορών που αναφέρονται στο δείγμα». «Η διαφάνεια ποτέ δεν πρέπει να μας φοβίζει», σημειώνει.

Προστίθεται ότι «κατανοεί ότι οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα και δεν υπάρχει οποιοσδήποτε περιορισμός στον καθορισμό του ύψους τους». Όμως, αναφέρεται, «οι τιμές των προσφορών δεν διαμορφώνονται ελεύθερα αλλά υπόκεινται σε νομοθετική ρύθμιση».

Διερωτάται «κατά πόσο γίνεται έλεγχος από την αρμόδια υπηρεσία κατά πόσο οι τιμές των προσφορών πληρούν τις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας». «Για το θέμα αυτό διατηρούνται επιφυλάξεις ως προς την ορθότητα των προσφορών που καταγράφονται στο παρατηρητήριο, τουλάχιστο σ’ ένα μεγάλο μέρος των προσφορών. Θα πρέπει να δοθούν πειστικές απαντήσεις», σημειώνει. Ο σύνδεσμος αναφέρει ότι οι επισημάνσεις του τέθηκαν γραπτώς στην Υπηρεσία Προστασίας καταναλωτή από τις 24 Μαΐου 2024.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Καταγραφή ονομάτων στο παρατηρητήριο τιμών ζητά ο Σύνδεσμος Καταναλωτών
Γίνονται εκ νέου δεκτές αιτήσεις για Σχέδιο «Ενοίκιο Έναντι Δόσης» μέχρι τέλος Οκτωβρίου
Αναβάλλεται η διαμαρτυρία αγελαδοτρόφων-Θα συναντηθούν με εκπρόσωπο ΕΕ
Κατάθεση τελικής πρότασης ΟΚΥπΥ για συλλογική σύμβαση-Συνάντηση με συντεχνίες στις 7 Οκτωβρίου
Επιβεβαίωση στοιχείων πραγματικών δικαιούχων ζητά το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών
Εντός δύο εβδομάδων τα νέα μέτρα για δημογραφική πολιτική-Πάνω από τριάντα εκατομμύρια το κόστος
Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός στη Βουλή-Παρουσιάζει πλεόνασμα 4,8%
Στρατηγική για αύξηση συμμετοχής πρωτογενούς τομέα στο ΑΕΠ ενέκρινε το Υπουργικό
Πράσινο Υπουργικού για δημιουργία Εθνικού Κέντρου Κλινικής Τεκμηρίωσης
Επεκτείνεται στα γυμνάσια ο θεσμός των επιτηρητών ασφαλείας με απόφαση Υπουργικού