Ενημέρωσε τ/κ κόμματα για άτυπη συνάντηση ο Τατάρ-«Ποτέ δεν απομακρυνθήκαμε από τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις»

Ποτέ δεν απέφυγε την επικοινωνία, το διάλογο και τις διαπραγματεύσεις δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος ενημέρωσε χθες Τρίτη τους προέδρους των «κοινοβουλευτικών» κομμάτων και τους Οζερσάι και Τσελέρ, των κομμάτων ΚΛ και ΚΚΔ, κομμάτων σχετικά με τις επαφές του στη Νέα Υόρκη και την πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ για άτυπη τριμερή συνάντηση.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, τ/κ ΜΜΕ αναφέρουν ότι σε δηλώσεις μετά τις συναντήσεις ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι αποδέχθηκε την πρόταση του ΓΓ γιατί θα έχει την ευκαιρία «να πάω στη Νέα Υόρκη και να εκφράσω τις σκέψεις μου, τις απόψεις μου και την πολιτική που εκπροσωπούμε σήμερα στην άλλη πλευρά και γιατί έχω μεγάλο σεβασμό για τον Γενικό Γραμματέα».

Πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται για «βήμα προς τα πίσω», όπως ισχυρίζονται ορισμένοι κύκλοι και ότι θα πάει στη Νέα Υόρκη με αυτή την αντίληψη όταν έρθει η επίσημη πρόσκληση. «Ποτέ δεν απομακρυνθήκαμε από την επικοινωνία, τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις», ισχυρίστηκε ο Τατάρ, προσθέτοντας ότι ανέφερε στον ΓΓ του ΟΗΕ ότι δεν θα προχωρήσουν στην επίσημη διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς την επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος τους.

Ο κ. Τατάρ ανέφερε επίσης ότι είναι γνωστό τι έγινε κατά τις διαπραγματεύσεις για ομοσπονδία εδώ και 50 χρόνια, η εμπειρία του Σχεδίου Ανάν και τα όσα συνέβησαν στο Κραν Μοντάνα πριν από επτά χρόνια και πρόσθεσε ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες βίωσε όλες τις εξελίξεις κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα το 2017.

Επανέλαβε ότι μια διαδικασία διαπραγμάτευσης σε ομοσπονδιακή βάση δεν θα ωφελήσει κανέναν από εδώ και στο εξής, τέτοιες διαδικασίες έχουν εξαντληθεί και τελειώσει. «Η επίλυση αυτού του προβλήματος θα ωφελήσει όλους μας», ανέφερε. Ήταν, είπε, πάντα υπέρ του διαλόγου και της συμφωνίας για επίτευξη λύσης μέσω του διαλόγου.

Ο κ. Τατάρ δήλωσε ότι ίσως να μη μπορεί να ξεκινήσει μια διαδικασία επειδή δεν έγιναν αποδεκτοί οι όροι που έθεσαν ως προϋποθέσεις. «Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αποφεύγω τον διάλογο, την επικοινωνία και μια διαδικασία διαπραγμάτευσης. Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται χωρίς να καθόμαστε στο τραπέζι και στην ουσία, μπορώ να το υπερασπιστώ αυτό ενώπιον του λαού μου: 'Αυτή η νέα πολιτική που έχουμε προωθήσει, η κυριαρχική ισότητα, το ίσο διεθνές καθεστώς και η προσέγγιση ότι αν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία, αυτή μπορεί να υπάρξει με τη συνεργασία δύο κρατών’ είναι μια καινοτομία, μια νέα αντίληψη, ένα νέο όραμα, μια νέα πολιτική και αυτό έχει ειπωθεί σε όλο τον κόσμο εδώ και 4 χρόνια».

«Μπορεί να μην γινόμαστε αποδεκτοί όσο θα θέλαμε, αλλά είναι εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη για εμάς το γεγονός ότι ο Τούρκος Πρόεδρος βγήκε στην 77η, 78η και ακόμη πιο έντονα στην 79η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και εξέφρασε το δίκαιο αίτημα του τουρκοκυπριακού λαού σε όλο τον κόσμο, τα απαίτησε αυτά και ότι όλος ο κόσμος το έλαβε υπόψη του», πρόσθεσε.

Από εδώ και στο εξής, πρόσθεσε, θα πρέπει να ακολουθηθεί ένας διαφορετικός δρόμος και υποστήριξε ότι «θα πρέπει να λυγίσει λίγο το χέρι της νότιας Κύπρου».

Εξάλλου σε άλλες δηλώσεις του χθες μετά την τελετή έναρξης της νέας «κοινοβουλευτικής» περιόδου, ο κ. Τατάρ είπε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ δήλωσε ότι «αναλόγως ορισμένων εξελίξεων, θα ήταν προς το συμφέρον όλων να υπάρξει μια τριμερής συνάντηση σε ένα άτυπο και χωρίς ημερήσια διάταξη περιβάλλον. Δεν μπορούσα να πω ‘όχι’ σε αυτό, είπα ναι».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ενημέρωσε τ/κ κόμματα για άτυπη συνάντηση ο Τατάρ-«Ποτέ δεν απομακρυνθήκαμε από τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις»
Προτεραιότητα της Κυβέρνησης η ασφάλεια στην Κύπρο και των Κυπρίων στην περιοχή
Πέραν των €10 δισ. ο προϋπολογισμός για το 2025
Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση ο Νίκος Τορναρίτης
Σε ετοιμότητα το C-130 για μεταγωγή Κυπρίων και Ελλαδιτών από τον Λίβανο-Πιθανή συνδρομή στρατιωτών
Μήνυμα του Ισραηλινού Πρέσβη στην Κύπρο-«Είμαι καλά, ψευδής η είδηση απαγωγής μου»
Το μήνυμα Γκουτέρες για την 1η Οκτωβρίου-«Τώρα είναι η ώρα για αλληλεγγύη και κοινές λύσεις»
Κ. Σακελαροπούλλου: Αναγκαία η συμπόρευση Ελλάδας-Κύπρου ενόψει προκλήσεων
Ανασκοπεί την κατάσταση το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας-Σε επαφή με τα γειτονικά κράτη η Κυβέρνηση
Αυτόματη η παραχώρηση πολεοδομικής βεβαίωσης σε αναπτύξεις χαμηλού ρίσκου-Σε ισχύ το διάταγμα